Ali slabo spite?

NR
07.03.2021 03:00
Spanje je pomembno za naše zdravje. Slaba kakovost spanja ali premalo spanja lahko namreč negativno vpliva na naše razpoloženje, kognitivne funkcije in imunski sistem.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Znižanje krvnega tlaka sprosti gladke mišice, ki obdajajo arterije, in bi lahko imelo pomirjujoč učinek ter olajšalo spanje.
Profimedia

Stres lahko vpliva na naš spanec, prav zaradi stresa in tesnobe zaradi pandemije pa mnogi ne spimo tako dobro kot prej. Raziskava med 2555 ljudmi v 63 državah je pokazala, da je med pandemijo 47 odstotkov ljudi spalo slabše kot običajno, pred začetkom širjenja covida-19 pa je bilo 25 odstotkov takih s slabim spancem. Vemo tudi, da je stres povezan s slabimi prehranjevalnimi navadami. Ljudje, ki so v stresu in utrujeni, pogosteje posežejo po energijskih in kofeinskih pijačah. Toda prav zaradi kofeina ter sladkanih in energijskih pijač ostajamo ponoči budni, kar pomeni, da smo v začaranem krogu. Ljudje, ki so v stresu, pa tudi pogosteje posežejo po alkoholu. In prav alkohol pred spanjem, še posebno če ga popijemo preveč, lahko vpliva na kakovost spanja. Kaj lahko torej zvečer popijete za izboljšanje spanja?

​Kamilice

Kamilični čaj se že stoletja uporablja v tradicionalni medicini za lajšanje številnih težav s spanjem, na primer nespečnosti. Rastlinski izvleček vsebuje apigenin, kemično spojino, ki se veže na enake receptorje v možganih kot benzodiazepini (zdravila za zdravljenje tesnobe in nespečnosti), ki povzročajo sedativni učinek. Študije so pokazale, da kamilice (zaužite v obliki ekstrakta ali čaja) bistveno izboljšajo kakovost spanja. Čeprav so dokazi pozitivni, je v teh študijah sodelovalo sorazmerno malo ljudi, da bi bili bolj verodostojni, pa bi potrebovali še dobro zasnovana klinična testiranja.

Mleko

Skodelica toplega kravjega mleka je v zahodnih kulturah priljubljena pijača pred spanjem, zlasti pri otrocih. Mleko je vir pomembne aminokisline triptofan, v telesu potrebne za tvorbo serotonina in melatonina v možganih. Te spojine sodelujejo v ciklu spanja in budnosti, kar bi lahko pojasnilo, zakaj mleko pomaga pri nespečnosti - če res pomaga. Znanstveniki so desetletja preučevali učinke mleka in mlečnih izdelkov (jogurta in sira) na spanje, vendar dokazi še vedno niso prepričljivi. Morda je pomemben obred pitja toplega mleka pred spanjem, ki sprosti možgane in telo, in ne učinki spojin v mleku. Preden bomo natančno vedeli, pa potrebujemo več znanstvenih dokazov.

Kakav

Topel kakav (običajno raztopljen v mleku) prav tako velja za pijačo, ki spodbuja spanje. Kakavova zrna so bogat vir številnih koristnih spojin. Flavonoidi v njem se lahko uporabljajo za zdravljenje nekaterih nevrodegenerativnih motenj. O vplivih kakava na kakovost spanja je bilo do zdaj opravljenih malo raziskav, toda študija na miših je pokazala, da lahko naravni kakav izboljša nespečnost, ki jo povzroča stres. Pri ljudeh je uživanje kakava povezano z znižanjem krvnega tlaka (pri zdravih ljudeh in tistih z visokim krvnim tlakom). Znižanje krvnega tlaka sprosti gladke mišice, ki obdajajo arterije, in bi lahko imelo pomirjujoč učinek ter olajšalo spanje, vendar je dokazov o izboljšanju spanja zelo malo.

Morda boste naše predloge sami preizkusili, vendar nobenega od njih ne smete jemati kot hitro rešitev. Ne nazadnje lahko na spanje vpliva več dejavnikov - življenjski slog, telesna aktivnost, stres in prehrana. Če imate dolgoročne težave s spanjem, je najbolje, da se posvetujete z osebnim zdravnikom. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta