Azaleja je občutljiva lepotica, ki ljubi hladno

31.01.2021 04:40
Azaleja ima rada mrzel prostor, kjer je temperatura med 8 in 12 stopinjami Celzija. Če bo nekoliko topleje, bo samo hitreje odcvetela, če pa jo izpostavimo 20 stopinjam Celzija ali več, se bomo od nje najverjetneje hitro poslovili.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bujno cvetoči grmički Foto: Flower Council of Holland
Flower Council of Holland

Ob zimskem obisku cvetličarne ali vrtnarije se nam oči zagotovo ustavijo na bujno cvetočih grmičkih, ki so skoraj do zadnjega centimetra prekriti z živobarvnimi cvetovi. Sobne azaleje, kot jim na splošno rečemo, so bahave podobe, a marsikdo se jih ne tako zelo upravičeno izogiba, ker njihova lepota v napačni sobi stanovanja lahko hitro mine.

Botanično te azaleje spadaj k slečem, Rhododendron, a pogovorno ostajamo pri azalejah. Poznamo tudi mnoge vrste in sorte, ki spomladi okrasijo naše vrtove, številne pa se namensko gojijo kot sobne rastline. Naj poudarim, da del teh dejansko na vrtu ne bo lepo uspevalo ali bodo celo propadle.

Kaj je problem?

Nekje od februarja lahko kupimo bujno cvetočo rastlino, ki pa v marsikaterem domu že po nekaj dnevih kaže videz uvelosti, rjavenja cvetnih popkov ... Najpogostejši vzrok za nenadni propad rastline je previsoka temperatura v stanovanju. Sobna azaleja ima najraje hladen prostor, kjer je temperatura med 8 in 12 stopinjami Celzija. Če bo nekoliko topleje, bo samo hitreje odcvetela, če pa jo izpostavimo 20 stopinjam Celzija ali več, se bomo od nje najverjetneje hitro poslovili.

Azaleja v dnevni sobi ne bo uspevala. Foto: Matic Sever
Matic Sever

Tudi zasušitev nam te rastline hitro zamerijo, zato le poskrbimo za redno zalivanje, najbolje kar v podstavek, da se gosto prekoreninjen lonček počasi in temeljito navlaži.

Kadar sobni azaleji zagotovimo svetlo in hladno mesto, je to zelo hvaležna lončnica, ki cveti dolgo obdobje in v tem primeru je več kot vredna vsakega evra.

Poskrbimo za redno zalivanje. Foto: Pixabay
Pixabay

Kisel substrat je bistven

Za sleče oziroma rododendrone na vrtu je marsikomu kristalno jasno, da potrebujejo precej kisel pH tal, in ker so sobne azaleje sorodne tem, prav tako ne prenašajo bazičnih tal. Problem je lahko tudi voda. Marsikje v Sloveniji je vodovodna voda precej trda in z njo nehote višamo pH, to pa sobnim azalejam onemogoča črpanje vseh potrebnih hranil in pojavi se rumenenje ali celo porjavelost robov listov. Veliko storimo že, če zalijemo s postano vodo.

Kaj pa po cvetenju?

Za uspešno nadaljnje gojenje je po cvetenju potrebno presajanje. Večina kupljenih sadik ima namreč zelo prekoreninjen lonček in ta zbita gruda korenin je tudi zelo nehvaležna za zalivanje. Vzamemo malce večji cvetlični lonček in vanj presadimo azalejo, ki ji prej nekoliko natrgamo korenine po obodu grude. Če slednjega ne storimo, se rastlina le stežka vraste v novi substrat. Treba je uporabiti kisel namenski substrat, najbolje kar tistega, ki je namenjen slečem in drugim kisloljubnim rastlinam. Potrebno je tudi gnojenje in tudi v tem primeru je najbolje uporabiti gnojila za kisloljubne rastline.

Cveti dolgo. Foto: Pixabay
Pixabay

Da bo ponovno zacvetela

Kmalu po cvetenju, lahko pa že med njim, poženejo novi poganjki s svetlo zelenimi listi. Če želimo obdržati lepo gosto obliko grmička, je treba te poganjke krajšati, a z opravilom ne odlašamo predolgo. Do poletja se bodo na vrhovih teh vejic že oblikovali nastavki za nove cvetne popke, in če vejice krajšamo pozno, odrežemo tudi potencial za cvet.

Spomladi okrasijo naše vrtove. Foto: Flower Council of Holland
Flower Council of Holland

​Maja je že dovolj toplo, da sobne azaleje lahko postavimo na prosto, predvsem poleti pa skrbimo, da bodo res ves čas zalite, sicer bodo začeli najprej odpadati predvsem starejši listi. Konec septembra ali v začetku oktobra se navadno ponovno toliko ohladi, da jih prenesemo noter.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta