90-letni Sean Connery: Bond. Najboljši Bond

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
06.09.2020 04:55

Šarmantnega igralca, ki je pred dnevi praznoval 90. rojstni dan, večina gledalcev povezuje predvsem z Jamesom Bondom, a to še zdaleč ni edina vloga, v kateri je blestel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sean Connery kot James Bond v prvem filmu

Prvega ne pozabiš nikoli, pravijo. In Seana Conneryja večina gledalcev še vedno povezuje predvsem z Jamesom Bondom. Ne samo zato, ker je bil prvi Bond, ampak je bil po splošnem prepričanju boljši od vseh, ki so mu sledili. Čeprav se je zdelo, da bo vloga Jamesa Bonda - zaigral je v kar sedmih delih te filmske franšize - zaznamovala njegovo kariero, je Connery dokazal nasprotno: postal je eden najvidnejših igralcev svoje generacije, s kopico uspešnih filmov, kariero pa je kronal z oskarjem za stransko vlogo. Še posebej v ženska srca pa se je zapisal kot neubranljiv šarmer, ki so ga leta, pred dnevi je praznoval 90. rojstni dan, naredila le še bolj markantnega.
Rodil se je 25. avgusta 1930 v delavski četrti Edinburga kot Thomas Sean Connery. Ime Thomas je dobil po dedku, a še kot mlad fant se je odločil, da bo uporabljal le ime Sean. V šoli mu ni šlo prav dobro, pri petnajstih so ga celo vrgli iz nje. Preživljal se je s priložnostnimi deli, potem se je pridružil britanski trgovski mornarici, kjer se bolje odrezal in napredoval do častnika. A hotel je postati igralec.

Leta mu ne pridejo do živega.
Reuters

Učne ure življenja na veliki nogi

Potem je prišel Dr. No. Ostalo je legenda, bi lahko rekli. Zanesljivo je samo legenda zgodba o tem, kako naj bi producenta Jamesa Bonda, Broccoli in Saltzman, Conneryja slučajno opazila na ulici, ko se je gibal spretno kot panter. Je pa res, da je bil Ian Fleming, avtor romana o agentu 007, odločno proti temu, da bi vlogo dobil Connery. Dejal je, da si v vlogi Bonda nikakor ne predstavlja visokega, mišičastega Škota, hotel je Caryja Granta. Vendar je bil po uspehu prvega filma tudi Fleming nad Conneryjem tako navdušen, da je Jamesu Bondu v kasnejših romanih pripisal škotske prednike.
Conneryju, ki se je do te vloge le stežka prebijal skozi življenje, se je bilo težko vživeti v življenjski slog agenta 007. Prestižni avtomobili, lepa dekleta, luksuzni hoteli, vse to mu je bilo neznano. Zato je imel režiser Terence Young s Conneryjem posebne učne ure, peljal ga je h krojaču, frizerju, v restavracije in kazinoje ter na srečanja z lepimi dekleti. Connery je lekcijo osvojil z odliko, kar se je pokazalo že v prvem filmu.

S soprogo Micheline
Reuters

Čaka na neodvisnost Škotske

Nazadnje je zaigral v filmu Družba pravih gospodov, potem pa se je pri 73 letih zaklel, da se nikoli več ne bo vrnil pred kamere. Sicer je dejal, da nima ničesar več dokazati, ne sebi ne Hollywoodu, neposredni vzrok pa je bil menda neuspeh tega filma. Kasneje je vseeno razmišljal, da bi se vrnil pred kamere, ko sta se s Stevenom Spielbergom pogovarjala, da bi v četrtem Indiani Jonesu ponovil vlogo arheologovega očeta. Četudi je priznal, da je bil to edini film, ki bi ga lahko potegnil iz pokoja, si je nato vendarle premislil. Zavrnil je tudi vlogo v Gospodarju prstanov z navedbo, da zgodbe ne razume in da tudi sicer ni pripravljen 18 mesecev preživeti na snemanju na Novi Zelandiji.

Škotski "narodni zaklad"
Wikipedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta