10 predlogov za napitke, ki krepijo odpornost

NR
17.01.2021 04:45
Podprite svoj imunski sistem z zdravim napitkom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vse sadje nam pride prav. Foto: Profimedia
Profimedia

Imunski sistem je neprestano aktiven in ugotavlja, katere celice pripadajo vašemu telesu in katere ne. To pomeni, da potrebuje za ohranjanje energije zdrav odmerek vitaminov in mineralov. Predlogi za pripravo napitkov so sestavljeni tako, da vsebujejo vsa pomembna hranila za vsakodnevno ohranjanje zdravja ali za boj proti virusom, kot sta prehlad in gripa. Izvedeli boste, katera hranila za povečanje imunosti ima vsak od naštetih sokov, napitkov ali mleko iz semen, tako da lahko zjutraj začnete dan z osvežujočim dvigom naravne obrambe telesa.

Pomaranče, grenivke in drugi citrusi

Ta eksplozija citrusov vsebuje več kot dovolj priporočenega dnevnega vnosa vitamina C. Vitamin C ima antioksidativne lastnosti, ki ščitijo vaše celice pred škodljivimi snovmi. Pomanjkanje vitamina C lahko povzroči zapoznelo celjenje ran, oslabljen imunski odziv in nezmožnost ustreznega boja proti okužbam. Trenutno ni dokazov, da je oralno vnesen vitamin C učinkovit pri preprečevanju prenosa novega koronavirusa ali pri zdravljenju covida-19. Vendar pa so raziskave pokazale obetavne rezultate, da bi lahko intravensko aplikacijo vitamina C, na primer infuzijo, uporabili za zdravljenje covida-19. V pripravi je več kliničnih preskušanj za zdravljenje z infuzijo - in ne za oralno, preventivno uporabo vitamina C. Če pa ste prehlajeni, lahko visoki odmerki vitamina C lajšajo simptome in pripomorejo k hitrejšemu okrevanju. Za odrasle je sprejemljiva zgornja meja 2000 miligramov (mg) na dan.

Vitamin C ima antioksidativne lastnosti. Foto: Canstockphoto
Canstockphoto

Zeleno jabolko, korenček in pomaranča

Korenje, jabolka in pomaranče so zmagovalna kombinacija za pomoč telesu, da se zaščiti in se bori proti okužbam. Jabolka in pomaranče vam dajo vitamin C. Vitamin A, ki je ključnega pomena tudi za zdrav imunski sistem, je v korenju v obliki antioksidanta betakarotena. Korenje vsebuje tudi vitamin B6, ki ima pomembno vlogo pri širjenju imunskih celic in tvorbi protiteles.

Pesa, korenček, ingver in jabolko

Ta sok vsebuje tri korenovke, ki bodo pomagale imunskemu sistemu in zmanjšale vnetne simptome. Vnetje je pogosto imunski odziv na okužbe z virusi ali bakterijami. Simptomi prehlada ali gripe so tudi izcedek iz nosu, kašelj in bolečine v telesu. Za ljudi, ki imajo revmatoidni artritis, bo morda ta sok še posebej koristen, saj ima ingver protivnetne učinke.

Ingver ima protivnetne učinke. Foto: Shutterstock
Shutterstock

Paradižnik

Če boste ta paradižnikov sok pripravili sami, boste lahko prepričani, da je svež in ne vsebuje veliko dodanih sestavin. Za naš preprost recept potrebujete le nekaj sestavin. In kar je pri tem najboljše - ne potrebujete sokovnika ali mešalnika, koščke paradižnika morate le precediti skozi sito. Paradižnik je bogat z vitaminom B9, splošno znanim kot folat. Pomaga zmanjšati tveganje za okužbe. Paradižnik ima tudi nekaj magnezija, ki deluje protivnetno.

Ohrovt, paradižnik in zelena

Ohrovt je glavna sestavina mnogih zelenih sokov, toda naš je resnično edinstven, saj namesto mešanja ohrovta s sladkim sadjem uporabimo paradižnikov sok za dodatek vitamina A. Če bi temu receptu dodali nekaj hrena, bi imel tudi protivnetne učinke. Ta napitek bo zagotovo prebudil vse vaše čute.

Jagoda in kivi

Jagode in kivi so druga izbira za pripravo napitka, bogatega z vitaminom C. Ker za pripravo enega kozarca soka potrebujete približno štiri skodelice jagod, boste morda želeli jagode uporabiti za smuti in ne za sok. Lahko pa dodate tudi malo posnetega mleka, ki je dober vir beljakovin. Namesto mleka pa lahko dodate nekaj žlic probiotičnega grškega jogurta. Jemanje probiotikov lahko vašim celicam pomaga ohranjati protimikrobno pregrado. Probiotike pogosto najdemo v dodatkih in fermentirani hrani.

Jagoda in mango

Smuti iz manga in jagod je zdrav način za potešitev želje po malici, pri kateri ni treba paziti na količino. Za recept potrebujemo nekaj zamrznjenega sadja, ki ima enako prehransko vrednost kot sveže sadje. Lahko se odločite tudi samo za sveže sadje. Vitamin E iz mangovega in mandljevega mleka dodaja antioksidativne koristi za izboljšanje imunskega sistema, zlasti pri starejših odraslih.

Lubenica

Ne samo, da je lubenica bogata z vitaminom C in argininom (kar lahko okrepi vaš imunski sistem), ampak lahko pomaga tudi pri lajšanju bolečin v mišicah, kar je pogost simptom gripe, zlasti pri starejših odraslih. Vsebnost večje količine vode v lubenici pa zelo olajša sočenje (in zdi se, da je pri tem manj odpadka). Sok lubenice lahko mešate tudi z drugimi sadnimi sokovi, na primer z jabolčnim ali pomarančnim, ki morda nima toliko vitamina A.

Bučna semena

Številni recepti za bučni sok, ki jih najdete na spletu, vsebujejo veliko dodanega sladkorja ali kupljen jabolčni sok. Zato je bolje odločiti se za kakšen naravni recept, ki je na voljo. Bučna semena so odlična osnova za sadne napitke, imajo veliko koristi za zdravje. Ne samo, da bodo okrepila vaš imunski sistem, temveč vam bodo pomagala tudi pri ohranjanju zdravih kosti, pri simptomih menopavze ali pri poslabšanju ravni holesterola, težavah z urinarnim traktom. Semena priporočajo za lepše lase in kožo, za boljše duševno zdravje in pri težavah s prostato. Bučna semena so odličen vir cinka. Cink je pogosta sestavina mnogih zdravil proti prehladu prav zaradi pozitivnega učinka tako na vnetja kot na imunski sistem. Avstralski raziskovalci preučujejo intravenski cink kot zdravilo za zdravljenje dihal, povezanih s covidom-19. V ZDA poteka najmanj eno klinično preskušanje, ki raziskuje učinek cinka (v kombinaciji z drugimi terapijami) pri preprečevanje okužbe s koronavirusom.

Bučna semena so odličen vir cinka. Foto: Canstockphoto
Canstockphoto

Zeleno jabolko, solata in ohrovt

Zeleni sok na zelenjavni osnovi je gonilo hranilnih snovi, ki spodbujajo močan imunski sistem. Predstavljamo vam odličen recept, s katerim boste pripravili sok, ki bo prepričal vsakogar - tudi otroci bodo z veseljem popili svoj zeleni napitek. Dodajte mu še za pest peteršilja ali špinače za nekaj dodatnih vitaminov A, C in K. (The Healthline)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta