(FOTO in VIDEO) Dakar za revne: "Čuj, mi to mor'mo it'. Nujno!"

Gregor Grosman Gregor Grosman
26.01.2020 05:03

Če bi šlo kaj narobe in bi za starodobnik potrebovali rezervne dele, računajo, da jih bodo v Afriki razmeroma preprosto našli, saj so ta vozila tam še relativno popularna. S ključem številka 13 in kladivom je mogoče popraviti čisto vse.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes 406d, letnik 1969, pred prenovo
Osebni Arhiv

Nerazdružljivi prijatelji so: 27-letna Timi Božič in Rok Korošec ter leto starejši Blaž Tomažin se družijo že od otroštva, povezuje jih tudi ljubezen do starodobnikov, klasikov, ki jih radi kupujejo in sami servisirajo. Nekega sta Božič in Tomažin prisluhnila potopisnemu predavanju udeleženca Dakarja za revne, kot se imenuje reli Budimpešta-Bamako. In odločitev je padla: "Čuj, mi to mor'mo it'. Nujno!"
{embed_youtube}https://youtu.be/mp9XOzPXYO0{/embed_youtube}
V Avstriji je trojica novembra 2018 našla in kupila starodobni mercedes-benz 406d, letnik izdelave 1969, in ga celo lansko leto obnavljala, prenavljala in dograjevala. Vozilo je zdaj (že skoraj) pripravljeno na start pustolovščine, ki se v petek, 31. januarja, prične v Budimpešti. Kje natančno startajo, še ne vedo.

Blaž Tomažin ne bo edini voznik starodobnika. Za volanom avtodoma se bodo menjavali.
Igor Napast
Igor Napast

Od dostavnika do avtodoma

Vozilo je bilo najprej dostavnik, sredi sedemdesetih pa so ga predelali v avtodom, zgodovino njihovega mercedesa razloži Blaž Tomažin. Preden je trojica avtomobil prilagodila svojim potrebam in željam, je precej časa stal, obnovili so pogonski sklop in zavore, odstranili rjo in karoserijo dodatno zaščitili, v notranjosti pa uredili električno in vodno inštalacijo. Koliko sta jih stala nakup in prenova, sogovornik ne more natančno povedati, saj še niso sešteli vseh stroškov, ocenjuje pa, da "nekaj tisoč evrov na osebo". Glede stroškov relija Tomažin pojasni, da bo največ stalo gorivo - nafta. Prijavnina v kategoriji spirit, v kateri bodo nastopili, niti ni tako visoka, saj želi organizator pri vozilih z dušo (starodobnikih in drugih posebnežih) čim bolj oklestiti stroške.

Timi Božič, Rok Korošec, Blaž Tomažin in mercedes 406d
Osebni Arhiv
Igor Napast

Omejitev teže je izziv

Avto je registriran za 3,5 tone skupne mase, da ga je mogoče voziti z vozniškim dovoljenjem kategorije B. "Na startu bomo kar blizu te številke, glede na to, da imamo s seboj precej vode, goriva, rezervnih delov. Tudi vozilo samo je precej težko." Za dodatno shrambo so namestili strešni nosilec, nanj bodo spravili nafto in rezervne pnevmatike. "Tri gume bomo imeli s seboj," pove Tomažin. Vozilo ima sicer nameščenih šest terenskih pnevmatik, ki jih zaradi posebnih dimenzij platišč ni bilo preprosto najti, doda. Optimistično pa, glede na to, da so avtomobil med prenovo dobesedno razstavili in da zna vsak od trojice vzeti v roke orodje, pričakuje, da jih avto ne bo pustil na cedilu.

Prenova je uspela.
Osebni Arhiv
Igor Napast

Na Atlasu jih čaka sneg

Ker se na poti proti cilju približujejo ekvatorju, bi moralo biti vsak dan topleje, a v gorovju Atlas jih čaka sneg. V Afriki je zdaj sušno obdobje, ni dežja, zato Tomažin vremenskih težav med 17-dnevnim popotovanjem ne pričakuje. Na vprašanje, kako hiter je mercedes, Tomažin z vso resnostjo odgovori: "Premalo hiter." Motor ima zgolj 60 konjskih moči, doseže pa hitrost okoli 90 km/h. "Po klancu navzdol," šaljivo pripomni sogovornik.

Igor Napast
Veliko dela je bilo.
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta