Ameriška zgodba: Elon Musk prodaja prihodnost in ponuja preteklost?

Janez Kovačič Janez Kovačič
01.01.2023 02:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Elon Musk: nepredvidljiv, tudi neugnan, nekako ameriški, kar dokazuje tudi dogajanje s Twitterjem
Elon Musk: nepredvidljiv, tudi neugnan, nekako ameriški, kar dokazuje tudi dogajanje s Twitterjem
Tovarna
Pred dobrim letom ali letom in pol je večina tistih, ki niso posvečeni v skrivnosti delovanja (ameriške) borze, pa gotovo tudi oni, ki bolj podrobno poznajo delovanje tega neobvladljivega uda sistema in družbe, v kateri živimo, s presenečenjem spremljali tisto, kar se je dogajalo s slovito Teslo: tovarna, ki se je komaj uveljavila kot izdelovalec električnih baterijskih avtomobilov, je postala pridruženi član slovitega newyorškega indeksa S&P 500. Za veliko večino to ni imelo kakšne posebne vrednosti, povsem drugače je bilo tisti hip, ko je borzna oziroma kapitalizacijska vrednost (število delnic krat njena vrednost na borzi) Tesle presegla fantastičnih 1000 milijard dolarjev. S tem je avtomobilska tovarna postala član ekskluzivne druščine predvsem tehnoloških podjetij (Microsoft, Apple ipd.), Elon Musk kot njen največji lastnik (delničar) in hkrati izvršni direktor, za številne šarlatan, za bolj številne pa genij nove dobe, pa se je izstrelil na prestol najbogatejšega zemljana.

Vprašanje, ki se je pojavljalo, je bilo smiselno in logično: kako je lahko avtomobilska tovarna, ki se je vsaj količinsko šele postavljala na svetovni avtomobilskoprodukcijski zemljevid, vrednostno presegla vse tiste, ki naredijo tudi desetkrat več avtomobilov? In tudi - kaj ima vse to skupnega z avtomobili?
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta