Čarobna kocka neštetih možnosti, ki velja za najbolj prodajano igračo na svetu

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
01.03.2020 05:04

Rubikovo kocko so pred 40 leti začeli prodajati na zahodu, rodila se je svetovna uspešnica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
26 manjših kock, ki se vrtijo okoli skupnega jedra, lahko razporedimo na več kot 43 trilijonov načinov.
Epa

Le kdo je ni imel v rokah? Rubikova kocka je ena tistih igrač, ki so večne. Morda kdaj res obleži pozabljena in zaprašena, z obupno in na videz nepovratno pomešanimi barvnimi kombinacijami. A z vsako generacijo se vedno znova vrne, vsaka generacijo jo odkrije na novo. Jo spet sestavi, da zažari v svojih šestih barvah.
Rubikova kocka, najprej znana kot čarobna kocka, je vrsta mehanske igrače oziroma miselna uganka, ki jo je že leta 1974 izumil madžarski kipar in profesor arhitekture Erno Rubik. Plastično kocko sestavlja 26 manjših kock, ki se vrtijo okoli skupnega jedra. Rubikova kocka ima šest barvnih ploskev, vsako pa sestavlja devet manjših kvadratnih ploskev. Vrtenje vsake ploskve dovoljuje, da te manjše kocke po kocki poljubno vodoravno in navpično premikamo. Razporedimo jih lahko na več kot 43 trilijonov načinov. Praktično to pomeni neskončno, kajti trilijon je število z 18 ničlami.

Sestavljajo jo tudi z nogami.
Reuters

Kocka osvojila svet

Erno Rubik je za svojo magično kocko leta 1975 pridobil madžarski patent HU170062, za mednarodnega pa ni zaprosil in tako z njo ni obogatel. Prve kocke so na Madžarskem izdelali proti koncu leta 1977 in jih začeli prodajati v trgovinah igrač po Budimpešti. Sčasoma se je priljubljenost kocke razširila po vsej Madžarski. Zanjo so se začeli zanimati tudi na zahodu. Septembra 1979 je patent odkupilo podjetje Ideal Toys in v začetku leta 1980 čarobno kocko predstavilo na sejmih igrač v Londonu, New Yorku, Nürnbergu in Parizu. Iskalo je tudi novo ime zanjo. Razmišljali so o imenih gordijski vozel in inkovsko zlato, na koncu pa so kocko poimenovali po njenem očetu Rubiku. Prvo pošiljko so izvozili iz Madžarske maja 1980 in rodila se je svetovna uspešnica.
Samo do leta 1982 so prodali prek 100 milijonov kock. V letih 1980 in 1981 je prejela nagrado Britanske zveze trgovcev igrač za najboljšo igračo. Danes Rubikova kocka velja za najbolj prodajano igračo na svetu, skupaj s kasnejšimi izpeljankami, nekaj jih je naredil tudi Rubik sam, so prodali več kot 350 milijonov kock.

Danes poznamo številne izpeljanke Rubikove kocke.
Reuters
Metka Pirc

Ena najboljših igrač

Izziv, ki ga ponuja Rubikova kocka, je odličen za preganjanje dolgčasa, krepitev spomina in razvoj logičnega razmišljanja, primeren je tako za otroke kot za odrasle in starostnike. Otroški psihologi pravijo, da so redke igrače, ki imajo toliko pozitivnih učinkov kot Rubikova kocka. Otroke skozi igro nauči potrpežljivosti, odločnosti, vztrajnosti, samostojnega reševanja težav, hitrega odzivanja, osredotočenosti na nastalo težavo in njeno reševanje. Rubikova kocka prav tako pripomore k izboljšanju motoričnih sposobnosti, kratkoročnega spomina in koncentracije. Ob pomoči staršev je primerna tudi za majhne otroke. Najmlajša junakinja, ki je sestavila Rubikovo kocko, je bila stara le dve leti.
Tudi odraslim sestavljanje Rubikove kocke koristi pri ohranjanju koncentracije in dobrega spomina, kognitivnih sposobnostih in zmožnosti reševanja težav. Študija, opravljena na ljudeh, starejših od 75 let, pa je pokazala, da sestavljanje Rubikove kocke lahko preprečuje nastanek demence.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta