Carmina Slovenica: Glasba preživetja

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
12.04.2020 04:58

Vokalne priredbe znamenitih skladateljev, ki so jih med drugo svetovno vojno pele ujetnice v japonskem taborišču, so izšle na CD-plošči projekta VOGP Carmine Slovenice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pevke scenskega in pevskega zbora pod vodstvom Karmine Šilec pojejo pesmi trpečih.
Sašo Bizjak

Zadnji projekt žal ugaslega scenskega in pevskega fenomena Carmina Slovenica VOGP Glasba preživetja (Voices On Genocide Prevention), ki je bil pred dvema letoma v živo premierno izveden v mariborski dvorani Union, je izšel na CD-plošči. Ko državi in občini za obstoj in delo mednarodno pomembne kulturne institucije ni uspelo zbrati potrebnega denarja, je projekt VOGP za dirigentko Karmino Šilec dragocen tudi zato, ker je pokazal, da ona in pevke niso odšle, ampak so samo nekje drugje. Glasba stoji na strani šibkejšega, zato VOGP hkrati vodi v premislek in opominja o pomenu glasbe, tudi širše umetnosti v družbi, je opisala Karmina Šilec izdelek.
Vokalni orkester glasbe preživetja izvaja priredbe tem znamenitih avtorjev, ki so jih med drugo svetovno vojno pele taboriščnice v japonskem taborišču na Sumatri v grozljivih razmerah. Za tri- ali štiriglasje sta jih takrat priredili internirana glasbenica Margaret Dryburgh, umrla v taborišču, in misijonarka Norah Chambers, ki je strahote preživela. Taboriščnice so ob soočanju s smrtjo in terorjem v osupljivem orkestru sredi tropskega pragozda brez instrumentov, samo z glasovi, izvajale orkestrsko glasbo Schuberta, Bacha, Beethovna, Brahmsa, Chopina, Dvořaka, Griega, Mozarta in drugih. Sebi v spodbudo, kljub temu da je to bilo zelo nevarno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta