Brin pozdravi utrujene in odžene glavobol

Borut Cerkvenič
28.04.2019 02:23

Brinov čaj pomaga pri vnetem mehurju, priporočljiv je za ženske, ki imajo težave z menstruacijo. Lajša tudi bolečine v zatilju in migrene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravijo mu borovička, borovica, borovinka, borovnika, brancur, brančir, brije.
Profimedia

Navadni brin (Juniperus communis L.) je član družine cipresovk, domača imena zanj so borovička, borovica, borovinka, borovnika, brancur, brančir, brije, brina, navadna brina, črna smrekva, smolika, smolinje, smolj, smrekovica, smrlin, smrlinje. Raste kot polegel grm ali kot večje stebrasto drevo s prileglimi vejami. Približno centimeter dolgi trnasti listi, trdi in šilasti stojijo po trije, redkeje po štirje v vretencu. Cvetovi so enospolni in dvodomni, se pravi, da so na eni rastlini samo ženski, na drugi pa samo moški cvetovi; iz oplojenih se razvijejo jagodasti plodovi. Zreli plodovi so modro črni. Raste na pobočjih hribov, goljav in na močvirjih. Nabiramo zrele jagode v oktobru in novembru.

Brinjevec pijemo kot zdravilo.
information-slovenia.com

Čaj za boljšo prebavo

Čajno žličko posušenih brinovih jagod namočimo v skodelico vroče vode in pustimo stati deset minut. Na dan spijemo do dve skodelici tako pripravljenega čaja, kadar imamo probleme s prebavo. Čaj pijemo grenek, ga ne osladimo.
Tako pripravljen čaj deluje tudi diuretično, pomaga pri vnetem mehurju, povečuje prekrvljenost v trebuhu, zato je priporočljiv tudi za ženske, ki imajo težave z menstruacijo, zoper utrujenost, glavobol in bolečine v zatilju, lajša migrene.

Sirup za vzbujanje apetita

Pol kilograma brinovih jagod skuhamo v treh litrih vode do mehkega, nato dobro zgnetemo ali zmeljemo in še malo pokuhamo. Zmes nato precedimo, soku pa dodamo toliko gozdnega medu, da dobimo sirup. Tako pripravljen sirup pijemo po eno čajno žličko do trikrat na dan, jemanje pred vsakim obrokom vzbuja apetit.

Navadni brin
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta