Ali imate suhe in razpokane ustnice? Kaj lahko storite?

The Conversation
05.06.2022 04:15

Suhe in razpokane ustnice so precej pogosta težava. Že stoletja iščemo načine, na katere bi jo lahko preprečili ali vsaj omilili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V času egipčanske kraljice Kleopatre, približno leta 40 pred našim štetjem, so ljudje razpokane ustnice zdravili s čebeljim voskom, olivnim oljem in drugimi naravnimi snovmi. Leta 1833 so celo menili, da je mogoče suhe, razpokane ustnice učinkovito pozdraviti s človeškim ušesnim maslom. Kmalu zatem so se na trgu znašli prvi balzami za ustnice. V nadaljevanju preberite, kaj je vzrok za suhe ustnice in kako lahko preprečimo izsuševanje kože ustnic.

Ustnice morajo biti mehke, vendar odporne. Ustnice so nenehno izpostavljene mnogim dejavnikom, vključno s sončno svetlobo, vetrom, suhim zrakom in mrazom. Prenesti morajo stvari, kot so vsakdanji stik s hrano in kozmetičnimi izdelki, ugrizi, praskanje, drgnjenje ob oblačila, oblizovanje, poljubljanje ... Bile naj bi mehke in mesnate, vendar hkrati odporne in trpežne. Struktura ustnic je podobna strukturi sluznice (mukozne membrane), le da jih obdaja še zaščitna zunanja plast kože. Na ustnicah ni niti dlačnih foliklov niti žlez znojnic, slinavk in lojnic. Zaradi te edinstvene strukture so še posebno nagnjene k izsuševanju, saj niso sposobne zadrževati vode kot koža drugje na obrazu.

Zakaj se ustnice izsušijo? Težave s suhimi ustnicami se najpogosteje pojavijo pozimi in poleti. Sicer pa so lahko suhe in razpokane ustnice tudi posledica drugih dejavnikov, kot so na primer vnetje ustnic oziroma heilitis, ki je lahko posledica kakšne kožne bolezni ali okužbe, denimo s herpesom; alergije; uživanje zdravil, ki vplivajo na delovanje žlez slinavk in obraznih mišic; poškodbe jezika, drgnjenja zob ob ustnice ali druge težave z zobmi; slabo oralno zdravje, ki je posledica neustrezne ustne higiene ali prehranjevalnih motenj; opekline, ki so posledica uživanja prevroče hrane ali pretiranega izpostavljanja soncu (zaradi teh opeklin lahko ustnice otečejo, na njih se lahko pojavijo brazgotine in mehurji, ki so lahko precej boleči); nekatere bolezni ali motnje, kot je na primer Sjögrenov sindrom; dehidracija, vročinski udar, močno povišana telesna temperatura; zamašen nos, posledica katerega je kronično dihanje skozi usta (vzrok za zamašen nos je lahko kakšna bolezen, tudi običajen prehlad); mrzlo vreme ali mrzel veter, zaradi katerega ustnice izgubijo vlago; prekomerno oblizovanje, ki ustnice še bolj izsuši.

Zaradi izsušenosti lahko imamo v ustnicah boleč, skeleč in srbeč občutek. Če so suhe ustnice posledica kakšne resne bolezni, je bolje, da se o tej težavi pogovorite s svojim zdravnikom.

Kako lahko pozdravimo suhe ustnice? Pomembno je, da ugotovimo, kaj je vzrok za suhe ustnice. Če je težava posledica čezmernega oblizovanja ustnic, moramo to navado nemudoma opustiti. Če je posledica mraza, vetrovnega ali suhega vremena, potem ustnice zaščitimo z ustreznimi balzami in mazili. Pomaga tudi, če ves čas uživamo dovolj tekočin, saj s tem na splošno preprečujemo izsušenost kože. Če niti to ne zadostuje, si lahko pomagamo z raznimi negovalnimi balzami. Ti ustnic ne dražijo, ampak na njih ustvarijo zaščitni film, ki pomaga koži zadrževati vodo. Balzami za ustnice običajno vsebujejo vazelin in razna rafinirana mineralna olja ter druge sestavine, ki pomagajo ohranjati pregradno oziroma barierno funkcijo kože.

Da bi privabili čim več kupcev, proizvajalci kozmetičnih izdelkov nenehno preizkušajo nove sestavine za svoje balzame za ustnice. Najbolj priljubljeni balzami velikokrat vsebujejo aditive, zaradi katerih imajo boljši okus in prijetnejši vonj, ustnicam pa dajejo lep lesk. Poleg tega jih je lažje nanesti. Nekateri balzami za ustnice vsebujejo tudi zaščitne UV-filtre.

So pa tudi proizvodi, ki bi se jim morali izogibati. Veliko novi sicer takoj olajša težave, vendar ne prispeva k ohranjanju pregradne funkcije kože. Včasih celo dražijo kožo in še povečajo njeno izsušenost.

Ko boste kupovali balzam za ustnice, se raje izognite proizvodom, ki vsebujejo naslednje snovi: parfume; arome mete, citrusov, vanilje in cimeta; svetleče premaze (glose), ki običajno še povečajo škodo zaradi izpostavljanja UV-žarkom; barvila, ki lahko dražijo ter z ničemer ne prispevajo k ohranjanju pregradne funkcije; mentol, fenol ali salicilno kislino, ki ustnice še bolj izsušijo; druge nepotrebne sestavine, kot so kafra, lanolin, oktinoksat, oksibenzon ali propil galat.

Predvsem pa bi morali nehati gristi in pretirano oblizovati ustnice. Vlaženje in nanašanje negovalnega balzama na ustnice naj postane del vaše vsakdanje rutine. Tako bodo vaše ustnice vedno zdrave, lepe, zaščitene in navlažene. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta