(VIDEO) Nesreča helikopterja z iranskim predsednikom: Reševalce močno ovira gosta megla, do Raisija še niso prišli

STA, M.R.
19.05.2024 15:50

Helikopter z iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem na krovu se je danes ponesrečil, poročajo iranski mediji. Reševalci so se odpravili na kraj, a jih pri tem ovira gosta megla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekateri iranski mediji poročajo, da je moral helikopter z Raisijem trdo pristati, durgi pa, da je imel nesrečo.
EPA

Po do zdaj znanih podatkih se je helikopter znašel v težavah, nakar je moral "trdo pristati" v iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan. To je potrdil tudi notranji minister Ahmad Vahidi

Reševalne ekipe se ob gosti megli peš prebijajo do kraja nesreče helikopterja iranskega predsednika Ebrahima Raisija. Življenji Raisija in zunanjega ministra Hoseina Amir-Abdolahiana, ki je bil prav tako na krovu helikopterja, sta ogroženi, je za tiskovno agencijo Reuters povedal neimenovan iranski uradnik.

V pogovoru za iransko državno televizijo je minister Vahidi dejal, da reševalna prizadevanja ovirajo neugodne vremenske razmere in gosta megla ter da bo trajalo, preden dosežejo lokacijo nesreče. Ob tem je zagotovil, da so "stvari pod nadzorom", navaja britanski BBC. Reševalcem nalogo dodatno otežuje dejstvo, da se bliža noč.

Iranska državna televizija poroča, da je helikopter, na krovu katerega je bil predsednik islamske republike, doživel nesrečo v provinci Vzhodni Azerbajdžan na severozahodu Irana. Nekateri mediji poročajo, da je bil helikopter primoran "trdo pristati" na goratem območju med mestoma Džolfa in Varzakan v iranski provinci Vzhodni Azerbajdžan, drugi pa o nesreči.

Agencija Reuters medtem ob sklicevanju na neimenovanega uradnika poroča, da je helikopter strmoglavil in da sta življenji predsednika in prvega moža diplomacije ogroženi. "Še vedno upamo, vendar so informacije, ki prihajajo s kraja nesreče, zelo zaskrbljujoče," je dejal uradnik.

Poleg Raisija so bili na krovu helikopterja še iranski zunanji minister Hosein Amir-Abdolahjan, guverner Vzhodnega Azerbajdžana Malek Rahmati in več drugih potnikov.

Ebrahim Raisi se je danes srečal tudi z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim.
EPA

V iskalni akciji sodeluje 40 reševalnih ekip. Reševalni helikopterji zaradi neugodnih vremenskih razmer in goste megle trenutno ne morejo vzleteti, pomagajo pa jim brezpilotni letalniki, navaja iranska televizijska mreža Press TV.

Ponesrečeni helikopter naj bi sicer potoval v konvoju treh helikopterjev. Druga dva, ki sta prevažala več ministrov in uradnikov, naj bi varno prispela na cilj.

Raisi, ki položaj predsednika Irana zaseda od junija 2021, se je sicer davi mudil v Azerbajdžanu, kjer je s tamkajšnjim predsednikom Ilhamom Alijevom slovesno odprl jez na reki Aras.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta