Četrti program TVS? Zakaj neki? Saj lahko ukinejo tretjega!

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
27.09.2020 05:00

Nerealno in neuresničljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ta teden je prišel v javnost nenavaden, presenetljiv, neverjeten in šokanten predlog, naj RTV Slovenija uvede 4. televizijski program - posvečen kulturnim, umetniškim, izobraževalnim vsebinam. Idejo je na vlado in poslance naslovilo blizu sto prominentnih kulturnikov, umetnikov, (po)ustvarjalcev, intelektualcev in profesorjev s prvopodpisanim pesnikom Alešem Štegrom na čelu. Če se strinjate, lahko apel podpišete tudi na internetu. Ne gre za običajne osumljence peticioniste, to je že treba priznati. Mnoge med njimi poznam in cenim - in se zato še tem bolj čudim, od kod jim ta nerealna in nesmiselna ideja.

Predpostavke in pogoji

Če rečem, da je ta ideja nerealna, s tem hočem povedati, da ne bo nikoli realizirana. Ker ni pogojev. Ne finančnih ne kadrovskih ne ustvarjalnih. Ni pa niti interesa, javnega interesa in vsebin, s katerimi bi jo napolnili. Zato pa je tudi nesmiselna.

Predlagatelji pravijo, da se je delež predvajanih dokumentarnih, igranih, kulturnih, umetniških, izobraževalnih, otroških, mladinskih in glasbenih programov v zadnjih osemnajstih letih skrčil za 38 odstotkov, "lastna produkcija teh vsebin pa še bolj". Morda res. Toda zakaj ravno v zadnjih osemnajstih letih? Zakaj ne v štiridesetih ali recimo samo v sedmih? Predvsem pa ta argumentacija spominja na reklame za pomivalna sredstva, ki da za toliko in toliko odstotkov učinkoviteje od starega izdelka operejo zažgano ponev.

Naslednja stvar, ki jo pogrešam, je merilo kvalitete. Koliko vsebin od teh, ki so bile dejansko sproducirane, je bilo po mnenju predlagateljev - ali morda mnenju koga drugega - res kvalitetnih? Ideja izhaja iz predpostavke, da so vse dotične vsebine, ki jih pogrešajo, potencialno kvalitetne že same po sebi in da med tistimi, ki niso šle v produkcijo, sploh ni bilo takih, ki morda dejansko niso bile vredne, da jih TVS realizira.

Seznam problemov

Predlog tudi ne upošteva, da je RTV Slovenija v globoki krizi. Seznam problemov je dolg. Nacionalka je na eni strani izpostavljena političnim pritiskom, pod katerimi res ni prijetno delati in funkcionirati, na drugi pa tudi politični in kulturni podpori in izrazom naklonjenosti - med katere spada tudi ta peticija -, ki odgovornim osebam vzbuja varljivo prepričanje, da delajo brezhibno in da jih imajo ljudje radi in da bo nekega dne vse v najlepšem redu. Ko ne bo več aktualna vlada na oblasti. Ko bo konjunktura in bo javnih sredstev na pretek. Ko bo nek prihodnji minister za kulturo razvezal mošnjiček. Ko bodo RTV-prispevek povišali na 20 evrov. Ali ko si bo oglaševanje lepega dne čudežno opomoglo.

Predlog tudi ne upošteva drugačnih, hitro spreminjajočih se medijskih navad in načinov konzumacije vsebin. Ljudje vedno manj gledajo televizijo - in to ne samo nacionalko. Verjetno še posebej tisti, ki vsaj deklarativno pogrešajo vsebine, za katere se predlagatelji zavzemajo.

Politična, ne kulturna javna televizija

Predlagateljem sicer štejem v plus, da se v svojem idealizmu ne menijo za obstoječi koncept javne televizije, kakršen je v Sloveniji v veljavi. Javna televizija je za slovenske pojme predvsem politična televizija. Politična in ne kulturna. Politična vsaj v tem smislu, da je treba vesoljno slovensko gledalstvo najbolj kalorično futrati s političnimi informacijami, ker da jih bomo samo tako vzredili v ozaveščene, če že ne bogaboječe državljane. Kultura že že, tudi to pač mora biti, ker kao plemeniti - toda to je v Sloveniji samo še zapoznel zasilni in pomožni odmev prevladujočega vsebinskega modela javnih televizij.

Če bi slučajno kdo upošteval moje želje in predloge, bi jaz takoj, čez noč ukinil 3. program, rezerviran za politično nakladanje. Tako za prenose iz državnega zbora kot tudi za debate v studiu. To se mi zdi popolna izguba časa. Ali z drugimi besedami: Štegru bi rad dopovedal, da je programskega časa na TVS že zdaj več kot dovolj tudi za vsebine, ki si jih oba želiva, da pa bi za to bil potreben konceptualni premik v glavah. Da Televizija ne bi bila več tako politična, temveč tudi bolj kulturna in izobraževalna. Žal pa je to enako nerealno kot 4. program.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.