Zelenski priznava, da protiofenziva ni prinesla želenih rezultatov: "A ne smemo dovoliti, da Zahod pozabi na vojno"

M.R.
01.12.2023 13:26

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je povedal, da je vojna z Rusijo prešla v novo fazo. Pričakuje, da bo zima še zapletla boje po poletni protiofenzivi, ki ni prinesla želenih rezultatov. Kljub temu pa Ukrajina ne bo odnehala.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Volodimir Zelenski je regijo Harkov na vzhodu države obiskal v četrtek.
EPA

"Dejstvo je, da imamo novo fazo vojne," je povedal Volodimir Zelenski med obiskom Harkova v intervjuju za ameriško agencijo Associated Press (AP). Pri tem je imel v mislih prihod zime. Na vprašanje, ali je zadovoljen z rezultati protiofenzive, pa je odgovoril: "Poglejte, ne obupujemo, jaz sem zadovoljen. Borimo se z drugo najboljšo vojsko na svetu, zadovoljen sem." 

A nato je še dodal: "Izgubljamo ljudi, nisem zadovoljen. Nismo dobili orožja, ki smo ga želeli, ne morem biti zadovoljen, ne morem pa se tudi preveč pritoževati." Pri tem je izrazil bojazen, da bi lahko vojna med Izraelom in Hamasom zasenčila spopade v Ukrajini, kar "spravlja v nevarnost dotok zahodne vojaške pomoči Kijevu"

"Ne smemo dovoliti, da Zahod pozabi na vojno"

Ukrajina od zaveznikov ni dobila vsega potrebnega orožja, je povedal Zelenski. "Opazimo lahko že posledice preusmerjanja pozornosti mednarodne skupnosti zaradi tragedije na Bližnjem vzhodu," opozarja Zelenski, pri čemer dodaja: "Samo slepi tega ne vidijo. Ne smemo dovoliti, da Zahod pozabi na vojno."

Če bi se pozornost preusmerila, bi to lahko zmanjšalo ekonomsko in vojaško pomoč Ukrajini. V luči, da bi ta strah ublažili, ameriški in evropski funkcionarji nadaljujejo z obiski Kijeva tudi po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra. 

Nedavna anketa agencije AP v ZDA je pokazala, da polovica Američanov meni, da država preveč sredstev namenja Ukrajini. Vse več republikancev ne podpira pošiljanja dodatne pomoči, prav tako pa ni jasno, ali bo zahteva Bele hiše za dodatno pomoč dobila odobritev Kongresa. 

Na vprašanje o tem je Zelenski odvrnil, da Američani s pomočjo Ukrajini pomagajo tudi sebi. Ocenil je, da bo Rusija, če se Ukrajina zaradi pomanjkanja denarja in orožja ne bo več sposobna braniti, napadla druge države Nata. "Potem pa se bodo morali boriti ameriški otroci," je zaključil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta