Čaroben božič: 30 prisrčnih idej za popoln decembrski dom

Denis Živčec Denis Živčec
18.12.2022 04:00

Prazniki so pred vrati in prav mogoče je, da ne veste, kako se jih v morju pričakovanj lotiti. Ne skrbite, imamo nekaj navdihujočih predlogov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stari okraski, tudi če so že malo zdelani, so videti odlično tudi v škatli s slamo, ki jo položite pod smrečico.
Profimedia

1. Ne dovolite, da vam predpraznični stres, ki ga pogosto poganja želja po čim bolj intenzivnem potrošništvu, pride do živega.

2. Naredite si vzdušje točno takšno, kot vam najbolj ustreza. Z veliko ali malo denarja. Ne jemljite sebe, sveta in praznikov preresno in si privoščite ščepec zdrave prismuknjenosti.

3. Bi radi poskusili nekaj novega, odštekanega? Imate malo prostora ali za ustvarjanje božičnega vzdušja ne želite porabiti veliko denarja? Lotite se božiča malce drugače in navdušite s svojo ustvarjalnostjo.

4. Če ste naveličani klasičnih adventnih vencev, aranžmajev in smrečic, potem pobrskajte po garaži, shrambi in predalih. Že nekaj kartonastih stožcev lahko s pomočjo lepila in prejice spremenite v dekorativen praznični gozd.

5. Najbolj pogumni in norčavi boste okrasili ananas, sobni kaktus ali pa smrečico izdelali kar iz testenin. Frajerski in neskončno poceni je dekorativni venec, ki ga izdelate iz pokovke, zlepljene z lepilom. Vsak se bo hotel fotografirati s tako nepričakovano mojstrovino.

6. V nešteto okrasitev lahko vključite dobro staro lestev, ki jo dodelate s smrečjem, okraski, ovijete v lučke. Hipstersko in praznično hkrati.

7. Že nekaj praznično ovitih in okrašenih škatel bo v kotu sobe jasno sporočalo: prazniki prihajajo in praznovali jih bomo po svoje!

8. Uporabljajte dekoracijo iz temnozelene barve. Če je v domu veliko elementa ognja (sveče, rdeča barva in rdeče lučke), bo temnejši odtenek uspešno vpijal njegov vpliv, ki lahko povzroča živčnost. Zimzeleni venčki, vejice, dekoracije tako odlično uravnavajo energijo prostora.

9. Za ugodno atmosfero prižgite svečke in eterična olja mandarine, pomaranče, limone in cimeta.

10. Za izboljšanje zdravja postavite božično zvezdo ali drugo lončnico na sredino prostora.

Retro! Se spomnite časov, ko so naše smrečice krasile steklene gobice? Vrnite jih!
Profimedia

Poživite dom

11. Okrasite vhodna vrata, nanje obesite venček in tako v dom povabite vse, kar potrebujete.

12. Okrasne angele postavite levo od vhodnih vrat. Zagotovili vam bodo pomoč dragih ljudi.

13. Za praznike, polne ljubezni in razumevanja, v desni kot nasprotno od vhodnih vrat postavite dve sveči, najbolje rumene, roza ali rdeče barve.

14. Poživite dom s svežimi barvami in prijetnimi vonji.

15. Za vazo s cvetjem lahko postavite okrasno ogledalo, da se lepota podvoji.

16. Luči naj ne bodo premočne.

17. Dodajte blazine ali okrogle predmete, ki bodo pomagali pri pretoku pozitivne energije.

18. Povabite parno število gostov.

19. Drage osebe pa ne posadite v bližino vrat. Kdor namreč sedi pri izhodu, prvi odide.

20. Pomislite, kaj je za vas bistvo praznikov, in ga poskusite ohraniti. Četudi ne počnete vsega, kar ste za praznike običajno počeli, lahko izdatno okrašujete ali pripravljate hrano, ki jo najbolj povezujete s trenutki topline in sreče.

Božična peka sprošča in povezuje generacije.
Profimedia

Nekaj novega

21. Spletno nakupovanje se je razcvetelo, saj se ljudje pokušajo izogniti gneči v prodajalnah. To pomeni, da so spletni trgovci zasuti z delom. Opravite svoja naročila dovolj zgodaj, da bodo prispela pravočasno. Če boste nakupovali v živo, se v prodajalne odpravite v dneh, ko nakupovalna mrzlica ni na vrhuncu.

22. Preizkusite nekaj novega. Svoje božično drevo izberite v drevesnici in ga nato postavite na domači terasi, vrtu, verandi ali kar pred hišo. Če vas bo v adventnem času kdo obiskal, lahko skodelico kuhanega vina spijete kar na prostem v prijetnem soju lučk, kot da bi bili na sejmu. Le poskrbite za topla oblačila. Seveda lahko okrasite tudi kakšno že obstoječe rastoče drevo ali grm.

23. Ustvarite adventni koledar, ki bo za vsakim okencem skrival novo aktivnost. Čokolade ste se medtem že tako ali tako preobjedli. Ni treba, da so aktivnosti naporne. Lahko le skupaj spijete punč, se oblečete v Božička, si skupaj ogledate film, brskate po starih albumih ali kaj zabavnega in koristnega postorite okoli hiše.

24. Poskusimo srečo in pozitivno energijo sejati, kjer je le mogoče. Napišite ljudem, koliko vam pomenijo. Specite božične piškote in jih pustite prijateljem, sorodnikom in sosedom pred vrati. Prinesite sestram, ki v domu skrbijo za vašo babico, vročo pico. Polepšajte kak trenutek v letu, polnem stresa.

25. Kupite ali sami izdelajte voščilnice in jih pošljite tistim, ki jih pogrešate ali želite presenetiti. Verjemite, shranili si jih bodo za spomin.

Za ptičke hišica, za muco nova skleda ali igrača. Širite veselje.
Profimedia

26. Postavite na vrt ali okensko polico ptičjo hišico. Tako bodo ptice lažje preživele zimo, vi pa boste imeli zanimiv ptičji resničnostni šov.

27. Če obdarujemo s knjigo, skoraj ne moremo zgrešiti.

28. Ni nujno, da se za praznike lotevamo preveč razkošnih jedi. Tudi navadna goveja pečenka je z nekaj dodatki povsem primerna za božično večerjo, svinjina na božični večer prav tako ni prepovedana. Ravnajmo se po svojem okusu in brez slabe vesti prekinimo s tradicijo, če smo se naveličali vedno enake božične večerje. Navsezadnje pa si tako zakoreninjenega purana lahko pripravimo tudi malo drugače. Lahko se odločimo tudi za ribe. Losos ali kakšna malo boljša bela riba bosta pravšnja izbira, a tudi s cenejšimi ribami ali morskimi sadeži lahko pripravimo odličen praznični obrok.

29. Božična zvezda v lončku lahko tudi preživi. Če jo želite obdržati do naslednjega leta, jo, ko ji odpadejo vsi listi, porežite tako, da boste odstranili dve tretjini poganjkov. Tako boste dosegli, da se bo razvejala in postala lepo oblikovan, gost grm. Postavite jo v neogrevan prostor, a na svetlo. Zalivanje naj bo zelo zmerno, da bo do pomladi lepo počivala.

30. Če imate doma kakšne stare božične okraske, s katerimi ne veste, kaj početi, jih lahko zložite v veliko stekleno posodo in postavite na mizo. Preprosto in učinkovito. Poleg postavite svečko. Če imate pri roki svetleč sprej, lahko pozlatite, posrebrite ali pobelite storže, orehe in celo arašide ter jih nato nanizate na vrvico in ovijete okoli jelke.

Božična pica za božič. Zakaj ne? A dodajte ji praznični pridih z modelčki za piškote.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta