Zaradi sporne izjave odstopil svetovalec ukrajinskega predsednika

STA, Va
17.01.2023 13:59

Oleksij Arestovič je odstopil, potem ko je izjavil, da bi za smrtonosni ruski napad na stanovanjski blok v Dnipru na vzhodu Ukrajine lahko bila odgovorna ukrajinska zračna obramba.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Kremlju so odgovornost za sobotni napad na stanovanjski blok v Dnipru zanikali in dejali, da bi ga lahko bila povzročila ukrajinska zračna obramba.
Reuters

Svetovalec ukrajinskega predsednika Oleksij Arestovič je po številnih kritikah danes odstopil.

Kritike so se nanj vsule po izjavi, da bi za ruski napad na stanovanjski blok v Dnipru na vzhodu Ukrajine lahko bila odgovorna ukrajinska zračna obramba.

Številni so 47-letniku očitali, da širi rusko propagando. Arestovič se je že opravičil žalujočim družinam za svojo izjavo. Ukrajinske letalske sile pa so danes zanikale ugibanja, da bi lahko bile prestregle ruske rakete Kh-22.

V predsednikovem uradu je bil Arestovič zaposlen od decembra 2020. Zaradi svojih izjav med rusko invazijo je postal ena bolj prepoznavnih osebnosti na Zahodu.

Njegova izjava se je nanašala na sobotni ruski raketni napad na devetnadstropni stanovanjski blok v Dnipru. Doslej so reševalci izpod ruševin potegnili 41 mrtvih in okoli 80 ranjenih, tudi 16 otrok. V bolnišnicah se zdravi 28 ljudi, številni pa so v kritičnem stanju. 25 jih še vedno pogrešajo.

Napad v Dnipru je bil najhujši izmed sobotnih raketnih napadov ruskih sil po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To so bili sicer prvi obsežni ruski napadi v novem letu, večinoma pa so bili usmerjeni v ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

V Kremlju so odgovornost za napad zanikali in dejali, da bi ga lahko bila povzročila ukrajinska zračna obramba.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta