(FOTO) Blišč rdeče preproge v Cannesu: Manj hollywoodske modne drame, več evropskega šika

Denis Živčec Denis Živčec
22.05.2022 03:00

Na bleščečem filmskem festivalu si zaradi sproščenega vzdušja francoske riviere zvezde modno upajo več, mnoge se z izbiro obleke poklonijo veličastni evropski modni tradiciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pravijo, da gre za eno najlepših kreacij letošnjega festivala. Deepika Padukone se je indijskim koreninam poklonila s kreacijo hiše Sabyasachi.
Reuters

Obožujemo blišč francoske riviere! Po dveh letih pandemije je v Cannesu ob običajnem terminu stekel 75. mednarodni filmski festival. V jubilejni izdaji žiriji predseduje francoski igralec Vincent Lindon. V netekmovalnem delu ga zaznamujejo ikone prejšnjega stoletja, kot so Maverick, David Bowie in Elvis Presley, v tekmovalnem pa so tudi štirje režiserji, ki so že prejeli zlato palmo: Ruben Östlund s filmom Triangle of Sadness, Hirokazu Koreeda s filmom Broker, brata Jean-Pierre in Luc Dardenne s filmom Tori and Lokita ter Cristian Mungiu s filmom R.M.N. Med razvpitimi imeni sta v tekmovalnem delu zastopana kanadski mojster grozljivke David Cronenberg s filmom Crimes of the Future in ruski režiser Kiril Serebrenikov s filmom Tchaikovsky's Wife, pet filmov pa je delo režiserk. Eden najpomembnejših filmskih festivalov na svetu vsakič skuša najti ravnotežje med resno umetnostjo in zabavo s pokovko. Na odprtju, na katerem so častno zlato palmo podelili ameriškemu igralcu in režiserju Forestu Whitakerju, so zavrteli netekmovalni film Z (Comme Z) Francoza Michela Hazanaviciusa.

Čudovita Rebecca Hall je izbrala žareče rožnato kreacijo hiše Gucci in navdušila modne kritike.
Reuters
Eva Longoria je blestela v prosojni črni volančkasti kreaciji Alberte Ferretti.
Reuters

Poglavje zase na festivalu v Cannesu so oblačila zvezdnikov, ki po eleganci in blišču prav nič ne zaostajajo za oskarjevskimi, le da jim tokrat poskušajo dodati nekaj klasičnega evropskega šarma, pa tudi modnega futurizma. Manj bleščic, več šika. Kar nekaj velikih zvezd te dni žari na Azurni obali. Eva Longoria ve, da lahko v Cannesu izgledate za milijon dolarjev, vendar jih porabite manj kot sto - tudi na eni najpomembnejših rdečih preprog. 47-letna igralka je razkrila, da je oprijeta zlata pletena obleka, ki jo je nosila na svojem prvem festivalu leta 2005, stala le 40 dolarjev. "Pomislila sem: zakaj pa ne bi nosila te zlate pletene, ker mi je občutek govoril, da gre za pravilno odločitev," se je Longoria spominjala trenutka pred 17 leti, ko je izbrala obleko. "Nihče ni vedel, da je bila obleka za 40 dolarjev," se smeji. Takrat je bila zvezdnica serije Razočarane gospodinje, ki je bila prikazana premierno. Priznala je tudi, da se ji niti sanjalo ni, kaj Cannes sploh je, in da je obleko kupila v trgovini na aveniji Melrose. Bila je v hudi zagati, ko so jo novinarji spraševali, čigavo obleko nosi. "Kako to mislite? Moja je!" je odvrnila. Letos je blestela v mnogo bolj dodelani kreaciji Alberte Ferretti, ki jo mnogi označujejo za eno najlepših oblek letošnjega festivala.

Julianne Moore je stavila na klasično eleganco in bila v črni obleki znamke Bottega Veneta videti čudovito.
Profimedia

Cannes v gostih prebuja modno drznost. Toliko udeležencev tvega in se odloči za bolj avantgarden videz kot na drugih rdečih preprogah. Sproščeno, a prefinjeno vzdušje festivala zaradi njegove elegantne lokacije na francoski rivieri prispeva k neobremenjenemu splošnemu vzdušju. V preteklih letih smo videli kar nekaj ikoničnih modnih trenutkov. Bella Hadid je bila čudovita v obleki iz kolekcije visoke mode Schiaparelli za jesen 2021. Leta 2017 je Rihanna nosila belo Diorjevo obleko z drobnimi sončnimi očali, ki jih še nismo pozabili. Letos je premiero doživela nova pričeska Rebecce Hall, ki jo je predstavila, medtem ko je nosila rožnato-oranžno Guccijevo kreacijo s pernatimi rokavi. Čudovita, kljub precej zadržani kreaciji, je bila igralka Julianne Moore, ki se je evropski modi poklonila s črno obleko, ki so jo ustvarili pri italijanski modni znamki Bottega Veneta. Deepika Padukone pa se je svojim indijskim koreninam poklonila s kreacijo hiše Sabyasachi, nasploh rada nosi elegantne večerne obleke, ki jih je navdihnila tradicionalna obleka indijskega sarija. Letošnja obleka je bila črno-zlata in prešita z bleščicami. V njej je bila videti kot boginja.

Ljubko odštekano in s pentljo. Težko je reči, kaj je Veronica Ferres ta večer sploh nosila, je šlo pa za predimenzionirano kreacijo znamke Fovari.
Profimedia

Udeležence otvoritvene slovesnosti festivala je nepričakovano nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Omenil je moč kinematografije med drugo svetovno vojno, vključno s filmom Charlieja Chaplina Veliki diktator iz leta 1940. "Vsak dan umre več sto ljudi, ki po ploskanju na koncu ne bodo več vstali," je Zelenski dejal občinstvu na otvoritveni slovesnosti, ki se je ob predstavitvi vnaprej posnetega sporočila odzvalo s presenečenjem. V dvorani Palais des Festivals v južnofrancoskem letoviškem mestu je bil govor ukrajinskega predsednika nato deležen stoječih ovacij. Zelenski je prejšnji mesec podobno nagovoril udeležence podelitve nagrad Grammy v Las Vegasu, kjer je zbranim povedal: "Naši glasbeniki namesto smokingov nosijo neprebojne jopiče in pojejo ranjencem v bolnišnicah." Vojna je tudi sicer glavna tema 75. filmskega festivala v Cannesu, na katerem so poseben dan posvetili tudi ukrajinskim filmskim ustvarjalcem. Zaključek festivala s podelitvijo nagrad bo 28. maja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta