(FOTO) Grammyjevska modna nočna mora

Denis Živčec Denis Živčec
10.04.2022 04:40

Podelitev najpomembnejših ameriških glasbenih nagrad ohranja sloves bizarne modne maškarade. Izbira je bila težka, a znani so zmagovalci v bitki za modni spodrsljaj leta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ne vem, kdaj in zakaj se je zgodilo, a z leti je podelitev grammyjev postala zelo drag karneval, vsaj kar se mode tiče. Če se v oskarjevski noči zvezdniki, ki se jemljejo vsaj malce resno, poskušajo pokazati v kar se da elegantni luči, pa pri grammyjih modne zapovedi odpadejo. Bolj kot po posrečenih opravah je podelitev glasbenih nagrad postala znana kot razstava modnih spodrsljajev, parada ekscentričnosti in modnih čudaškosti. A tudi to ima na nek čuden način svoj šarm, predvsem pa je zelo fotogenično. Glasbeniki želijo svojo drznost in individualnost poudariti bolj kot filmski igralci, ob njihovi želji po šokiranju in ekshibicionizmu si dajejo duška tudi modne hiše. Nič ni preveliko, preohlapno, preveč pisano ali pregloboko izrezano. Samo nebo je meja slabega okusa.

Modni kritiki so brezobličnih in čudaških oprav, v katerih naokoli paradira Billie EIlish, že pošteno siti.
epa

Modna poraženca letošnje podelitve sta nesporna. Glasbena zvezdnica Billie Eilish ostaja zvesta svoji ljubezni do amorfne, aseksualne mode. Je šlo za plašč, pončo, ogrinjalo, obleko? Težko je reči. Pod čudaško opravo se tokrat ni podpisala modna hiša Gucci. Rick Owens je realiziral njeno željo po obleki, ki bi bila neskončno udobna. Prav tako ta večer ni nič tiščalo kanadskega superzvezdnika Justina Bieberja, o katerem se modni kritiki zdaj šalijo, da je bil videti kot deček, ki je oblekel poslovno obleko svojega očeta. Vemo, da so "oversize", načrtno preveliki kroji, ta čas zelo v modi, a zdi se, da je Bieber vendarle krepko pretiraval. Nosil je tudi gumijaste čevlje, podobne razvpitim "kroksom", le da so njegove ustvarili pri prestižni znamki Balenciaga.

Pozor, dinozaver prihaja!

Skoraj nam je vzelo vid, ko je na rdečo preprogo stopila pevka H.E.R., ki je izbrala kričečo rumeno-oranžno kreacijo, prešito z zlatimi bleščicami. Kičasto in ceneno. Pevka Tayla Perx se je dobesedno našemila v velikega zelenega dinozavra v rumenih škornjih. Težko bi rekli, da ji je oprava pristajala, a očitno se je v njej zelo zabavala. Videli smo tudi kavbojko. Zmagovalka Elle King se je poklonila svojim kavbojskim koreninam, se oblekla v rdeče in si nadela ogromen rdeč klobuk. Skoraj zadušila se je zaradi preobilja rumenih volančkov Michelle Zauner, članica eksperimentalne pop skupine Japenese Breakfast. Nekatere je prizor spominjal na žensko, ki so jo napadle palačinke. Pevka Alisha Gaddis si je na glavo posadila pozlačeno drevesno krošnjo in tako opozarjala na pomen varovanja okolja. Raper Jidenna je stavil na retro tone in si omislil kreacijo, ki je učinkovala kot prevleka za kavč iz sedemdesetih let. Glasbenik Dillon Francis je poskušal duhovičiti in se je za rdečo preprogo oblekel tako, kot bi bil namenjen v supermarket. Nosil je sprano modro majico s kratkimi rokavi, črn spodnji del trenirke in plastično vrečko, iz katere so kukali kosmiči za zajtrk.

Težko bi rekli, da je pokazala preveč kože, a tudi dinozavrski kostim pevki Tayli Parx ni bil ravno v ponos.
Epa

Pa nagrade? Ameriški glasbenik iz New Orleansa Jon Batiste, ki je zaslovel z nastopi v komični oddaji Stephen Colbert Show, je osvojil pet nagrad, tudi najbolj prestižno za album leta za ploščo We Are. V podelitev se je vključil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Batiste je dobil še grammyje za najboljši nastop v zvrsti ameriške korenine (Cry) in za najboljšo pesem v isti kategoriji (Cry), za najboljši glasbeni video (Freedom) ter za najboljšo glasbo za vizualne medije (Soul), pri čemer si je grammyja razdelil s skladateljem Carlosom Rafaelom Riviero (The Queen's Gambit). Batiste je na podelitev prišel z enajstimi nominacijami.

Dillon Francis se je oblekel tako, kot da je v trgovino skočil po kosmiče za zajtrk. Duhovitost nekako ni prišla do izraza.
epa

Grammyja za posnetek leta je osvojil duet Silk Sonic, ki ga sestavljata Bruno Mars in rap glasbenik Anderson.Paak, za Leave The Door Open. S to naslovno pesmijo plošče sta osvojila tudi grammyja za pesem leta. Silk Sonic je odnesel vse štiri grammyje, za katere je bil nominiran. Poleg omenjenih še za najboljši nastop R&B, kjer si je grammyja razdelil z Jazmine Sullivan (Pick Up Your Feelings), in za najboljšo pesem R&B.

Vemo, da je trend prevelikih krojev že nekaj časa na pohodu, a oprava Justina Bieberja je bila zgolj trapasta.
Epa

Olivia Rodrigo je osvojila tri grammyje, tudi nagrado za najboljšega novega umetnika. Osvojila je še grammyja za najboljši samostojen pop nastop in najboljši pop vokalni album (Sour). Rodrigova je lani zaslovela s hitom Drivers Licence, nato še s singlom Good 4 U in albumom Sour. "Uresničile so se mi največje sanje," je dejala ob prejemu nagrade za najboljšo novo umetnico in se zahvalila staršema, ki sta jo podpirala na njeni poti, ki je med drugim vključevala tudi vrhunsko gimnastiko.

Begunci sredi pustne povorke

Na podelitvi, ki jo je drugo leto zapored vodil komik Trevor Noah, sta glasbene nastope začela Mars in Anderson.Paak (Silk Sonic), predstavila sta svoj hit 777, preden sta se vrnila na oder, da pobereta nagrado za pesem leta (Leave The Door Open). Noah se je pošalil, da sta glasbenika prinesla nazaj sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, kar je morda razlaga za visoko inflacijo v ZDA.

Baby Keem in Kendrick Lamar sta dobila grammyja za najboljši rap nastop oziroma izvedbo njune pesmi Family Ties. Za Lamarja je bil to že 14. grammy, za Keema pa šele prvi. Chris Stapleton je osvojil svojega tretjega grammyja za najboljšo samostojno izvedbo country pesmi (You Should Probably Leave).

Zdelo se je, da je Michelle Zauner ta večer napadel roj poblaznelih palačink.
epa

Tri grammyje so osvojili tudi Foo Fighters, vendar nagrade niso prevzeli v živo, ker še žalujejo za nedavno preminulim bobnarjem Taylorjem Hawkinsom. Brata Osborne sta dobila grammyja za najboljši country nastop dueta ali skupine (Younger Me). TJ Osborne je lani priznal, da je homoseksualec, in nagrajeno pesem je navdihnila ta odločitev. John Legend je na podelitvi nastopil skupaj z ukrajinskimi izseljenci oziroma begunci, med drugim s pevko in igralko Miko Newton in Ljubo Jakimčuk. Razposajeno glasbeno vzdušje je potem s svojim posnetim nagovorom zresnil ukrajinski predsednik Zelenski, ki je poročal o poteku vojne z Rusijo, pri čemer je navedel število ubitih in ranjenih otrok.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta