Videz vrta: Travniško je zelo slovensko

Matic Sever
17.01.2021 04:35
Kadar se odločamo za videz vrta ali pa dela vrta, pri nas še vedno zelo redko pomislimo na travniški slog.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivanjščice se lepo podajo k okrasnim travam. Foto: Matic Sever/Pixabay
Matic Sever/Pixabay

Čeprav imamo radi cvetoče travnike in druga travišča, si verjetno ravno zaradi bogastva Slovenije s tem krajinskim elementom ne želimo česa podobnega še doma. Morda pa le nimamo prave predstave, kaj vse lahko travniški slog pomeni in da to ni nujno "neurejen" videz vrta, kjer prevladujejo trave.

Najpreprostejša poteza je prenehati kositi del vrtne trate in s pomočjo dosajanja nekaterih tipičnih travniških cvetlic ustvariti grob približek divjega travinja. Čeprav so nam na voljo različne mešanice trav in cvetja za poustvarjanje cvetočega travnika, pa v praksi to zelo težko dosežemo na domači trati. Pestrost naših travišč je nastajala v stoletjih, če ne tisočletjih, gre za posebno ravnovesje, mi pa na hitro lahko dosežemo le skromen približek naravne pestrosti in lepote. Težava je v tem, da tiste cvetlice, ki so v mešanicah, zacvetijo prvo leto po setvi, nekaj še naslednje leto, potem pa jih komaj še kaj. Trave so namreč bolj agresivne in si vzamejo svoj prostor in hranila. Tako mnogokrat lažje vnesemo nekaj novih vrst cvetlic s sajenjem sadik neposredno v trato.

Za hitre intevrencije lahko uporabimo mešanico poljskih enoletnih rastlin, ki zagotovijo instant barvo in sproščeno vzdušje. Foto: Matic Sever/Pixabay
Matic Sever/Pixabay

Seveda pa moramo spremeniti tudi režim košnje. Najbolje, je, da s prvo košnjo počakamo na poletje, da se razvijejo semena cvetlic, nekateri pa pokosijo tudi le jeseni.

Najpomembnejše so trave

Druga, intenzivnejša oziroma še bolj vrtnarska poteza pa je oblikovanje zasaditev cvetočih gredic, ki jih z naborom rastlin približamo naši flori. Bistvo travnikov so trave, zato pa prav pride veliko različnih nižjih do srednje visokih trav. Če želimo čim bolj slovensko oziroma vsaj evropsko podobo, se naslonimo predvsem na rušnato masnico, Deschampsia cespitosa, šašulico, Calamgrostis sp., stožko, Molinia sp., migalica, Briza sp., če imamo bolj sušno rastišče, se raje posvetimo bilnicam, Festuca spp., navadni sršici, Achnatherum calamagrostis, bodalicam, Stipa spp.

Mačja meta, krvomočnica in čistec predstavljajo cvetočo trojico, ki bi lahko dobila travniški videz skupaj s travami. Foto: Matic Sever/Pixabay
Matic Sever/Pixabay

Dandanes je na voljo veliko različnih sort, tudi take s pisanimi listi. V glavnini težimo k uporabi takih, ki čim bolj spominjajo na naravno rastje, torej uporabimo predvsem zelenolistne vrste in sorte. Nekaj pozornosti namenimo tudi času, ko so neke vrste trav lepe. Rušnata masnica in gozdni šaš sta zimzelena do delno zelena, nekatere okrasne trave in šaši zacvetijo spomladi, največ je poletnih, nekaj pa je jesenskih. Z enakomerno razporeditvijo omenjenih dosežemo lep učinek celotno vrtnarsko sezono.

Za cvetoč učinek

Od cvetočih trajnic so primerni na primer navadni rmani in križanci, Achillea millefolium, ivanjščice, Leucanthemum vulgare, strašnice, Sanguisorba spp., krvomočnice, Geranium spp., preprostejše zvončnice, kot je klobčasta, Campanula glomerata, grintavci, Scabiosa spp, grabljišča, Knautia spp., sibirska perunika, Iris sibirica, v vlažnejših tudi kačja dresen, Polygonum bistorta.

Čeprav je v gredi prav nič travniška raketica, množica rmanovih cvetov to eksotiko omehča in takoj dobimo bolj domač videz. Foto: Matic Sever/Pixabay
Matic Sever/Pixabay

Bistveno je, da te sadike razmeščamo zelo mešano in z manjšimi "naključnimi" ter različno velikimi skupinami. Le tako bomo dosegli zelo naraven videz. Seveda so možne tudi bolj "kultivirane" različice, kjer v običajno cvetočo gredo umestimo nekaj več trav in že s tem dosežemo nekaj travniškega pridiha.

Čebulnice za popestritev

Marsikje na traviščih čebulnic sploh ne najdemo, spet drugje so te v naravi prisotne v velikem številu. Na suhih travniki in pašnikih se tako pogosto srečujemo z različnimi luki, Allium spp., na mokrotnih traviščih z močvirsko logarico, Fritillaria meleagris, poletnim velikim zvončkom, Leucojum aestivum, ponekod pa travinje pobelijo tisoči cvetov gorskega narcisa, Narcissus poeticus ssp. radiiflorus. Odvisno od tipa zasaditve in pogojev si torej lahko tudi na vrtu omislimo nekaj "čebulnega" dodatka. Lahko posežemo tudi po tujerodnih čebulnicah, le pazimo, da te ne bodo preveč eksotičnega videza.

Grintavci in grabljišča so na voljo v več vrstah in sortah ter so zelo primerni za travniško vzdušje. Foto:Matic Sever/Pixabay
Matic Sever/Pixabay
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta