Berlinske ulice: Družinski kriminalni klani so del pop kulture

Zora Štok Zora Štok
14.04.2019 05:32

Oblasti se trudijo, da bi iz metropole pregnale vzporedni svet. Med 20 družinskimi klani so največji Rammo, Al-Zein in Abou-Chaker. Večinoma so to arabske družine, ki so v osemdesetih pribežale iz Libanona.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bushido, reper nemško-tunizijkih korenin, se je znašel v obračunih dveh berlinskih kriminalnih klanov.
REUTERS

Ropi, utaje davkov, igralnice in oderuške obresti so glavne dejavnosti klanov, ki vladajo na ulicah Berlina, sodelovanje državne policije in lokalnih oblasti s ciljem, da onemogočijo njihovo delovanje, pa odgovor organov pregona na vladavino kriminala. Kakšnih 20 klanov, ki v nemškem glavnem mestu nadzirajo omenjene posle, je zaznala policija. Nemški mediji - Der Spiegel, Deutche Welle, Berliner Zeitung in nekateri drugi - so sistematično spremljali delovanje klanov, večinoma družinskih in arabskega porekla, ki jim niti skorajda vsakodnevne racije in številne aretacije vidnih pripadnikov še niso prišle do živega. A policija zatrjuje, da so se razpoke v delovanju najvidnejših klanov že pokazale, kar je dober znak, da bodo prizadevanja organov pregona na koncu dala rezultat, ki ga želijo doseči - mir na berlinskih ulicah.

Tudi prestižna blagovnica KaDeWe je bila cilj kriminalnega klana - pokradli so dragocene ure prestižnih znamk in nakit.
Profimedia

V otrocih je njihova moč

Med dvajsetimi družinskimi klani, ki vladajo Berlinu, so največji Rammo, Al-Zein in Abou-Chaker. Večinoma so to arabske družine, ki so se v osemdesetih letih prejšnjega stoletja iz Libanona preselile v Nemčijo. Kot so pokazale temeljite analize delovanja klanov, sega začetek njihovega delovanja že v čas Kemala paše Atatürka, ki je leta 1925 iz jugovzhodne Anatolije pregnal pripadnike Kurdov. Sprva so se pregnanci zatekli v Libanon, kjer pa se niso mogli integrirati, so postopoma začeli odhajati v Nemčijo, ko je ta zaradi vojne v Libanonu začela beguncem nuditi azil. Prvi so v Nemčijo prispeli leta 1975, mnogi brez potnega lista in kot osebe brez državljanstva. Kot vojnim beguncem jim je Nemčija dala le azil, ne pa tudi dovoljenje za delo ali šolanje, saj so oblasti računale, da se bodo begunci slej ko prej vrnili domov. In čakajoč na konec vojne v Libanonu so se begunci pač vdali kriminalu, če že delati niso mogli. Pripadniki Kurdov zdaj vodijo klana Rammo in Al-Zein, medtem ko so pripadniki klana Abou-Chaker palestinski begunci iz Libanona. Vsi trije klani so izredno zaprti in nezaupljivi, v družinah je tudi po deset otrok in v tem je njihova moč, med drugim navaja Der Spiegel. Kot primer navajajo družino v Göttingenu, ki se je v manj kot 30 letih s 45 članov povečala na 250.

Vodje berlinskih družinskih klanov
Bz Berlin
Dragocenega zlatnika, ukradenega iz berlinskega Bado muzeja, niso nikoli našli.
Epa

Tatove prijeli, za zlatnikom velikanom ni sledu

Preiskovanje družinskih kriminalnih klanov je pripeljalo tudi do razjasnitve ene najbolj nenavadnih kraj dragocenosti. Leta 2017, 27. marec je bil, so namreč pripadniki klana Rammo, ki jim je pomagal tudi čuvaj Denis W., iz berlinskega muzeja Bode odnesli 100 kg težak zlatnik. Pol metra visok zlatnik, vreden 3,75 milijona dolarjev, so lopovi na skatebordu najprej odvlekli do enega od oken, potem pa ga na samokolnici odpeljali do parka Monbijou, kjer je nanje čakal avto. Storilce so kamere najprej posnele okoli 3. ure zjutraj, ko so krenili v akcijo. Na posnetku se vidi, kako nosijo lestev, ki so jo po tatvini pustili ob steni muzeja. Prav tako posnetki kažejo, da so se podviga lotili že prej, a dva nočna poskusa sta se izjalovila. V tretje so potem do okna, skozi katerega so se splazili v muzej, prišli s pomočjo lestev. Alarm na oknu ni deloval, ker so ga bili zaradi nenehnega sprožanja izključili. Se je pa kasneje izkazalo, da je bil tatovom v veliko pomoč čuvaj, saj jim je s posnetimi selfiji v notranjosti muzeja omogočil, da so pripravili načrt, kako ukrasti zlatnik. Tudi zlatnik (99 odstotna čistost zlata) ni bil varovan z alarmom, saj nihče ni niti pomisli, da bi si ga kdo drznil ukrasti.

Zvezdniški reper v klinču tolp

Dva meseca prej je policija prijela brata Arafata in Yassera Abou-Chaker zaradi suma, da sta načrtovala ugrabitev otrok in žene Bushida, enega najbolj znanih nemških reperjev, pravo zvezdo tako imenovanega gangsta rapa. Bushido je namreč tesno sodeloval s klanom Abou-Chaker. Šef klana je celo vodil njegovo založniško hišo, pogodba med njima pa je velevala, da gre klanu polovica vseh reperjevih prihodkov, za povrh je imel šef klana njegovo pooblastilo, da razpolaga z njegovim imetjem. Druženje z zvezdniškim reperjem je za klan Abou-Chaker pomenilo, da so vsaj delno legalizirali svoje početje. A po nekaj letih sta se sprla in Bushido je zaslombo poiskal v konkurenčnem klanu Rammo. S skoraj 500 pripadniki so večji in močnejši od Abou-Chakerjev, načrtovana ugrabitev pa naj bi znova porazdelila moči. A namesto tega so oblasti proti Arafatu Abou-Chakru sprožile več kot 30 preiskav zaradi različnih kaznivih dejanj, prek katerih je vladal vzporednemu svetu na berlinskih ulicah, v katerem je on imel največjo moč.
Berlinske oblasti so proglasile ničelno toleranco do kriminalnih klanov. Tudi neuspele racije jim ne jemljejo poguma, občasno zapiranje lokalov in kioskov ter številne preiskave po mnenju preiskovalcev vnašajo nemir v kriminalne kroge in med njimi se širi prepričanje, da njihovo početje ne bo več teklo gladko. Tudi v klanih policija že zaznava željo, da bi mnogi člani radi začeli normalno življenje, brez vdanosti kriminalnemu početju, a jih je še vedno strah vodilnih mož klanov. A če so to prve razpoke, toliko bolje, povzemajo stanje v Berlinu nemški mediji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta