Burek na Olimpu dobrih zgodb: Ljubljana je mesto, v katerem nikomur ni treba biti lačen

Saša Britovšek Saša Britovšek
11.06.2023 02:00

Najboljši možen približek temu, kar so včasih iz peči povlekle babice. Burek Olimpija je vse bolj tudi zakladnica izjemnih zamisli, ki poskrbi, da je Ljubljana najbolj prijazno mesto pod soncem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Burek Olimpija je kot ponudnik hrane dvanajstkrat zapored prejel naziv Best of Ljubljana.
Burek Olimpija je kot ponudnik hrane dvanajstkrat zapored prejel naziv Best of Ljubljana.
Robert Balen

V središču Ljubljane marsikje diši po bureku. A kot legendarnega lahko označimo tistega na Bavarcu, Burek Olimpija, kjer malicajo tudi Magnifico, Pero Lovšin, DJ Umek, Katarina Venturini, Tomi Meglič, Lado Bizovičar. V majhni pekarni in prodajalni v senci visokih sodobnih nebotičnikov se vsak dan znova odvija stoletna tradicija. Slan prigrizek, ki izhaja iz tradicionalne turške kulinarike, se namreč pripravlja na način, kot so to počeli nekoč in gotovo tudi vabi z vonjem, kot je lačne vabil stoletja nazaj na jugovzhodu Evrope in tudi čez Bospor v Aziji. Medtem Burek Olimpija svojo zgodbo piše od leta 1979, na kar opominja tudi napis nad ulično obedovalnico.

Kaj se je torej dogajalo pred 44 leti? "Takrat je gospod Ejup v Ljubljani začel iskati primeren prostor, kjer bi pekel in prodajal burek. Sprva ni bilo mišljeno, da bo šlo le za burek, saj so ponujali tudi slaščice in druge prigrizke, a prav za burek se je vila najdaljša vrsta. Zato je postal njihov zaščitni znak, dobil ime Burek Olimpija in tak je še danes. Naši mojstri ga še vedno pripravljajo po starodavnem receptu, verjamem, da so njihova znanja in veščine tiste, ki jim lahko pripišemo razlog za priljubljenost točno tega bureka." Tako Vine Zorko, ki se je v peki bureka sicer že preizkusil, a ga je življenje odpeljalo v drugačne poslovne vode. Njegove izkušnje in srčnost pa že skoraj desetletje dodajajo pomemben delček v mozaik uspeha in prepoznavnosti Bureka Olimpija, ki ga danes pripravlja že četrta generacija družinskih pekov. Ti so sprva pripravljali dve najbolj klasični vrsti, mesni in sirov burek, potem pa so se začeli prilagajati trendom, ki jih je narekoval okus lačnih gurmanov.

Zelen lokal v senci visokih nebotičnikov
Robert Balen

"Možnost, da se izkaže, je dobil pizza burek in postal pravi hit. Sčasoma sta se uveljavila tudi špinačni in krompirjev, vsaj enkrat na leto pa goste presenetimo s kakšno (sezonsko) posebnostjo. Tak je bil recimo premium burek s pelati, baziliko in mocarelo, za tiste, ki imajo radi sveže okuse. Ali pa burek s tartufi. V sodelovanju z ljubljanskim raperjem Rokom Trkajem smo uspešno pripravili burek s testom iz konopljine moke in ga imamo občasno v ponudbi."

Trudijo se imeti najboljše sestavine. Zorko pravi, da bureka in sestavin nikoli ne zamrzujejo. Zgledno sodelujejo z lokalnimi pridelovalci. "Od nekdaj se je moka nabavljala neposredno v mlinih, in če je le možno, je naša skuta za sirov burek iz Velike planine, kar mu da piko na i k odličnosti, v to smo prepričani, zato se držimo reka, da sta kvaliteta in tradicija najboljši poslovni načrt. Burek Olimpija je najboljši približek pečenemu bureku, ki so ga iz peči povlekle naše babice. Vsak pečen burek se je začel pripravljati pred dvema urama in tako štiriindvajset ur na dan," opiše Zorko delo v pekarni, ki nikoli ne zapre svojih vrat oziroma prodajnega okenca.

Burek za kune, za frenda, za počitnice

Že nekaj let se glas o priljubljenem prigrizku sliši tudi izven Ljubljane, zato se turisti in obiskovalci od drugod potrudijo, poiskati burek na Slovenski, Celovški ali Rimski ulici. Razlog za to je fenomen sodobnega časa, ki mu rečemo družabna omrežja in tukaj delujejo z roko v roki s tradicijo. Platforme svetovnega spleta omogočajo potovanje dobrih zgodb in so priročen brezplačen kanal za komunikacijo ter promoviranje. Burek Olimpija ima trinajst tisoč sledilcev na omrežju Facebook in zakaj ne bi s svojo "skupnostjo" ustvarjali tudi dobre, prijazne zgodbe za prijazno mesto, je razmišljal Zorko, ko je sam prevzel delovanje FB-strani Burek Olimpija. Ne le da so njihove zgodbe zanimive in drugačne, so tudi dobrodelne. Bivši predsednik Borut Pahor jim je za izkazano dobrodelnost dodelil priznanje jabolko navdiha. "Zakaj ne bi z našo pomočjo bila Ljubljana najbolj prijazno mesto, mesto, v katerem nihče ne bi bil lačen. Tako je nastala akcija Burek za frenda, kar pomeni, da se v naši pekarni lahko oglasi vsakdo, ki nima denarja za toplo malico in bo dobil burek. Denar ni vse, prepričani smo, da je vrednejše delati dobro in pomagati. In da ne boste mislili, da ljudje to našo gesto izkoriščajo. Nikakor ne. Žal se v dobi potrošništva vse gleda skozi finance, a trudimo se ohranjati širše poslanstvo." To in tudi njihovo domiselnost so izpostavili domači in tuji mediji, mednarodne agencije in oglaševalski festivali.

V začetku aprila so na Facebooku objavili zapis: "Pridite na Bavarski dvor in svoje kune, ki so vam ostale, zamenjajte za najboljši burek. Vaše kune bodo šle v dobrodelne namene - družinam, ki si morje težje privoščijo." To ni bila šala, niti ni bil prvi april in v nekaj tednih se je v drobižu nabralo hrvaških kun za več kot štiri tisoč evrov. "Ljudje so se množično odzvali na to akcijo, prinašali največkrat kovance, ki bi se sicer še dolgo valjali po predalih, žepih, denarnicah. Zbrana sredstva bomo s predsednico Natašo Pirc Musar predali izbrani instituciji za pomoč družinam v stiski." Pa to ni njihova edina velika dobrodelna akcija! Iskali so dostavljavca hrane, ki je bil v času vala epidemije koronavirusa oglobljen, ker je malical v javnosti. Ena od njihovih občasnih akcij je tudi vabilo k brezplačni malici, recimo: Dragi gasilci, danes malico častimo mi. 27. maja pa je športno javnost obšel njihov poziv: "Pozor! Iščemo fanta, ki je danes pomagal Rogliču, ko mu je padla ketna na Giru. Naj nas kontaktira in dobil bo free burek za celo leto!" Seveda so ga našli, tako kot smo že naslednji dan vsi vedeli, da je Primožu Rogliču na strmini zadnjih kilometrov Gira na pomoč priskočil nekdanji skakalni reprezentančni kolega Mitja Mežnar, ki si bo lahko leto dni privoščil burek v katerikoli od njihovih treh prodajaln.

Tudi letos so se pri Bureku Olimpija odločili finančno podpreti otroka, ki jima starši zaradi finančne stiske težje omogočijo športne treninge. Kako daleč je ta odmevna akcija? "Še vedno sprejemamo dopise in jih bomo še do začetka kolesarskega spektakla Tour de France. Vse bomo skrbno pregledali in izbrali dva otroka, ki bosta mesečno prejemala po sto evrov štipendije. Ob tem vabimo tudi naše stranke, da tudi sami pristavijo kakšen evro in s tem omogočijo še kakšno dodatno štipendijo," pravi Vine Zorko, ki je gonilna sila kreativnih idej, po katerih slovi Burek Olimpija. Prav otroci, ki odraščajo v skromnih razmerah, so tisti, ki lahko nekoč dosežejo vrhunske rezultate, saj le v športu vidijo možnost svojega uspeha, meni Zorko. In prav te borbene fante in dekleta želi na njihovi poti podpreti Burek Olimpija.

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta