Romana Tomc rožljala z nakitom v bruseljski loži

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
13.09.2020 07:00

Qu’ils mangent de la kremšnita!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ne bi mi moglo biti manj mar za ljudi, ki stresajo take neumnosti, da se v Sloveniji "res težko zgodi, da bi otroci stradali zaradi revščine". Moj bog, zaradi česa pa potem?! Ker so izbirčni? Ali morda zaradi anoreksije? Kako brezčuten in brez socialne inteligence moraš biti, da to rečeš?
Izjava evropske poslanke Romane Tomc o lakoti v narekovajih, ki da "diši po politični zlorabi", je zgovorna v več pogledih. Kaj jo je pravzaprav zmotilo, da si je drznila? Saj ni šlo za nič takega, kar bi lahko njo samo in njeno politično opcijo užalilo.

Prostovoljka Neža

Neka prostovoljka Neža, ki se v okviru dobrodelnega projekta Botrstvo ukvarja z otroki iz ogroženih družin, je za Val 202 povedala, da "letos prvič" opaža, "da otroci ob prihodu (v šolo) v očeh nimajo upanja. In zelo so lačni, prenajedajo se s kruhom in v torbe spravljajo namaze za svojo družino".
Gre za izjavo človeka, ki je poln socialne empatije. Trditi, da v otroških očeh ne vidiš upanja, zveni ganljivo in za marsikoga - recimo za tiste, ki ne verjamejo v lakoto ali v razloge zanjo - tudi tendenciozno.
Toda zakaj bi sploh posebej opozarjali na hiperbolične retorične figure učinkovite dobrodelnosti, če pa gre za dober namen? Kdo bi sploh posebej opozarjal na hiperbolične retorične figure učinkovite dobrodelnosti? Koga lahko zmoti literarno, torej magari pretirano izražanje prostovoljcev?

"Vedno je za vse kriv Janša"

Take pripombe niso problem, če si desničar ali po možnosti tudi včlanjen v SDS. Pomaga morda tudi, da imaš solidno in kao odgovorno službo in da ti domnevno zaslužena plača omogoča življenje brez skrbi - kaj šele skrbi za druge.
Neverjetno je to desničarsko prepričanje, da vsaka še tako dobronamerna izjava leti nanje. Prostovoljka ni rekla drugega, kot da "letos prvič" opaža to odsotnost upanja v otroških očeh. Bog ne daj, da bi omenila vlado. To niti ne bi bilo pametno, ker saj vendar tudi desničarji kdaj donirajo denar v dobrodelne namene.
Ampak gospa Tomc se je v svoji bruseljski loži takoj čutila dolžno porožljati z nakitom in opozoriti na to, da je dotična prostovoljka hotela povedati, da je lakota med slovenskimi otroci izbruhnila 13. marca 2020 zvečer, ko je v državnem zboru zaprisegla aktualna vlada. Kar da je po Romaninem evangeliju tipičen levičarski vzorec: vedno je za vse kriv Janša. Za včerajšnjo nevihto - in za to, da so otroci lačni.
Del problema s to izjavo in blamažo blagorodne poslanke je način, kako dandanes beremo in dojemamo informacije. Tomčeva se je spotaknila ob podnaslov. Preostanka teksta sploh ni prebrala. Če bi ga, bi verjetno pogruntala, da je Neža govorila o socialno zaostreni situaciji med pandemijo, ne pa o kakršnikoli krivdi vlade za to, da so otroci lačni.

Drugorazredni in frustrirani

Ampak ne. Desničarji so tako obupno užaljeni zaradi svojega neenakopravnega, samodeklariranega drugorazrednega družbenega statusa, da vsako njim nevšečno izjavo dojamejo kot napad, kot neutemeljen in krivičen očitek, kot orkestrirano akcijo levičarskih medijev, stricev iz ozadja in opranoglavih, jugonostalgičnih in kriptokomunističnih državljanov, če ne celo kot zaroto.
Ves svet je zarota. Zarotniki pa grejo tako daleč in tako nizko, da za svoje cilje izkoriščajo celo otroke. In to lačne! Domnevno lačne! Čeprav so v resnici mnogi od njih razvajeni in prenažrti in je čezmerna teža tudi pri otrocih problem!
Desničarji pa niso samo frustrirani zaradi svoje namišljene politične in socialne deprivilegiranosti, temveč tudi popolnoma brez takta. Vse je treba opaziti, interpretirati, povedati. V imenu in v službi svoje domnevne resnice. Če je laž nesmrtna duša komunizma, kot kar naprej ponavljajo, jim lahko vrnemo s tezo, da je njihova domnevna resnica nesmrtna duša desničarstva in populizma. Spomnite se samo, kako je Janša pred davnimi leti - v nekem podobnem kontekstu lakote ali pomanjkanja - govoričil, da pa že ne more biti tako hudo, saj da so smetnjaki vendar polni odvrženih štruc kruha! Eden od njegovih ministrov pa se je celo čutil dolžnega svetovati državljanom, da je tudi en dan star kruh še užiten.
Vladi in še posebej Romani Tomc želim dober tek. S polnimi želodci kremšnit ali belgijske čokolade bodo nemara prej dojeli, zakaj jih folk ne mara.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.