Znamenite kamnite skulpture na Velikonočnem otoku ožgal požar

STA
07.10.2022 11:20

Gozdni požar je izbruhnil komaj tri mesece po tem, ko so ta polinezijski otok prvič od začetka pandemije novega koronavirusa odprli za turiste. Lokalni mediji so objavili, da je nastala škoda nepopravljiva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velikonočni otok 6. oktobra letos.
Reuters

Gozdni požar na Velikonočnem otoku je ožgal več znamenitih kamnitih skulptur moai, so sporočile tamkajšnje oblasti. Požar je izbruhnil v ponedeljek, komaj tri mesece po tem, ko so ta polinezijski otok prvič od začetka pandemije novega koronavirusa odprli za turiste.

Reuters

Požar, ki je prizadel del nacionalnega parka Rapa Nui, je skupno uničil 100 hektarjev površin. Na tem območju, ki je od leta 1995 del Unescove svetovne dediščine, je več sto omenjenih kamnitih skulptur.

Župan čilenske občine Velikonočni otok Pedro Edmunds je za lokalne medije dejal, da je škoda na skulpturah nepopravljiva. Uradnega poročila o škodi še ni.

Znamenite skulpture na otoku. 
Reuters

Otok, ki se nahaja 3500 kilometrov od zahodne obale Čila, so 5. avgusta odprli za turiste po več kot dveh letih pandemije. Pred zaprtjem so na Velikonočnem otoku vsako leto sprejeli okoli 160.000 turistov, ki so predstavljali glavnino prihodkov za tamkajšnje prebivalstvo.

Velikonočni otok je leta 1888 zasedel Čile, staroselci pa naj bi se bili po nekaterih ocenah tam prvič naselili tudi do 1000 let prej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta