Čebela mora za kilogram medu štirikrat okoli sveta

Almira Ćatović
31.05.2020 04:45

Čebela od nekdaj velja za marljivo, organizirano, modro in socialno bitje, v sebi združuje delovne in duhovne vrednote. Da ima čebelarstvo močno tradicijo na slovenskih tleh, dokazuje tudi avtohtona čebelja pasma, ki je nastala na Balkanskem polotoku, iz zgodovinskih vzrokov pa je za njeno domovino priznana Gorenjska (Slovenija).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čebelarski muzej Krapje
Almira Ćatović

Kranjska čebela, tudi kranjska sivka ali kranjica, ima znanstveno ime Apis mellifera carnica in je za italijansko čebelo druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu in vodilna v Evropi; pri nas živi na Koroškem in Štajerskem. V primerjavi z drugimi vrstami čebel ima številne prednosti, kot so miroljubnost, dobra orientacija, majhna poraba zimske hrane, hiter pomladanski razvoj, usmerjenost v izkoriščanje paše v gozdu in odpornost proti številnim boleznim.
Zlato obdobje čebelarstva je na Slovenskem bilo v 19. in prvi polovici 20. stoletja, ko je potekalo obdobje intenzivnega izvoza čebel in je tako območje današnje Slovenije zaslovelo s svojo čebelo, ki je kmalu postala poznana po svetu pod imenom kranjska sivka. Ime je dobila zaradi svojih izrazito sivih dlačic.

Pisana simbolika

Kako je med prišel na Slovensko, pripoveduje tudi zgodba, ki čebele umešča v svetopisemsko zgodbo Noetove barke: "Noe je kot sladkosnednež vtihotapil v barko tudi panj čebel. Posadil jih je v korito pod streho in jim zvrtal skozi zadnje bruno izletalnik. Po upadu vode so čebele ostale same v barki, bile so tedaj še enakopravne, brez matice, in so vse zalegale. Mnogo rodov je tako zraslo, v koritu jim je postalo pretesno, in stare čebele so mladi rod podile z barke. Lepa, še med potopom izležena čebela se je odločila, da bo peljala mladi rod v tujino. Zapela je roju in ga odpeljala v votlino palme. Od tam je speljala še nadaljnje tri roje. Četrtič jo je zalotil vihar in jo zanesel z družino vred na Kranjsko, kjer imamo zdaj najboljše čebelice."

Almira Ćatović

Življenje in razvoj čebele

Čebele (po latinsko Apis) se po klasifikaciji uvrščajo med žuželke, znanih je šest vrst, ki se delijo še naprej; ena glavnih vrst so medonosne čebele. V Sloveniji so odkrili okoli 550 vrst čebel, medtem ko je v EU znanih več kot 2500 vrst. Najbolj znana pri nas je kranjska čebela (lat. Apis m. carnica); gre za čisto avtohtono čebeljo pasmo, ki izvira z območja Slovenije.

Almira Ćatovič

Matica

Matica lahko nastane iz katerekoli oplojene ličinke, saj ko so jajčeca oplojena, ni razlike med matico ali čebelo delavko in šele z različno hrano se razvije matica. Namreč ko stara matica naredi prostor novi, čebele delavke izberejo oplojeno ličinko, ki jo hranijo samo z matičnim mlečkom in ta omogoči, da se čebeli razvijejo reprodukcijski organ in tako postane matica; medtem ko druge čebele nimajo razvitega reprodukcijskega organa.
Funkciji matice sta zalaganje jajčec in izločanje feromonov. Matica ima okoli sebe vedno spremstvo od pet do deset čebel, ki jo otipavajo s tipalnicami, ližejo z jezičkom, včasih celo brišejo s prvim parom nog. Največ pozornosti posvečajo glavi in zadku, kjer so tudi feromonske žleze. Spremljevalke si jeziček in tipalnice stalno čistijo in tako prenašajo feromone z jezička, nog in tipalnic na zadek ter naprej na druge čebele po celem panju. Feromoni, ki jih izloča matica, imajo vlogo organizacije in vzdrževanja socialne skupnosti. Če matica preneha izločati feromone, začno delavke nekaj nazadnje izleženih ličink intenzivno krmiti z matičnim mlečkom in tako omogočijo razvoj mlade matice. Na novo izležena matica uniči preostale matičnike z bubami. Matica leti na paritveni izlet samo na začetku svojega življenja, preden začne zalagati jajčeca in se pari z več troti.

Almira Ćatović

Čebela in njeni darovi

O prisotnosti čebel na tem planetu priča najstarejši doslej najdeni fosil čebel, ki je star od 25 do 50 milijonov let in je ujet v baltski jantar, ki so ga našli v vzhodni Prusiji. Kako pomembne so čebele, govorijo tudi stara ljudstva, kot so Sumerci in Babilonci, ki so med uporabljali za žrtvovanje bogovom ter ga uporabljali za zdravilne napoje. Prav tako se pomembno mesto čebel omenja tudi v starem Egiptu. Na Irskem so napoji iz medu veljali za vir nesmrtnosti, stari Grki pa so pijače iz medu poznali pred vinom.
Med je naravna sladka snov, ki jo izdelajo medonosne čebele iz cvetličnega nektarja ali drugih izločkov živih delov rastlin ali pa iz različnih vrst mane, to je izločkov žuželk, ki so na živih delih rastlin. Te snovi čebele zberejo, prinesejo v panj, obdelajo in dodajo izločke svojih žlez, ga shranijo, posušijo in pustijo dozoreti v satju. Vosek nastane med presnovo medu v maščobnih celicah. V rabi je že iz starih časov. Uporabljali so ga za balzamiranje trupel, za izdelavo anatomskih preparatov in za pečatenje. Že stari Grki so mu pripisovali številne zdravilne lastnosti. Danes ga najdemo v številnih mazilih, kremah za kožo in losjonih. Koži daje mehkobo, elastičnost, vlago in jo hkrati ščiti pred obolenji. Eterični izvleček iz voska se uporablja za parfume. Uporablja se tudi za izdelavo dišav in sveč, v medicini pa za izdelovanje kalupov in odtisov.

Almira Ćatovič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.