(Avtomobilizem) Citroenov koncept, ki je postal slikar

Artur Švarc
29.09.2024 02:25

Trideset let citroena xanae. Koncept, ki ga je leta 1994 na pariškem avtosalonu predstavil Citroen, je pomenil novo dobo francoske znamke pri družinskih avtomobilih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Xsanae je pred 30 leti napovedal prvi kompaktni Citroenov enoprostorec, xsaro picasso.
Citroen

Sredi devetdesetih let so enoprostorci pridobivali veljavo. Od Renaultovega espacea je minilo že celo desetletje, svojo priložnost pa so v tem novem segmentu našli tudi drugi proizvajalci. Tudi Citroen, ki je imel model evasion, in kot je še danes praksa, razparceliran med ostale znamke. Tu so bili še kloni peugeot 806, fiat ulysse in lancia zeta. Bil je to precej velik enoprostorec, ki je stal kot dva citroena ZX, Citroen in Fiat pa sta ga skupaj vrgla v boj proti espaceu, drugi konkurenti pa so bili še chrysler voyager, mitsubishi space wagon in na nek način tudi nissan serena in toyota previa.

Japonci so medtem prišli s srednje velikimi enoprostorci, kot sta nissan prairie in mitsubishi space runner, ampak to so bili približki ideje, ki jo je 1996 predstavil Renault z legendarnim meganom scenic, narejenim na istoimenskem konceptu iz 1992. Pri Citroenu niso bili slepi za ideje in so samo dve leti pozneje v Parizu 1994 sami predstavili svoj kompaktni MPV, citroen xanae.

Razlika je bila očitna - medtem ko je bil scenic precej škatlast, je xanae prinašal zelo dinamičen dizajn in veliko več drznosti. Predvsem zaključek zadaj je dal vedeti, da je do neke mere tu forma enaka funkciji, če ne celo pred njo, če ne bi streho vlekel do konca. No, ta zadek je potem 1997 dobil citroen xsara. Sprednji del koncepta je tudi zelo ostro odrezan, kar je spet daleč bolj dinamično od francoskega konkurenta.

Zadek je bil bolj položen in uporabljen pri kombilimuzinski xsari.
Citroen
Notranjost je bila precej prostorsko odprta. Volan, merilniki in še nekaj malenkosti niso našli mesta v serijskem picassoju.
Citroen
Koncept je imel dolgo panoramsko streho in na desni strani par vrat, na levi pa samo ena vrata.
Citroen

Koncept je bil sestavljen v Torinu pri Heuliez-Torinu, poganjal ga je 2-litrski 16-ventilski bencinski motor s samodejnim menjalnikom, platformo pa so si sposodili pri xantii, zato je imel koncept hidro pnevmatsko vzmetenje.

Koncept je imel še eno posebnost, bil je asimetričen. Na levi strani z enimi vrati je avto močno spominjal na kupe, na desni so bila dvojna vrata, ki so se odpirala iz sredine, kjer bi moral biti B-stebriček, pa ga ni bilo - skratka, za njima je nastal velik prostor, v maniri​ MPV. Druga reč je bilo velikansko vetrobransko steklo, ki se je potegnilo daleč nazaj v panoramsko streho, kar je potem imela cela četica Citroenovih modelov, seveda pa ne v tako radikalni dolžini, ki je bila za tiste čase konstrukcijsko in varnostno precej zahtevna in draga zadeva.

Francois je vedel že takrat - naredimo selfie za socialna omrežja, aja, ni jih še, pa tudi pametnih mobilnikov še nekaj časa ni bilo.
Citroen
Evasion je bil večji Citroenov MPV in odgovor na Renaultov espace.
Citroen

Pogled s strani daje občutek, da je avto precej daleč od tal, kar je le optična iluzija, saj so odbijači tisti, ki zavajajo, sama ideja pa je morala počakati še kar nekaj let na prve križance. Da je xanae napoved nečesa, kar bo peljalo do prvega Citroenovega kompaktnega enoprostorca, je bilo jasno že od daleč. Štiri leta pozneje je na trg prišla xsara picasso in bila prodana v 680 tisoč primerkih. Tudi naslednik C4 picasso je bil zelo dobro sprejet in je zelo dolgo ostal eden od temeljev kompaktnih citroenov, vse do bridkega konca zanimanja za MPV, ki je pomenil leto 2022.

Xsaro picasso so sestavljali tako v Vigu v Španiji kot v Egiptu, Braziliji, na Kitajskem in tudi v matični tovarni PSA v Rennesu. Avto je bil v salonih od 1999 do 2012, ko ga je zamenjal C4 picasso, ki je še vedno imel prepoznavno silhueto skoraj 20 let starejšega koncepta.

Leta 1998 je prišla xsara picasso, Citroenova družinska prodajna uspešnica.
Citroen
Xanae je bil predstavljen v Parizu 1994.
Citroen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta