(TEST) Romunski športni terenec, ki pometa s predsodki

Janez Kovačič Janez Kovačič
02.09.2022 05:00

Duster postaja vse bolj zanimiv ne le za slovensko avtomobilsko publiko, ampak tudi za drugo evropsko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Oranžna barva, ki ji pri Dacii pravijo arizona, je opazna, duster vse bolj osvaja tudi nekaj zahtevnejšo evropsko avtomobilsko publiko.
Vinko Kernc

V oranžni (arizona) barvi pa s črnimi obrobami, prednjim in zadnjim difuzorjem pade v oči. Gotovo najbolj in najprej tistim, ki so že pometli s predsodki glede dacij in dusterja. Se množijo, pa ne le pri nas.

Notranjost ni bahaška, armatura ponuja sprejemljivo razmerje med digitalnim in analognim okoljem.
Vinko Kernc

Duster je v tokratni motorni in tudi opremski izvedbi vrh tistega, kar si je mogoče omisliti pri tem športnem terencu. Opremskega paketa s tem imenom ni več, nadomestil ga je aktualni journey, razlike ni. Glede na to, da je Dacia znotraj francoske skupine Renault, je razumljivo, da je dobil bencinski agregat, ki se vrti tudi v nekaterih renaultih.

Prtljažnik: seveda ni (pre)velik, lahko pa bi bil bolj praktičen in s tem uporabnejši.
Vinko Kernc

To je hkrati najmočnejša izvedenka dusterja: motor zagotavlja zelo spodobno končno hitrost, sprejemljivo živahnost, ne tako skromno porabo (je le športni terenec z nekaj več kilogrami in višino, kar porabi ni v korist) in podvozjem, ki je na trenutke nekoliko pregrobo. Samodejni menjalnik ustreza, če bi bil zraven še štirikolesni pogon, kar bi bilo ob imidžu, ki ga ima duster, pričakovano in verjetno tudi želeno, bi bil precej bliže pravemu terencu. Ampak teh je tako ali tako čedalje manj.

Vinko Kernc

Notranjost utegne najbolj ugajati tistim, ki jim je pretirana digitalizacija odveč. Duster je ohranil prijazno razmerje med digitalnim in analognim okoljem, hkrati pa ni mogoče spregledati nekaterih manj prijaznih malenkosti: izdelava je sem in tja še vedno nekoliko groba ali nenatančna, odlagalni prostori so premajhni (zlasti predal med prednjima sedežema je skoraj miniaturen), tudi prtljažnik bi lahko bil bogatejši z ušesi za pritrjevanje prtljage ipd.

Vinko Kernc

Sedi se seveda višje, pa ne previsoko (kar bo znova znala ceniti kar specifična avtomobilska publika), zadaj ni kakšnega navdušujoče prostorskega razkošja, nazaj se vidi povprečno – nič slabše ali nič bolje kot pri večini današnjih avtomobilov. Fino je, ker je bilo zraven nekaj uporabnih opremskih dodatkov: pametni ključ, ki ga imaš v žepu, pa se avto odpre/zapre povsem samodejno, čisto pravo rezervno kolo, ki sicer ni v prtljažniku, pač pa pritrjeno na dno avtomobila ... Ampak to so sladkorčki za doplačilo – ključ stane 290 evrov, rezervno kolo 120 in tako se končna cena napihne.

Vinko Kernc

Duster zlagoma osvaja tudi bolj razvajeno evropsko avtomobilsko občinstvo. Še vedno je nekoliko grob, ko ga bodo še nekoliko bolj »civilizirali«, bo še bolj konkurenčen – pa ne le zaradi cene.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta