Dober spanec, trdno zdravje: Nespečnost poveča tveganje za srčne bolezni in kap

nr
08.12.2019 05:07

Ljudje, ki težko zaspijo ali se pogosto zbujajo, so bolj nagnjeni k srčnemu infarktu ali kapi kot tisti, ki nimajo nobenih težav s spanjem, je pokazala nedavno objavljena študija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vanjo je bilo okrog deset let vključenih 487.200 Kitajcev, ki so bili na začetku študije stari 51 let, nihče od njih pa takrat še ni imel kakršnihkoli težav s srcem ali simptomov za kap. Po skoraj enem desetletju je 130.032 sodelujočih zadela kap, imeli so srčni infarkt ali podobne zdravstvene težave.
Ljudje, ki so imeli tri simptome nespečnosti - težave s tem, kako zaspati in se ponoči ne zbujati, zjutraj so se prebudili prezgodaj in so imeli zaradi pomanjkanja spanja nato čez dan težave s koncentracijo - so bili za 18 odstotkov bolj ogroženi, da bodo doživeli srčni infarkt ali jih bo zadela kap, kot ljudje, ki s spanjem niso imeli prav nobenih težav, so raziskovalci zapisali v strokovni reviji Neurology. "Ti rezultati kažejo, da je mogoče zmanjšati število kapi in srčnih infarktov ter drugih s tem povezanih bolezni, če se z vedenjsko terapijo osredotočimo na ljudi, ki imajo težave s spanjem," je v svoji izjavi poudaril dr. Liming Li, eden od avtorjev študije in raziskovalec na pekinški univerzi.
Okrog enajst odstotkov ljudi na svetu ima težave, povezane s spanjem - s tem, kako zaspati in se nato ponoči ne zbujati; deset odstotkov jih poroča, da se zjutraj prezgodaj zbudijo; dva odstotka pa se jih sooča s tem, kako zaradi pomanjkanja spanja ostati čez dan zbran, je še pokazala študija. Raziskovalci pri tem niso določili, ali ljudje, vključeni v študijo, v celoti ustrezajo definiciji za nespečnost.
V primerjavi z udeleženci, ki nimajo specifičnih težav z nespečnostjo, so ljudje, ki imajo težave s spanjem, starejši (pogosteje so to ženske), niso poročeni in prihajajo s podeželja. Ljudje, ki jih muči nespečnost, so tudi manj izobraženi, imajo nižje prihodke in imajo pogosteje dalj časa trajajoče težave zaradi sladkorne bolezni, motnje razpoloženja in podobno tesnobnost ali depresijo.
Ljudje, ki težje zaspijo ali se ponoči pogosto zbujajo, imajo za devet odstotkov več možnosti za srčni infarkt ali kap kot ljudje, ki ne poznajo težav s spanjem. Tisti, ki se zjutraj prezgodaj zbudijo, so za sedem odstotkov bolj izpostavljeni omenjenim zdravstvenim težavam kot posamezniki, ki težav s spanjem nimajo. Če se ljudje čez dan zaradi pomanjkanja spanja slabše skoncentrirajo, pa so za 13 odstotkov bolj ogroženi kot ljudje, ki težav s tem nimajo.
Tveganje za srčni infarkt in kap po poročanju znanstvenikov povečajo tudi drugi dejavniki, na primer pitje alkohola, kajenje in premalo fizične aktivnosti. "Povezava med nespečnostjo in temi boleznimi je bila še močnejša pri mlajših odraslih in pri ljudeh, ki na začetku študije niso imeli visokega krvnega pritiska, zato bi se morala raziskava v prihodnje osredotočiti posebej na zgodnje odkrivanje težav in posredovanje pri težavah prav v tej skupini," je zaključil Li. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta