Avtomobilizem: Novosti pri romunski Dacii. Velik, večji, največji

Peter Pirkovič
13.10.2024 01:15

Na skrivnostni lokaciji na obrobju Berlina smo se med prvimi na svetu še pred uradno premiero lahko v živo spoznali z novim predstavnikom romunske Dacie. Ta njen največji križanec bo k nam pripeljan pozno spomladi prihodnje leto.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začetna cena za veliki Dacijin SUV bo pod 25 tisočaki.
Peter Pirkovič

Dacia velja za izjemno priljubljeno avtomobilsko znamko v Evropi, saj je denimo sandero v zadnjih letih pravzaprav ves čas na vrhu evropske prodajne lestvice osebnih avtomobilov. Seveda v prvi vrsti zaradi ugodne cene. Denis Le Vot, ki že nekaj let vodi Renaultovo nizkocenovno znamko romunskih korenin, nam je v kratkem nagovoru postregel z informacijo, da v zadnjih letih beležijo zelo visok porast povsem novih kupcev – okrog 50 odstotkov. Razlog tiči predvsem v vse bolj naraščajočih cenah avtomobilov, in ker so številni kupci pragmatični, se ti usmerjajo v znamke, ki jim za razumno ceno ponudijo veliko avtomobila. Dacia ima v portfelju med drugim zelo priljubljenega in nekoč najcenejšega terenca Dusterja, ki je letos dobil že tretjo izdajo, a ker je treba železo kovati, dokler je vroče, so že januarja 2021 napovedali, da bodo na ceste poslali še za razred večjega križanca.

Duster je tako dobil večjega brata, s katerim si delita tehnično osnovo (platforma CMF-B), motorizacijo in zasnovo potniške kabine. 4,57 metra dolg velikan z nazivom Bigster je uvrščen v C-segment križancev, in kot pravi prvi mož Dacie, ta na evropskem nivoju letno beleži okrog tri milijone prodanih vozil, in bil bi greh, če se ne bi vključili v spopad za nove kupce. Takoj zatem je Le Vot razkril še okvirne cene. Vstopni model s klasičnim bencinskim motorjem bo stal manj kot 25 tisoč evrov, cena verzije s hibridnim pogonom pa bo postavljena pod 30 tisočaki. Nedvomno obetaven prodajni pristop.

Največja dacia pride k nam predvidoma tik pred začetkom prihodnjega poletja.
Peter Pirkovič

Bigster je v živo videti precej velik terenski avtomobil, ki je od manjšega brata podedoval zunanji videz. Ta velja za nekakšno prelomnico novega oblikovanja, zato bodo vsi najnovejši modeli deležni enake osnove. Priznam, da mi je tudi bigster zelo prijeten na prvi pogled, tudi zaradi tistega znanega LED-podpisa v obliki črke Y. Da bo vsaj v začetku prodaje za kupce še bolj zanimiv, so zanj zmešali novo kovinsko indigo modro barvo, ki bo nekaj časa na voljo le zanj. Novinec in večji brat, ki ima lahko ob doplačilu nataknjena 19-palčna kolesa, je še za odtenek bolj robustnega videza, z 22-centimetrskim odmikom karoserije od tal pa se bo z lahkoto odpeljal po brezpotjih. Odpovedali so se dizelskemu motorju, a ne štirikolesnemu pogonu, ki je na voljo sicer le pri bencinskem 1,2-litrskem turbo trivaljniku s 96 kilovati moči, z dodatkom blago hibridne tehnologije in v kombinaciji z ročnim šeststopenjskim menjalnikom. V tem primeru ima uporabnik možnost izbirati še pet voznih režimov (samodejni, blato/pesek, sneg, eko in offroad), kjer se nekoliko spreminjata delovanje asistenčnih sistemov in prenos navora na kolesa. Na osnovi tega istega trivaljnika je nastal še motor z oznako TCe140 (moč 103 kilovate), ki je prav tako elektrificiran (0,8-kWh baterija), medtem ko oznaka Eco-G 140 pomeni, da tega poganjata utekočinjen naftni plin in bencin in da lahko po tovarniških podatkih zagotavlja končni doseg 1450 kilometrov.

Notranjost je za eno generacijo novejša, digitalizirana in minimalizirana.
Peter Pirkovič

Še večja je novost, da so pri Dacii nadgradili dosedanji hibridni pogon. Pod oznako Hybrid155 se zdaj skrivajo 1,8-litrski bencinski štirivaljnik z 79 kilovati, 36-kilovatni elektromotor in 15-kilovatni zaganjalnik, dodatno pa ima pod zadnjimi sedeži vgrajeno še 45-kilogramsko baterijo s kapaciteto 1,4 kWh. Pri Dacii pravijo, da ta motor že izpolnjuje emisijske standarde Euro7, da zmore razvijati 114 kilovatov sistemske moči in da 80 odstotkov mestne vožnje pri nizkih hitrostih lahko opravi na električni način. Je pa vlečna zmogljivost nekoliko nižja. Če ostali zmorejo vleči 1500 kilogramov težko prikolico, ima hibridni bigster omejitev pri eni toni.

V osnovi prtljažnik meri 667 litrov, s podiranjem sedežev nastane 1,9 metra dolg prostor.
Peter Pirkovič

Bigster bo nedvomno tudi zelo uporaben družinski ali popotniški avtomobil, saj v potniškem delu ponuja zares veliko prostora. Med zadnjo klopjo in sprednjimi sedeži je 24 centimetrov prostora, kar pomeni, da bodo na zadnji klopi zelo udobno sedeli tudi odrasli potniki. Predstavniki Dacie so nam povedali, da različice s sedmimi sedeži ne bo, kajti prednost namenjajo večjemu prtljažniku z elektrificiranimi vrati, ki v osnovi meri zglednih 667 litrov. Slednji ima dodatno urejena odlagalna mesta ob strani in pod predelno polico, medtem ko je za prevoz večjih stvari možno v nekaj potezah preklopiti naslon zadnje klopi v razmerju 40:20:40. Omeniti velja še to, da bo tako kot pri joggerju tudi pri bigsterju možno dokupiti poseben spalni paket, s katerim se lahko v nekaj potezah uredi 1,9 metra dolgo in 1,3 metra široko ležišče. Voznikov delovni prostor je zelo podoben kot pri dusterju, le s to razliko, da je občutno prostornejši. Digitalizacijo upravljanja omogočata dva 10,1-palčna zaslona – eden kot osrednji zaslon, drugi v vlogi merilnikov, dodatno pa je lahko Dacijin velikan opremljen še z električno pomičnim voznikovim sedežem (usnja ni na voljo), brezžičnim polnjenjem telefona, dvopodročno klimatsko napravo in veliko stekleno pomično streho.

Bigster bo imel tudi nov hibridni motor s prostornino 1,8 litra in skupno močjo 114 kW.
Peter Pirkovič

Bigster bo svojo prvo premiero v živo pred širšo javnostjo doživel prihodnji teden na salonu v Parizu, prodajno pot pri nas pa bi utegnil začeti maja ali junija prihodnje leto, saj se proizvodnja v romunskem Mioveniju zanj začne v prvih mesecih prihodnjega leta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta