Devet dni pod zvezdami in oblaki: "Taka čaga bo, da bomo čike bek metali"

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
13.06.2019 13:05

Skupina Dubioza kolektiv iz Sarajeva, njen član je tudi Prekmurec Jernej Šavel, bo v četrtek, 20. junija, s koncertom na Štukljevem trgu odprla letošnji Festival Lent.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ena je tu konstanta relevantna: tu vedno vlada večni nepotizem."
Niko Časar

Na vprašanje, ali je glasba zdaj res samo še zabava, člani glasbeno pisane sarajevske skupine Dubioza kolektiv, zvezde letošnjega Festivala Lent v Mariboru, pravijo, da je bilo ljudi vedno mogoče razdeliti v dve skupini: prvim je glasba postranska stvar, nekaj, kar se sliši, da ne bi bilo tišine, v drugi skupini so zagrizeni pristaši različnih žanrov. "Zdaj prevladuje mnenje, da je glasba postala zelo nezanimiva v primerjavi z drugimi vsebinami. Vendar se pozablja, da je glasba sestavni del vsakega segmenta industrije zabave. Pri vsem od video igric do porničev je v ozadju glasba. Zdi se nam, da nikoli ni bila bolj raznovrstna in razširjena."
Glasba torej živi, cveti in dehti celo bolj, kot ji poznavalci in častilci preteklosti priznavajo. Za mnoge presenetljivo uspeva tudi sarajevski fenomen Dubioza kolektiv, v katerem so pevca Adis Zvekić in Almir Hasanbegović, klaviaturist Brano Jakubović, basist Vedran Mujagić, bobnar Senad Šuta, saksofonist Mario Ševarac in kitarist Jernej Šavel. Čeprav, ko jih vidite od blizu, tam ni nič slučajnega.

Glasbeno pisan bosanski lonec

Dubioza kolektiv je produkt trdega dela, talenta in pozitivnega pristopa duhovitih, pametnih ljudi. Prepletli so alternativni rock, reggae, ska, etno folk, elektroniko in druge žanre, dopadljivim ritmom in harmonijam dodali tekste, s katerimi se poslušalci lahko identificirajo.
"Zakaj sem v kraju daleč od sveta odrasel, kjer ne smeš reči, da si drugačen, glasno, in zakaj, tu je vedno bil zastoj, jaz tega ne razumem," pojejo v pesmi Kokuz.

Prekmurec Jernej Šavel se je v drzno ekipo odlično vklopil.
Aleš Cipot

Denar ni problem, ker ga ni

Denar ni problem, ker ga ni, smo v riti civilizacije, državo so nam prodali, prazne obljube so najboljša reklama, na mizi kos kruha, v sanjah salama, vse v imenu ljudstva ... To so deli besedil ves čas aktualnega benda, ki delujejo kot slogani. Pojejo, kako je vlada ves čas enako slaba, volivci pa volijo zmerom iste.
"Nočem v Evropo, naj ona pride k nam. Ko bodo z oblasti sestopili kriminalci, jo bodo zajahali bruseljski kmetavzi. Levica se ponavlja kot pokvarjena kaseta, desnica je samo za onaniranje, tranzicija je uspela, pacient je umrl, stari sistem ni bil dovolj dober, prišel je novi, vendar ne kot kapitalizem, ampak kot fevdalizem."
Pojejo seveda tudi o v naših krajih zmerom prisotnem nepotizmu. "Ne glede na to, kako se imenuje sistem, komunizem, svobodni trg, kapitalizem, ena je tu konstanta relevantna: tu vedno vlada večni nepotizem."
Na plošči Firma Ilegal so imeli pred vsako pesmijo posnete izjave politikov kot intro in bili torej sporočilno še bolj neposredni. Vsak je lahko večkrat slišal obljube, ki jih oblastniki niso izpolnili. Wild Wild East, Apsurdistan, Happy Machine, Pjesmice za djecu i odrasle so cedeji z značilnimi naslovi, ki so izšli po njej.

Tranzicija je povsod podobno kruta. V BiH je vse še bolj zapleteno.
Aleš Cipot
Čaga bo!
Aleš Cipot

Pesmice za otroke in odrasle

Član Dubioze kolektiva je od leta 2015 tudi Slovenec Jernej Šavel, bivši član Psihopatov, Psicho Patha, Lollobrigide, diplomant Fakultete za socialno delo v Ljubljani, novinar in glasbenik. V Murski Soboti je bil eden od soustanoviteljev zavetišča, bil je tako vpet in vnet socialni delavec, da je pregorel in si rekel, da mora tisto, kar je svetoval drugim (da naj najprej poskrbijo zase in da naj ne iščejo službe, ampak delo), uporabiti tudi pri sebi. Postal je novinar na radiu Murski val.
V enem od intervjujev je takole opisal pomurski medijski prostor: "Ne zdi se mi slab, ker je specifičen in predvsem na levem bregu zapolnjuje nišo, ki je drugi ne morejo. Mi je pa smešno, ko vsi v en rog trobimo/trobijo o razvoju oziroma stagnaciji regije, potem pa v isti sapi ljudem pustijo in pomagajo, da se samoponeumljajo."

So glasbeno in nacionalno pisana postava.
Eva Tomažič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta