Bi moral biti moj otrok cepljen proti covidu-19?

NR
30.05.2021 02:00
Na sedem najpogostejših vprašanj odgovarja ameriška strokovnjakinja za otroške nalezljive bolezni Debbie-Ann Shirley.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moramo najti načine, kako otrokom pomagati, da se hitro in varno vrnejo v normalno življenje. Foto: Epa
Epa

Ameriška uprava za prehrano in zdravila je 10. maja 2021 izdala dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19 podjetja Pfizer-BioNTech za cepljenje mladostnikov, starih 12 do 15 let, to odločitev podpira tudi ameriška akademija za pediatrijo. Debbie-Ann Shirley je izredna profesorica pediatrije na Univerzi v Virginiji, specializirana za otroške nalezljive bolezni, za The Convresation je odgovorila na najpogostejša vprašanja o tem, ali naj se tudi najstniki cepijo proti covidu-19.

1. Ali je cepivo učinkovito pri mladostnikih?

Da, nedavno objavljeni podatki podjetja Pfizer-BioNTech kažejo, da cepivo proti covidu-19 v tej starostni skupini zelo dobro učinkuje. Ugotovljeno je bilo, da je bilo cepivo v kliničnem preskušanju stoodstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatske okužbe s covidom pri ameriških otrocih, starih od 12 do 15 let - kot je bilo učinkovito tudi pri starejših najstnikih in mlajših odraslih, starih 16 do 25 let.

2. Kako naj vem, ali je cepivo varno za mojega otroka?

Za zdaj se zdi, da je cepivo varno in ga mladostniki dobro prenašajo. Vsa cepiva proti covidu, odobrena za uporabo v ZDA, so bila strogo raziskana, vendar ne želimo domnevati, da so otroci majhni odrasli. Zato je zelo pomembno, da pri otrocih enako natančno preučujemo cepiva, preden lahko zdravstvene oblasti priporočijo njihovo uporabo. S študijami bomo še naprej pozorno spremljali cepljene otroke, močan nadzor pa bo pomagal hitro prepoznati morebitne redke ali nepričakovane stranske učinke.

3. Veljalo je prepričanje, da otroci niso ogroženi - se morajo kljub temu cepiti?

Trenutno otroci predstavljajo skoraj četrtino novih okuženih s covidom-19 v ZDA. Resni zapleti zaradi te bolezni so pri njih zelo redki, vendar se zgodijo - na tisoče otrok je bilo hospitaliziranih in vsaj 351 otrok je v ZDA umrlo prav zaradi covida-19. Nekateri otroci, ki zbolijo za covidom-19, imajo morda zdravstvene težave, vendar ne vsi. Cepljenje bo pomagalo otroke zaščititi pred resnejšimi zapleti. Ker pa lahko mladostniki s covidom okužijo tudi svoje bližnje, je cepljenje otrok pomemben del varnega vračanja k običajnim življenjskim aktivnostim, vključno z vrnitvijo v šole, udeležbo pri skupinskih športih in druženjem s prijatelji. Velika raziskava med učenci je pokazala, da so otroci v času popolnega ali delnega šolanja na daljavo poročali o tem, da so manj telesno aktivni, imajo manj osebnih stikov s prijatelji in da je njihovo duševno ali čustveno zdravje slabše kot pri tistih mladostnikih, ki se izobražujejo v šoli. Pri otrocih zaznavamo velike zdravstvene in izobraževalne posledice, povezane s pandemijo, zato moramo najti načine, kako jim pomagati, da se hitro in varno vrnejo v normalno življenje. Cepljenje lahko pri tem pomaga.

4. Katere neželene učinke lahko pričakujem pri svojem otroku?

Po cepljenju se lahko pojavijo neželeni učinki. Najpogostejši so bolečina in oteklina na mestu vboda, utrujenost in glavobol. Podobno kot pri mlajših odraslih imajo nekateri mladostniki vročino in mrzlico. Bolečine v mišicah in sklepih pa so pogostejše po drugem prejetem odmerku. Neželeni učinki so kratkotrajni, večina jih izzveni v dnevu ali dveh. Nekateri mladostniki lahko med cepljenjem izgubijo zavest. Če vas to skrbi, o tem vnaprej obvestite cepilno mesto.

5. Ali imajo otroci po cepljenju močne reakcije?

V kliničnem preskušanju cepiva Pfizer-BioNTech niso poročali o resnih neželenih reakcijah, povezanih s cepljenjem. Pri starejših ljudeh so redko poročali o resnih alergijskih reakcijah. Kdor ima močno alergijo na cepivo ali katerokoli njegovo sestavino, ne sme biti cepljen. Če je imel vaš otrok v preteklosti že močne alergijske reakcije na cepivo, obvestite zdravnika, da bo opazoval vašega otroka vsaj 30 minut po celjenju. Starši se morajo v tem primeru pogovoriti z zaupanja vrednim zdravstvenim delavcem ali alergologom, če imajo posebna vprašanja o možnosti alergijske reakcije pri svojem otroku.

6. Kdaj bo cepivo proti covidu-19 odobreno za otroke, mlajše od 12 let?

Proizvajalci cepiv so že začeli ali nameravajo začeti testiranje cepiv tudi pri mlajših otrocih. Ko bodo na voljo dodatne informacije, se lahko strategija cepljenja spremeni. Otroci, stari dve do enajst let, bi lahko bili cepljeni že konec tega leta.

7. Lahko prenesem virus na otroka, če sem bil cepljen, moj otrok pa ne?

Cepiva proti covidu-19 ne vsebujejo živega virusa, zato ne morejo povzročiti bolezni. Namesto tega bo cepljenje pomagalo zaščititi tako vas kot vaše otroke pred okužbo. Študije so pokazale, da lahko cepljene nosečnice in doječe matere na svoje dojenčke prenesejo zaščitno imunost prek posteljice in z materinim mlekom, kar je še ena prednost cepljenja. Raziskovalci se še vedno učijo, kako dobro lahko cepivo pomaga preprečiti širjenje covida-19. A cepljenje ostaja pomemben način za omejevanje okužb med ljudmi, ki se še ne morejo cepiti, na primer med mlajšimi otroki. (nr)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta