Zakaj ob smrti iranskega predsednika letijo očitki na evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča?

STA, A.L.
20.05.2024 06:49

Državna televizija je zgodaj davi poročala, da je turški dron zaznal koordinate nesreče in o tem obvestil iranske reševalce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Iranska državna televizija je danes potrdila smrt predsednika Ebrahima Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana v nedeljskem strmoglavljenju helikopterja na severozahodu Irana. 

Reuters

Da ni znakov o morebitnih preživelih, so že pred tem poročali reševalci, ki so se davi prebili do prizorišča nesreče. Poleg televizija je med drugim tudi državna tiskovna agencija Irna poročala, da je umrlo vseh devet potnikov na krovu helikopterja, ki je bil po zaključku obiska v Azerbajdžanu v nedeljo na poti proti iranskemu mestu Tabriz.

Iskalna akcija.
EPA

Po tem, ko so izgubili stik z njim, je stekla obsežna reševalna akcija, ki jo je oteževalo slabo vreme. Ekipe so se po 15 urah iskanja do prizorišča nesreče prebile danes zjutraj. Glede na nekatera poročila naj bi helikopter v celoti zgorel.

epa11354652 A handout photo made available by Iranian state TV (IRIB) shows the wreckage of a helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi in the mountainous Varzaghan area, Iran, 20 May 2024. According to Iranian state media, President Raisi, Foreign Minister Hossein Amir Abdolahian and several others were killed in the crash. Raisi was returning after an inauguration ceremony of the joint Iran-Azerbaijan constructed Qiz-Qalasi dam at the Aras River. EPA/Iranian state TV (IRIB) HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Iranian State Tv (irib)

Iranski Rdeči polmesec je sporočil, da so že našli trupla vseh potnikov, ki jih bodo sedaj prepeljali v Tabriz.

Iranski Rdeči polmesec je sporočil, da so že našli trupla vseh potnikov, ki jih bodo sedaj prepeljali v Tabriz.
Profimedia
EPA

Vodja iranskega Rdečega polmeseca Pirhosein Kulivand je povedal, da so se reševalne ekipe po najdbi helikopterja odpravile proti kraju nesreče.

Iranski mediji, med njimi tiskovna agencija Fars, so delili posnetke iz drona, ki so bili videti kot razbitine helikopterja. Državna televizija je zgodaj davi poročala, da je turški dron zaznal koordinate nesreče in o tem obvestil iranske reševalce.

Reuters
Reuters

Izrazi zaskrbljenosti in ponudbe za pomoč prišli tudi iz tujine

Rdeči polmesec je sporočil, da je v iskalni akciji v težkih razmerah na goratem območju, ki ga pokrivata gosta megla in dež, sodelovalo 73 reševalnih ekip.

Iranski predsednik.
EPA

V Raisijevem konvoju na poti iz Azerbajdžana so bili trije helikopterji, druga dva pa sta varno prispela na cilj, je poročala tiskovna agencija Tasnim.

Reuters

Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je Irance pozval, naj ne skrbijo za vodstvo islamske republike, in dejal, da delo države ne bo moteno.

Med iskalno akcijo so ljudje molili.
EPA

Izrazi zaskrbljenosti in ponudbe za pomoč so prišli tudi iz tujine, vključno z Irakom, Kuvajtom, Katarjem, Savdsko Arabijo, Sirijo, Rusijo in Turčijo, pa tudi iz EU, ki je aktivirala svojo kartografsko službo za hitro odzivanje, da bi pomagala pri iskanju.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Naser Kanani se je zahvalil vladam in mednarodnim organizacijam za njihovo sočutje in ponujeno pomoč pri iskanju in reševanju.

Zaradi vojne v Gazi so se napetosti v regiji povečale

Raisi je bil predsednik od leta 2021, ko je nasledil zmernega Hasana Rohanija. V Iranu je septembra 2022 izbruhnil val protestov, ki jih je sprožila smrt iransko-kurdske ženske Mahse Amini v priporu, potem ko je bila aretirana zaradi domnevnega kršenja pravil o oblačenju.

Zaradi vojne v Gazi so se napetosti v regiji znova povečale, po vrsti zaostrovanj pa je Teheran aprila letos izstrelil na stotine raket in izstrelkov neposredno na Izrael.

Raisi je v govoru po nedeljski inavguraciji jezu poudaril iransko podporo Palestincem. "Verjamemo, da je Palestina prvo vprašanje muslimanskega sveta, in prepričani smo, da Iranci in Azerbajdžanci vedno podpirajo prebivalce Palestine in Gaze ter sovražijo sionistični režim," je dejal Raisi.

Palestinsko islamistično gibanje Hamas, ki ga Združene države Amerike in EU štejejo za teroristično skupino, je sporočil, da ob bolečem dogodku izraža popolno solidarnost z Islamsko republiko Iran, njenim vodstvom, vlado in ljudstvom.

Reuters

Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je danes v islamski republiki razglasil petdnevno žalovanje, potem ko je v nedeljski helikopterski nesreči umrl predsednik Ebrahim Raisi. Irancem je ob tem izrazil sožalje zaradi smrti Raisija, zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana in drugih potnikov na krovu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia

"Razglašam petdnevno javno žalovanje in izrekam sožalje dragemu iranskemu ljudstvu," je v uradni izjavi po potrditvi smrti Raisija in drugih potnikov dejal Hamenej. Pokojnega predsednika je opisal kot neutrudnega, z njegovo smrtjo pa da je iransko ljudstvo izgubilo "dragoceno in iskreno osebo".

Pričakovano je napovedal, da bo po smrti predsednika njegove dolžnosti začasno prevzel podpredsednik Mohamed Mohber, saj to predvideva iranska ustava. Dodal je, da bo moral Mohber v sodelovanju z vodji zakonodajne in sodne oblasti v roku 50 dni pripraviti vse potrebno za izvedbo predsedniških volitev.

Vodenje iranskega zunanjega ministrstva prevzema jedrski pogajalec Ali Bageri

Iranskega zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana, ki je v nedeljo skupaj z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem umrl v helikopterski nesreči, bo na položaju nasledil njegov namestnik Ali Bageri, so danes sporočili v Teheranu. Bageri je bil med drugim glavni pogajalec v jedrskih pogajanjih z Zahodom.

Imenovanje Bagerija na položaj zunanjega ministra je na iranski državni televiziji oznanil tiskovni predstavnik iranske vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta