Zaradi pljučnice vsakih 39 sekund umre en otrok

Reuters
20.12.2019 05:54

Pljučnica je bila lani usodna za več kot 800 tisoč dojenčkov in otrok oziroma za enega vsakih 39 sekund, in to kljub visoki ozdravljivosti te bolezni, ki jo je večinoma mogoče preprečiti, je poročala Svetovna zdravstvena organizacija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V sporočilu o tej tako imenovani pozabljeni epidemiji so Unicef, sklad Združenih narodov za otroke, mednarodna dobrodelna organizacija za pomoč otrokom Save the Children in štiri druge organizacije za zdravje pozvali vlade, naj namenijo več denarja za cepljenje, s čimer bi lahko pljučnico preprečili, in naj pomagajo pri financiranju zdravstvenih storitev in zdravil za njeno zdravljenje. "Dejstvo, da zaradi te bolezni, ki jo je enostavno diagnosticirati, preprečiti in ozdraviti, še vedno umre največ otrok na svetu, je, milo rečeno, strašno," je dejala Seth Berkley, direktorica Svetovnega zavezništva za cepiva in imunizacijo (GAVI).
Pljučnica je vnetje pljuč, povzročijo pa jo bakterije ali virusi, včasih tudi drugi mikroorganizmi. Tipična simptoma sta močan kašelj in težko dihanje, saj so pljuča polna tekočine ali gnoja. Preprečimo jo lahko s cepljenjem in zdravimo z antibiotiki ter v mnogih primerih tudi s kisikom, vendar je v revnejših državah dostop do tega zelo omejen. Nigerija, Indija, Pakistan, Demokratična republika Kongo in Etiopija so države, v katerih je lani prav pljučnica povzročila več kot polovico smrti otrok, večinoma pred drugim letom starosti.
"Milijoni otrok umrejo zaradi pomanjkanja cepiva, slabe preskrbe z antibiotiki in rutinskega zdravljenja s kisikom," razloži Kevin Watkins, direktor organizacije za pomoč otrokom Save the Children. "To je pozabljena svetovna epidemija, ki zahteva takojšen mednarodni odziv."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta