Znanstvenica, ki je razvijala cepivo proti covidu-19: To ne bo zadnji primer, ko pandemija ogroža naša življenja

STA, Va
06.12.2021 12:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Naslednja pandemija bi lahko bila še hujša od te, ki jo preživljamo sedaj, opozarja britanska znanstvenica Sarah Gilbert, ki je sodelovala pri razvijanju covidnega cepiva proizvajalca AstraZeneca. 

"To ne bo zadnji primer, ko pandemija ogroža naša življenja in preživetje. Naslednji izbruh virusa bi lahko bil še hujši, lahko bi bil bolj nalezljiv, bolj smrtonosen, ali celo oboje," je Gilbertova z univerze v Oxfordu opozorila v nagovoru, ki ga bo BBC predvajal danes zvečer.

"Ne smemo dopustiti, da bi po vsem, kar smo doživeli, ugotovili, da zaradi velikih gospodarskih izgub še vedno nimamo dovolj sredstev za ustrezno pripravljenost na naslednjo pandemijo,"  opozarja.

Govorila je tudi o novi različici virusa, omikron, zaradi katere so v Združenem kraljestvu okrepili kampanjo za promocijo cepljenja in ponovno uvedli obvezno nošenje mask na prevoznih sredstvih in v trgovinah. Pojasnila je še, da so "protitelesa, ki jih v telo vnesemo s cepivi ali z okužbo z drugimi različicami, lahko manj učinkovita pri preprečevanju okužbe z virusno različico omikron""Dokler ne izvemo več, moramo biti previdni in sprejeti ukrepe za upočasnitev širjenja te nove različice," pravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta