Druženje s srbskimi prostitutkami je tržaški draguljar in zlatar plačal z življenjem

Zora Štok Zora Štok
30.06.2019 06:47

Zaradi umorov in ropov, ki jih po Evropi in tudi drugod po svetu zagrešijo kriminalci z Balkana, včasih zaledeni kri v žilah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Umori po evropskih državah in tudi na drugi strani Atlantika kažejo, kako neusmiljeni so lahko Balkanci pri obračunavanju s tistimi, ki se jim zamerijo. Ko je govor o zloglasnih kriminalnih združbah in o tem, kako njihovi pripadniki obračunavajo z nasprotniki, so člani srbskih in albanskih ter črnogorskih skupin pri samem vrhu. Po krutosti jih sicer prekašajo pripadniki južnoameriških mamilarskih kartelov, ruske mafije ter japonskih in kitajskih združb, a skupni imenovalec vseh je na koncu umor pripadnika nasprotnega klana.
Toda posamični primeri umorov, ki jih po Evropi in državah drugod po svetu zagrešijo ljudje z Balkana, ki sicer niso del večje oziroma pomembnejše kriminalne združbe ali pa sploh ne sodijo v klasično kriminalno okolje, kažejo, kako zelo kruto lahko obračunajo z nekom, ki se jim je iz nekega razloga zameril. Celo z lastnimi otroki. Lahko da gre za ljubosumje, neporavnan dolg, maščevanje ali pohlep, na koncu ni pomembno, a dejstvo je, da za posledicami vsega tega ostajajo krvave sledi in ugasla življenja.

Dragulji, seks, umor

Eden zadnjih primerov, ko so si Balkanci s krvjo umazali roke, se je maja letos s sojenjem zaključil v Trstu. Srbkinja Ljubica Kostić je bila obsojena na 12 let zapora in vračilo 700 tisoč evrov družini umorjenega tržaškega zlatarja in draguljarja, 75-letnega Alda Carlija. Kostićeva je 20. decembra 2017 sodelovala pri umoru skupaj s še tremi sodelavci, italijanska policija jo je prijela osem dni kasneje in klobčič dogajanja se je začel odmotavati.
Sprva je kazalo, da je bil zlatar žrtev roparjev. Carli je živel v kraju Opčine pri Trstu, v družinski vili. Ob odkritju zločina je bilo takoj očitno, da so ga storilci najprej mučili, saj je bil zvezan in pretepen, na koncu pa so ga zadavili. Istočasno so takrat še neznani storilci napadli tudi njegovo 94-letno mater, nepokretno in skoraj popolnoma slepo. A starka je napad preživela, saj se je po prvih udarcih naredila mrtvo.
Bolj kot so preiskovalci sestavljali mozaik iz drobcev, ki so na koncu privedli do umora, bolj so se kazali obrisi pravega krimi romana. Izkazalo se je, da je bil umorjeni draguljar in zlatar vpleten v mrežo prostitucije in prodaje dragih kamnov na črnem trgu. Prve ugotovitve so preiskovalce privedle do povezave Carlija s tremi moškimi, ki jih je oskrboval z dragimi kamni, trojica pa jih je prodajala na črnem trgu in Carliju plačevala odstotek od zaslužka. Na koncu se je izkazalo, da je šlo za dva moška in žensko, ki so jih po koncu preiskave tudi osumili umora - nekdanjega srbskega policista Milana Pešića (ta je v zaporu v Srbiji), Dušana Pejčića, ki je na begu, in Olivero Ristić Petrović, ki je prav tako na begu. Slednja je, glede na zabeležke, ki jih je policija našla v hiši, umorjenemu Carliju dolgovala 240 tisoč evrov (v denarju, zlatu in dragih kamnih).
In kakšna je povezava vseh z obsojeno Ljubico Kostić? Preprodajalci so draguljarju in zlatarju del dolga plačevali tudi s seksom s prostitutkami. In tu na sceno stopi Kostićeva, 45-letna Beograjčanka, prava madam, ki je iz Beograda v Trst, h Carliju, vodila dekleta in tudi poročene ženske, ki so s seksom služile denar. Nekatere so v Trstu tudi živele in hodile v službo, a jih je Kostićeva nekako spoznala in jih seznanila s Carlijem. Včasih so se prave orgije odvijale tudi v njegovi delavnici v Trstu, prostitutkam je večinoma plačeval z zlatim nakitom.

Kaj je slišala soproga umorjenega?

Kostićeva bi se verjetno lahko izognila visoki kazni zaradi sodelovanja pri umoru. Neposredno namreč ni bila vpletena v dogajanje v notranjosti hiše, a so ji sodelovanje dokazali s podatki s telefonskih baznih postaj. Naprave so namreč zaznale njen prenosni telefon v neposredni bližini hiše, v kateri se je zgodil zločin, pred tem pa so preiskovalci v njenem mobilnem telefonu in mobilnem telefonu morilca našli obremenjujoča SMS-sporočila, izmenjana na večer umora.
Preiskovalci so tako ugotovili, kaj se je usodnega večera zgodilo in kako. Trojica, osumljena umora, bi se bila morala s Carlijem sestati 20. decembra 2017 v Avstriji, da bi se dogovorili o primopredaji denarja od prodanih draguljev, vendar je sklenila, da Carliju pripravi zasedo, ker je bila prepričana, da namerava draguljar in zlatar denar obdržati zase. Na skupnem računu so imeli 100 tisoč evrov umazanega denarja, zasluženega s prodajo na črnem trgu. Da bi preverili, ali bo Carli prišel na dogovorjeno srečanje, so ga preko SMS-sporočila vprašali, ali je krenil na pot. Ker ni bilo odgovora, so odšli proti njegovi hiši. Kje točno se nahaja, jim je sporočila Kostićeva, kot tudi kateri avto vozi. Ko se je trojica prepričala, da je pred pravo hišo, je vdrla v hišo, zvezala Carlija in od njega najprej skušala izvleči informacijo o denarju, medtem pa ga je pretepala in mučila. Policija sicer zdaj vodi preiskavo tudi zoper soprogo umorjenega draguljarja, saj se preiskovalcem zdi zelo čudno, da ni slišala moževih in taščinih krikov, čeprav je njena spalnica v bližini sob, kjer so napadalci opravljali svoj krvavi posel.

Ker ni mogel spati, bil pa je pod vplivom drog, je Aliz Hrusti do smrti pretepel svojega dveletnega sina.
Ekskluziv.ba

Ker ni mogel zaspati ...

Veliko bolj kot umor draguljarja in zlatarja je Italijo pretresel letošnji umor, osumljenec je 25-letni hrvaški državljan Aliz Hrustić. Ta je namreč v drugi polovici maja ubil svojega dve leti starega sin, ker ni mogel zaspati. Nemočnega in nič krivega fantka je pretepel do smrti, in ko se je izkazalo, da ga bo policija osumila umora, je z dvema hčerkicama pobegnil. A so ga hitro prijeli. Pred tem je osumljeni Hrustić skupaj z ženo poklical reševalce, ker deček ni mogel dihati. Ko so ga pripeljali v bolnišnico, je osebje takoj poklicalo policijo, saj je imel fantek na glavi odprto rano, po telesu je imel polno modric, noge pa je imel povite. Tudi Hrustićeva 23-letna soproga, s katero ima pet otrok, šesti pa je na poti, ga obtožuje umora dveletnega sina. Hrustić sicer redno uživa droge, povedal je, da je ob prihodu domov čutil bolečine po vsem telesu, da je vzel nekaj hašiša, potem pa v navalu besa, ker ni mogel spati, do smrti pretepel lastnega sina.

Dražen Daki je v Nemčiji umoril lastnega otroka.
Fenix-magazin.de

Moril iz maščevanja

Svojega šest let starega sina je umoril 40-letni Dražen Dakić, prav tako Hrvat, tožilstvo je prepričano, da iz maščevanja do nekdanje soproge, ki ga je zapustila zaradi nasilnega obnašanja. V nemškem mestu Villingendorf je septembra 2017 umoril tudi 34-letnega novega partnerja nekdanje žene in njeno 29-letno sorodnico, vsi so se zbrali ob prvem šolskem dnevu šestletnega dečka. Žena je med napadom, potem ko je Dakić že umoril sina, zbežala k sosedom in poklicala policijo, a je bilo za žrtve prepozno.
Dakić je po masakru pobegnil, iskali so ga s tiralico in po petih dneh prijeli. Tožilstvo je bilo prepričano, da je nekdanjo ženo namenoma pustil živeti, da bi vse življenje trpela. Junija 2018 so ga obsodili na dosmrtni zapor brez možnosti pomilostitve, psihiater je ocenil, da psihiatrično zdravljenje ni rešitev, in tako preprečil manipulacije obtoženega, da bi se izognil zaporu.

Slobodan Miljuš je pretepel ženo in potem ležal ob njej, ko je umirala.
Reviewjournal.com

Pretepel jo je do smrti

Odločitev, da zapusti nasilnega moža, je bila letošnjega maja prav tako usodna za Zvezdano Bencun, državljanko BiH. Potem ko je z možem, 37-letnim Slobodanom Miljušem, Srbom iz Like, nekaj let živela v Las Vegasu, je skupaj z svojima sinovoma sklenila zapustiti nasilno družinsko okolje. Pred to njeno odločitvijo je policija v družni že posredovala zaradi nasilja. Miljuš je delal kot voznik tovornjaka in je bil veliko na poti, Zvezdana pa je opravljala več različnih del, da je prehranila sebe in dva otroka. Vedela je, da ima mož druge ženske, in odločila se je za ločitev. A mož se s tem ni mogel sprijazniti, ženo, ki ga je nameravala zapustiti, je do smrti pretepel z bejzbolsko palico.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta