(Avtomobilizem) Fenomen terenca dacia duster: Kot koza zleze povsod, ko vse drugo obstoj

Ko smo sedli v dusterja, da ga še sami preizkusimo, ni bilo treba veliko razmišljati, kam se podati. Obiskali smo gorske reševalce na Koroškem ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da bi spoznali pravi karakter dusterja, smo obiskali gorske reševalce na Koroškem.
Zoran Triglav

Za zajtrk smo si privoščili črni rženi kruh in nadev iz kozarca s črno etiketo, spili črno kavo, obuli črne gojzarje ter se z dizelsko gnanim dusterjem 4x4 podali – naravnost v Črno na Koroškem. Vas na koncu sveta, ki je v mirnih časih poznana po vrhunskih smučarjih in lokalno še po avtobusih, ki se tam neusmiljeno le še obračajo nazaj, v zadnjih mesecih pa jo vsi poznajo po katastrofalnem poplavnem razdejanju. Ampak že zgodaj zjutraj v soboto sredi oktobra, ko so se skozi jutranje megle prebili prvi sončni žarki, je bila polna življenja. V kavarnici na postaji so potekale burne debate med domačini, še nagačeni medved onkraj krožišča je bil videti, kot bi želel sodelovati v razpravi. "Zaj je že lepo!" so jeli kleni domačini še vedno nekoliko utrujenih obrazov pri Senici odgovarjati na opazko, da je težko verjeti, kakšno razdejanje je bilo tam še pred kakšnim mesecem. In tam smo se srečali s tremi člani gorske reševalne službe. S predstavniki številnih junakov, ki so v Črni dali vse od sebe, ko je bilo tam v začetku avgusta nepredstavljivo hudo.

Z reševalci na vrh Pece

Z našim testnim in dvema njihovima domala enakima dusterjema smo se po strmih in ozkih kolovozih podali pod vrhove Pece. Po poteh, kamor si sami pravzaprav ne bi upali, saj so videti prevozni kvečjemu z najzmogljivejšimi terenci in traktorji. Ampak duster je po vlakah, ki jih težko imenujemo ceste, plezal suvereno kot kakšen gams. "Gorska reševalna zveza dobi od uvoznika vsako leto v najem nekaj dusterjev, ki jih razdeli med društva po državi. V dveh letih smo dobili v najem že drugega," je visoko nad Fajmutovimi travniki pojasnil načelnik GRS v Črni Mirko Kaker - Keks. In katere so po njihovem mnenju bistvene lastnosti, zaradi katerih je ta romunski avto idealen za to službo? "Za dobro ceno dobiš veliko opreme, vstopni kot ima zelo visok, kar pomeni, da z njim tudi v kakšnem jarku težko nasedeš. K temu pripomore tudi medosna razdalja, z njim lahko res marsikam prideš, tudi po gozdnih vlakah, kjer večji terenci niso praktični," je pojasnil reševalec Nenad Čmarec. "Kot ena koza je!" je tretji reševalec Jaroš Zajec zelo na kratko, a jedrnato opisal dusterja, ki ga gorski reševalci uporabljajo za različne namene, od prevoza moštva do vleke sani. In katere so bile do zdaj najbolj skrajne izkušnje s terensko dacio? "Najhuje je bilo v zadnjih poplavah v Črni, ko sploh nismo vedeli, kje so kanali in luknje, zato sta bila naša dusterja zelo na udaru. Z njima smo opravili vse poti, dostavljali smo hrano in vse potrebno," poudarja Čmarec.

Z leve proti desni: Mirko Kaker, Nenad Čmarec in Jaroš Zajec
Jaroš Lipnik
Sodelovanje znamke Dacia in gorske reševalne službe poteka že več kot desetletje.
Jaroš Lipnik

"Sicer pa se z njimi vozimo po naših gorah, ko rešujemo ponesrečence, tako po Peci, Uršlji, Raduhi, kjer se prebijemo prav do naše reševalne hiše. Prva prestava je tako kratka, da deluje skoraj kot reduktor. Samo v Črni imamo od 340 kilometrov cest kar 280 kilometrov makadama in vlak. Hkrati pa se duster dobro obnese tudi na avtocesti, saj ima dovolj dolgo šesto prestavo," je zadovoljen Kaker.

Klinično mrtev je naposled oživel

Kako sta dusterja prestala poplave, je nazorno opisal Zajec: "Prvi dan, ko se je umirilo, je Keks naročil, naj avtomobila, ki sta bila delno zalita tudi v notranjosti, po možnosti prestavimo na ugodnejše lokacije. Nisem verjel, da bo kateri od njiju vžgal, saj sta bila obsuta z naplavljenim materialom, voda pa je vsaj enega precej premetavala. Prvi je vžgal takoj, drugi pa je imel prazen akumulator, saj so bile zaradi zalite elektronike tri dni aktivirane svetlobne sirene. Ampak priklopili smo ga na kable in takoj je vžgal! Vse drugo je takrat stalo, samo dacie so vozile, kot da ni bilo nič!" pripoveduje reševalec Zajec. "V eni je bilo vsaj 20 centimetrov vode, zalita je bila do sedežev, a so nam jo v Energetiki Maribor popolnoma sanirali, temeljito očistili in osušili ter zaščitili proti koroziji, za kar smo jim neizmerno hvaležni. Ampak ne moreš verjeti, da sta oba poplavljena avtomobila normalno vžgala," je zaključil Kaker.

Vzpon na Uršljo goro

Po povratku s strmih pobočij Pece, kjer smo prečili tudi kakšen saniran plaz, nam pustolovščin z dusterjem še ni bilo dovolj. Ne bodi len smo se naravnost iz Črne podali še na vrh Uršlje gore, le nekaj metrov nižje od 1700 metrov. Povsem do oddajnika na vrhu smo prilezli, kot bi se peljali na običajen izlet. Seveda smo se ustavili tudi pri koči, za katero že dobro leto skrbi Nejc Juvan s svojo družino. Iz kuhinje je dišalo po številnih kuhanih in pečenih dobrotah, ki jih znajo planinci še posebno ceniti. Tudi mi smo jih, čeprav si jih zaradi vožnje na goro namesto hoje pravzaprav nismo zares zaslužili. Juvana, ki nam je na mizo prinesel marsikaj dobrega, smo na enega zadnjih zares toplih in sončnih dni povprašali o razmerah na gori. "Letos je bilo obiska bolj malo, saj je bilo veliko deževnih koncev tedna. Najprej je po gori pustošil vetrolom, svoje so dodale še poplave, zato avgusta, ki je sicer najbolj obiskan mesec, obiska skoraj ni bilo," je potožil mladi oskrbnik Nejc Juvan. Koča je sicer v zimskem času odprta vsak petek, soboto in nedeljo, v poletnem času pa vsak dan.

Obisk različnih vrhov, kot je Uršlja gora, z dusterjem ne predstavlja težav, prej izziv.
Jaroš Lipnik
Urejena in prostorna potniška kabina
Jaroš Lipnik

Uspešnost dusterja

Zakaj je pravzaprav duster že 13 let eden najbolj popularnih avtomobilov na planetu? Točen odgovor je sestavljen iz številnih parametrov, ki vključujejo najpomembnejše lastnosti pri izbiri avtomobila, to pa so videz, vozne lastnosti, oprema in seveda cena. Avto je med drugim sestavljen iz komponent, ki so se pred tem kalile v ostalih znamkah koncerna Renault, in ima svežo tehniko, ki je prav zaradi delitev med znamkami cenejša in preverjena. Duster je avto s kletnih polic, kjer so te komponente na voljo, od uglajenega motorja, podvozja, podpornih sistemov pa do elektronike in številnih elementov notranjosti, od gumbov klimatske naprave in obvolanskih ročic. Ko imaš enkrat na voljo odlične lego kocke, potrebuješ le še nekaj domišljije pri obliki - in Duster je tudi na tem področju uspel. Deluje dovolj terensko, da prepriča v svojo pripravljenost na pustolovščine, ima dovolj sveže elemente, da ni videti preživet, in tudi dovolj drzne poteze, da pritegne pozornost mlajših generacij. Z odmikom 20 centimetrov od tal je potem kos praktično vsem cestam, potem in grobim terenom, le na Triglav ne bo splezal. Ker je oblikovan škatlasto, brez trendovskih poševnih streh in oblin na račun praktičnosti, ponudi tudi obilico prostora in udobja. Ne bo sicer pokazal najbolj svežih dosežkov vsemogočnih infozabavnih sistemov, ima pa takega za ljudi, ki vedo, kaj potrebujejo - in nič več. Glede na njegovo poreklo so nižji tudi proizvodni stroški - in posledično lahko duster ob vseh pozitivnih lastnostih apelira tudi z nižjo ceno. Včasih so temu rekli razmerje vrednosti za ceno. In duster je od vseh tovrstnih avtomobilov prav zaradi naštetega najbližje temu.

Še vedno se največ kupcev dusterja odloča za dizelski motor.
Jaroš Lipnik
Štirikolesni pogon je dober pripomoček za vožnjo po različnih podlagah.
Jaroš Lipnik

Priljubljenost med slovenskimi kupci

Dacia duster je med slovenskimi kupci eden bolj priljubljenih avtomobilov terenske zasnove. Prva homologacija je bila zanj izdana 6. maja leta 2010, nekaj dni kasneje je sledila še prva uradna registracija, konec maja 2010 pa smo jo na slovenske ceste pospremili tudi novinarji. V več kot 13 letih so pri našem zastopniku zabeležili nekaj več kot 18.200 prodanih primerkov. Priljubljenost je dusterju v začetni fazi močno naraščala tudi zaradi dejstva, ker je bila cena zanj dokaj nizka. Vstopni dvokolesno gnani model z 1,6-litrskim bencinskim motorjem je takrat stal 9900 evrov, verzija s štirikolesnim pogonom pa je bila za dva tisočaka dražja. Leta 2013 k nam pripeljejo prenovljenega dusterja, katerega vstopna cena znaša 10.300 evrov. Takrat v cenik prvič uvrstijo plinsko gnano verzijo z oznako LPG. V sredini leta 2017 se pri romunski znamki pohvalijo, da so po vsem svetu že prodali milijon teh terenskih avtomobilov, pol leta kasneje (januarja 2018) pa v Slovenijo dobimo prve primerke dusterja nove generacije. Takratna začetna cena je znašala 12.990 evrov. V začetku februarja Romuni slavijo nov pomemben mejnik, saj so po vsem svetu našteli že dva milijona prodanih primerkov, kar je svojevrsten fenomen tega avtomobila. Postrežemo vam še z eno zanimivo statistiko. V letu 2022 in prvih devetih mesecih 2023 so zabeležili skupno 2662 prodanih dusterjev. Od tega jih je 524 s pogonom na plin, 202 na bencinski pogon, 636 z dizelskim motorjem in s pogonom na sprednji kolesni par, kar 1300 pa je opremljenih z dizlom in s pogonom 4x4 - kot je bil naš testni. Iz te statistike lahko razberemo, da skoraj 60 odstotkov kupcev predstavljajo podjetja. In še to. Preverili smo najaktualnejši cenik in ugotovili, da najosnovnejši duster stane 18.590 evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta