(RECEPT) So tudi vaše misli že pri praznični pojedini? Mi vam pri tem pomagamo s predlogi

Zora Štok Zora Štok
11.12.2022 05:20

Niti polovica decembra še ni za nami, a misli so že usmerjene k praznični večerji. Za nekatere bo to božična večerja, ob kateri se običajno zbere vsa družina, za druge silvestrska, pri nekaterih pa se potrudijo za obe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Wellington, ena najbolj slavnih okusnih pečenk
Profimedia

Da ne bo panike in iskanja potrebnih sestavin v zadnjem trenutku, je zdaj pravi čas, da se odločimo, kaj bomo pripravili. Izberemo jedilnik, izpišemo sestavine in se odpravimo v trgovine. Mimogrede še prelistamo kataloge in pogledamo, v katerih trgovinah ponujajo akcije za izdelke, ki jih potrebujemo. Če pripravljamo pojedino za več ljudi, se včasih obrestuje ugoden nakup. To ne pomeni, da bomo za vsako cenejšo stvar hodili v posamezno trgovino, a ocena, kje na enem mestu najugodneje izbrati, kar potrebujemo, gotovo ne bo odveč - pri zdajšnjih cenah, ki letijo v nebo, še posebej.

Z malo domišljije si pričarajmo praznično vzdušje

Kaj bomo ponudili svojim najbližjim, je še vedno precej odvisno od tradicije in navad, pa tudi od zmožnosti. A v vsakem primeru si z malo domišljije lahko pričaramo praznično vzdušje, tako z dekoracijo mize kot s tistim, kar bo na krožnikih. Ponekod na božični večer na mizi ne sme manjkati puran, a tekneta tudi gos in raca, pa kopun, saj je meso mladega skopljenega petelina izjemno mehko, sočno in polno okusa. In navsezadnje, tudi s piščancem ne bomo zgrešili. Seveda pa perutnina ni obvezna.

Na mizi sta lahko sočna svinjska pečenka, ponekod jo začinijo še z malo medu, da dobi nekoliko sladkast priokus, in angleška specialiteta, goveji file Wellington. Ponekod po Sloveniji so na božični večer dobrodošle koline, priloga sta kislo zelje ali repa, ki bosta ugodno vplivala na prebavo po obilni praznični večerji.

Pečen losos z dodatkom zelenjave je na praznični mizi vse bolj pogost.
Profimedia

V Sloveniji ribe na božični mizi niso ravno običajne, a si počasi le utirajo pot. Za bolj svečano večerjo bo pravšnja izbira losos, a tudi postrv ali katera od morskih rib ne bo napačna izbira. Ali pa smuč, krap ali ščuka, kot je navada v nekaterih vzhodnoevropskih državah, kjer so sladkovodne ribe zelo cenjene (na Poljskem in Madžarskem na primer). Naši južni sosedje, sploh Dalmatinci, ob božičnih praznikih prisegajo na polenovko. Iz sušene polenovke pripravljajo najrazličnejše specialitete, od namaza do odlične juhe s krompirjem, ki je lahko izjemno okusen uvod v nadaljevanje božične večerje.

Izbira pečenke za slavnostno večerjo ima praktično plat. Tačas ko se meso peče v pečici, lahko mirno pripravimo vse drugo, kar bomo še dali na mizo. To je lahko hladna predjed, morda nekaj grižljajev v času, ko se družina še zbira, ali juha. Če imamo v kuhinji pomoč, je delo veliko lažje in lahko pripravimo kaj posebnega, če smo sami, pa ne zapletajmo po nepotrebnem in za uvod v večerjo pripravimo kaj enostavnega. Na primer namaz iz tunine, ki ga namažemo na krekerje in okrasimo z olivami ali vejico peteršilja, lahko se priklonimo tradiciji in postrežemo tatarski biftek in nadevana jajca. Ali naredimo majhna nabodala - na okrasni zobotrebec nataknemo kocko sira, grozdno jagodo, košček ozke suhe salame in debelejšo rezino kisle kumarice ali vloženo šalotko. Ali zgolj narežemo različne vrste trdega sira, dodam nekaj orehovih polovic, lešnikov ali grozdnih jagod in oliv, pa vsak z zobotrebcem nabode, kar mu tekne.

Tudi majhni grižljaji iz paljenega testa (kot za princeske) ali košarice iz krhkega slanega testa, polnjene z različnimi slanimi nadevi (skutni z zelišči, ribji, s šunko in tako dalje), so primerna izbira. Blini, majhne ajdove palačinke, ki jih lahko pripravimo dan prej, premazane s kislo smetano in okrašene s kaviarjem, bodo teknili ob kozarcu pijače.

Ni nujno, da je to zgolj penina. Enkrat za spremembo lahko pripravimo vroč napitek z dodatkom popularnega aperola. V ponvi segrejemo pomarančni sok, dodamo paličico cimeta, mlete klinčke, janeževo zvezdo in malo kardamoma (ali pa uporabimo pripravek za kuhano vino). V kozarce nalijemo aperol in ga prelijemo z vročim začinjenim pomarančnim sokom ter okrasimo z rezino pomaranče. Otrokom namesto aperola dodamo sadni sok.

Tudi s piščancem ne bomo zgrešili.
Profimedia

Ob pečenki ne pozabimo na priloge. H goski se lepo podajo kostanji in pečena jabolka, k raci pomaranča. Ob svinjski ali goveji pečenki ponudimo zelenjavo, prepraženo na maslu. Z začimbami pri zelenjavi ne pretiravajmo, saj je že meso lepo začinjeno in polno okusa in naj ga preveč začinjena zelenjava ne prekrije. Pripravimo lahko pire iz graška, korenja ali zelene, izjemno okusen je tudi pire iz sladkega krompirja, ki bo z intenzivno oranžno barvo popestril vsak krožnik. Sladki krompir pa lahko pečemo v pečici, ne potrebuje veliko časa, za lepši videz mu dodamo še na krhlje narezano rdečo čebulo in trakove zelene paprike. Tisti, ki se še kar naprej držijo tradicije, bodo pripravili mlince in rdeče zelje. Zakaj pa ne? Pomembno je, da smo ob mizi dobre volje, da jedi pripravljamo z ljubeznijo in ohranjamo tisto, kar nas zbližuje.

Božična večerja lahko mine brez pečenke. Ribe so že takšna izbira, pa račje prsi, na primer, ali kakšna jed iz manjših kosov mesa, kot je piščanec v vinski omaki, rulada iz puranjih prsi, kosi govedine, pečeni z zelenjavo in krompirjem, biftek ali stejk.

Za zaključek pa nekaj sladkega

Večinoma imamo že pripravljeno praznično drobno pecivo, potico ali pletenico iz marcipana in suhega sadja. Lahko pa si omislimo kaj drugega. Kaj osvežilnega. Sočna in sveža limonina pita je že ena takšnih sladic, morda klasični francoski čokoladni mousse ali bavarska krema. Če imamo ostanke beljakov, spečemo poljubčke, jih nadrobimo in v kozarcu zmešamo s poljubnim sadjem, dodamo lahko še malo čokoladnih ostružkov.

Karkoli nameravamo pripraviti, naredimo to dan prej. Okusi sladice se bodo lepo povezali, mi pa bomo brez nepotrebne panike v miru pripravili vse, da bo praznična večerja postala prijazno druženje. In še nekaj. Če nam priprava božične večerje dela preglavice, nič hudega. Pripravimo fondi, mesni ali sirov, in uživajmo.

Tradicija s francoskim navdihom - račje prsi s pomarančno omako
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta