(FOTO) Halloween, ta čudoviti čas groze

31.10.2021 04:40
Če želite biti v trendu, se to noč čarovnic našemite v Kim Kardashian ali koga iz nasilne korejske serije Squid Game.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če ste najstnik, se letos najbrž želite našemiti v duhu megapriljubljene in skrajno nasilne korejske serije Squid Game.
Profimedia

Čas je! Pošasti že lezejo na plano. Noč čarovnic lani ni zažarela v vsej svoji mračnosti, pa tudi letos še ne bo na polno zamahnila s svojimi črnimi krili, a prišla je, ostala in zdaj jo ohranjamo, pa četudi samo doma. Bučne zabave v maskah je zaradi pandemije, nič manj srhljive kot v kakšni srhljivki, nadomestilo okraševanje domov in rezljanje buč v krogu najbližjih, halloweenska zatreskanost ne bo popustila tako zlahka. V Sloveniji se je noč čarovnic, pojav, ki smo ga v drugi polovici devetdesetih let 20. stoletja začeli prevzemati iz angleško govorečih dežel, že dobro uveljavila in se bo zagotovo tudi ohranila, najbrž celo širila, saj prinaša kar nekaj zaslužka. Etnologi pri pojavu noči čarovnic opažajo več vidikov, saj gre za zabavo, za preoblačenje in krašenje kot tudi za nakupovanje majhnih čarovnic, plastičnih buč in drugih izdelkov, ki so za to priložnost na prodaj v trgovinah. Več ko ima pojav sestavnih delov, večja je možnost da se obdrži tudi na drugih ravneh, ne le na komercialni, menijo.

Seksapil je precenjen. Pevka Billie Eilish se je našemila v orjaško rakovico. Foto: Profimedia
Profimedia

Slovenci smo buče dolbli že davno

Vzporedno opozarjajo na nekatere pojave v tem jesenskem obdobju, ki so znani v slovenski dediščini, vendar pa niso imeli neposredne povezave z "nočjo čarovnic", kot jo poznamo danes. Tako so na primer v času pobiranja pridelkov v panonskem delu dolbli buče. Zadnja leta buče dozorijo prej in jih poberejo že sredi septembra. V nekaterih prekmurskih krajih priredijo praznik buč, iz Avstrije pa so prevzeli navado, da pred hišami postavijo nekakšne "jesenske aranžmaje". S pomočjo buč in vreč, napolnjenih s senom, naredijo lutko ženske in moškega, "babo in deda", okoli pa razporedijo jedilne buče različnih velikosti, oblik in barv.

Heidi Klum se je leta 2013 našemila v starko, kar je morda malce žaljivo.Foto: Profimedia
Profimedia

Halloween v ZDA praznujejo predvsem otroci, ki, našemljeni v čarovnice in duhce, ta večer hodijo od vrat do vrat z besedami "Trick or treat", kar pomeni vabilo k darovanju, sicer naj bi dom zadela nesreča. Po domovih jih obdarijo z bonboni, dobijo pa lahko tudi denar.

Praznovanja noči čarovnic izhajajo iz starega keltskega običaja. Kelti so verjeli, da je 1. november začetek novega leta, da na predvečer tega prehoda pridejo na zemljo vsi duhovi in mrtvi ter da naokoli letajo čarovnice. Kasneje je pri Angležih ob sprejetju krščanstva postal ta dan Halloween, kar je skrajšano iz All Hallow Even, večer vseh svetih. Zgodba o najstrašnejši vseh noči sega kar daleč v zgodovino in je resnično srhljiva.

No ja, David Beckham bi se lahko z masko potrudil malo bolj. Foto: Profimedia
Profimedia

Od darovanja ljudi do seksi zabav v maskah

Po keltskem verovanju so duše nekaterih mrtvih bile ujete v telesih divjih živali in rešiti jih je bilo mogoče z darovanjem žrtev (in to celo človeških) bogovom. Originalna halloween je bila grozljiva noč žrtvovanja ljudi. V tej noči so druidi darovali na različne načine otroke - žive so sežgali v ognju, njihov prah pa polagali v izdolbene posode, nekatere so ubijali s puščicami, jih nabadali na palice, pili njihovo kri, uživati njihovo meso je bilo nadvse blagodejno ... Vsaka vas je morala vsako leto darovati otroka, nihče pa ni vedel, katerega prvorojenca bodo čarovniki izbrali. Morija se je končala šele s pokristjanjenjem, kljub temu pa so potomci Keltov še ohranili nekatere starodavne običaje in šege. Tako praznujejo tudi noč čarovnic.

Uspešnica leta. Kostumi, ki posnemajo čudaško opravo, ki jo je Kim Kardashian nosila na prireditvi Met Gala.
Profimedia

Mnogi dandanes ne poznajo starodavnih keltskih verovanj in žrtvovanja ljudi. Tako jim je praznik halloween postal noč zabave v maskah. Svetovni zvezdniki tukaj niso izjema, saj iz leta v leto - kadar jim smrtonosna pandemija ne odnese zabav - kar tekmujejo, kdo bo pripravil bolj odštekano in seksi halloweensko zabavo in kdo bo bolj šokiral s kostumom. Za neuradno kraljico noči čarovnic velja nemška manekenka Heidi Klum, ki se vsako leto našemi do neprepoznavnosti in za to porabi kup denarja. Letos se vse vrti okoli črnega kostuma, ki ga je na prireditvi Met Gala nosila Kim Kardashian, za med gre tudi vse, kar je vsaj približno povezano z nasilno, a med mladimi noro priljubljeno serijo Squid Game.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta