(FOTO) Pregrešno draga pločevina ali avtomobilska pravljica za najbogatejše

Janez Kovačič Janez Kovačič
30.01.2022 04:35

Lanskega leta, na splošno nesrečnega in napornega, se bodo z veseljem spominjale tovarne, ki izdelujejo prestižne znamke in modele.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Rolls-royce ghost je nosil zastavo najuspešnejšega avtomobila hiše, ki ji konkurenca nikakor ne more do živega.

Tovarna

Deset najbogatejših zemljanov, tisti, ki so že doslej imeli po nekaj deset ali sto milijard dolarjev ali evrov (je pomembno?!), je od izbruha pandemije podvojilo svoje bogastvo. Njihovo premoženje se je v tem času povečalo s 700 na 1500 milijard dolarjev. Kakšno olajšanje! Res je, da je tudi zaradi ali predvsem pandemije v revščino zašlo kakšnih 160 milijonov ljudi, a to spada v drobni tisk. Ker je vrsta tistih, ki imajo ob najbogatejših samo kakšno milijardo ali dve, tudi presunljivo dolga, še neskončno daljša pa onih, ki so le milijonarji, je bolj jasno, zakaj je šlo lani dobro tistim avtomobilskim tovarnam, ki ponujajo najdražjo avtomobilsko pločevino. In da ne bi bilo pomote - sem je mogoče zgolj v skrajnem primeru šteti mercedese, beemveje, audije, lexuse in podobno avtomobilsko produkcijo.

Seveda je treba začeti z otoškim Rolls-Royceom (RR). Tovarna, ki še vedno domuje v angleškem Goodwoodu, čeprav je že nekaj desetletij v lastniškem naročju bavarskega BMW, je lansko leto končala z najugodnejšo prodajo v vsej svoji 117-letni zgodovini. Na to bi bila vsekakor zelo ponosna tudi ustanovitelja tovarne Charles Rolls in Henry Royce (slednji je bil pred ustanovitvijo avtomobilske tovarne uspešen izdelovalec žerjavov), ki sta hotela izdelovati "najboljše avtomobile na svetu". Tedaj to morda niti ni bil izjemen podvig, toda nesporno je, da je RR vse do danes obdržal sloves tovarne, iz katere ne prihajajo zgolj najdražji, pač pa tudi zanesljivi in kvalitetni avtomobili.

Ghost, cullinan, tudi phantom

Zanesljivo pa Rolls in Royce ne bi bila navdušena nad tem, da so lastniki doma na drugi strani Rokavskega preliva. A morda je tudi to pripomoglo k lanskemu produkcijskemu rekordu, saj si je nove rollse - v ponudbi je ta hip pet modelov, in sicer sloviti phantom, cullinan, ghost, wraith in dawn -, omislilo 5586 kupcev. To je bilo za 49 odstotkov več kot leta 2020, pri čemer se RR očitno ni srečaval s težavami, ki so in še pestijo tako rekoč vso avtomobilsko industrijo - pomanjkanjem slovitih čipov. Bolj ali manj je jasno in razumljivo, da je BMW v tem primeru dajal prednost RR, kajti zaslužek pri prodaji rollsa je bistveno večji kot pri prodaji še tako dragega beemveja. In kateri rolls je šel lani najbolje v promet?

V ospredju je bil ghost, še posebno pa oktobra lani predstavljena izvedenka black badge. Če se je mogoče naivno zdelo, da je publika, ki si lahko omisli avtomobile tovarne RR, imuna pred športnimi terenci (SUV), je to precejšnja zmota. Cullinan, prvi SUV te častitljive hiše, ki ji konkurenca ne more do živega, pa naj se še tako trudi, je bil prav tako precej v ospredju. Ljubitelji prave klasike se seveda niso mogli ali hoteli upreti phantomu, svoje sta dodala wraith in dawn. To je bilo zgodovinsko leto, je ob tem dejal prvi mož RR Torsten Müller-Ötvös in se skromno pohvalil, da je tudi letošnja knjiga naročil precej polna … Sprašujete po ceni kakšnega ghosta, ki je šel lani tako dobro v promet? Tako kot so bili še do nedavnega pri RR skrivnostni glede tehničnih podrobnosti, je nekaj te aristokratske zadržanosti ostalo tudi pri denarju. Toda za manj kot 370 ali 380 tisoč evrov ga ne bo v domači garaži, pri čemer je prav vedeti, da je to zgolj osnovna ali začetna cena …

Phantom ostaja klasika tovarne Rolls-Royce, nekaj, kar ne more nikoli iz avtomobilske mode.

Tovarna

Nekdaj britanski Bentley, ki je že prav tako precej časa v lastniškem naročju nemškega Volkswagna (od leta 1998, pri čemer je znano, da so si Nemci pod vodstvom dr. Ferdinanda Piëcha močno prizadevali, da bi kupili tudi RR), se po prestižnosti, ceni in glamurju, ki ga obdaja, s prej omenjenim RR vendarle ne more povsem enakovredno primerjati. Toda to še ne pomeni, da so bentleyji za veliko žepov, pa naj gre za flying spura, continentala GT, bentaygo ali pa mulsanne. Pravzaprav so lani naredili le 14.659 bentleyjev, kar je bilo za ne tako skromnih 31 odstotkov več kot leto poprej. Malo ali premalo? Če je tako, si je treba ogledati, kako je šlo lani tovarnam, ki se niti od daleč ne morejo primerjati z Bentleyjem - vsaj tedaj, ko so v misih cene. Večinoma so zabeležile produkcijski minus, le nekaj kolikor toliko znosen plus. Pri Bentleyju, ki se je rodil leta 1919 in je kljub vsemu tovarno oziroma centralo ohranil v angleškem Crewu, so veliko bolj kot pri RR stavili na velikega in prestižnega športnega terenca bentaygo, ki je nosil lovoriko najbolje prodajanega modela te tovarne. Za povrh se je kar 40 odstotkov kupcev odločilo za hibridni pogon, kar morda zadostuje za domnevo, da gredo ti vendarle bolj v korak s časom kot tisti, ki so se lani odločili za kakšnega rollsa. In drži, da tale bentayga ne more v cenovni korak z rollsom cullinanom, saj je na voljo za vsega 170 tisoč evrov - v osnovni izvedbi.

Bentley bentayga, veliki in superprestižni športni terenec, je nastajal precej časa, lani pa je bil najbolje prodajani avto hiše iz angleškega Crewa.

Tovarna

Tudi pri Lamborghiniju športni terenec

Vprašanje je morda dokaj preprosto - kaj imata prej omenjeni avtomobilski tovarni, ki izdelujeta avtomobilski prestiž, skupnega z italijanskim Lamborghinijem, hišo, ki ponuja bolide? Cene? Gotovo. Izjemne zmogljivosti? Tudi. Častitljivo in dolgo zgodovino? Niti ne, kajti Lamborghini je nastal v začetku šestdesetih prejšnjega stoletja, ko se je njegov ustanovitelj Ferrucio Lamborghini - takšna je legenda -, pritoževal čez maranellske ferrarije in postavil na noge svojo lastno avtomobilsko tovarno. Verjetno bi se mu zdelo precej nenavadno, da je njegova avtomobilska hiša že kar nekaj časa prav tako v nemških rokah oziroma pri Volkswagnu, operativno pa jo ima na skrbi ingolstadtski Audi.

Lamborhini urus je po poreklu športni terenec in hkrati dokaz, da tudi tisti, ki imajo veliko in preveč, niso imuni pred avtomobili, ki sicer navdušujejo po dolgem in počez.

Tovarna

Tudi to je delo prej omenjenega dr. Ferdinanda Piëcha, ki kot prvi mož Volkswagna očitno ni bil zadovoljen z njegovim plebejskim poreklom in je zato pod skupno streho združil vrsto znamenitih avtomobilskih imen. Z današnjega zornega kota se zdi strategija nekoliko problematična, a to so bili povsem drugačni časi. Tako ali drugače, tovarna ali tovarnica iz italijanske Sant Agate Bolognese, je lani prav tako delala dobro. Prodali so 8405 avtomobilov, to pa je bil 13-odstotni skok v primerjavi z letom 2021. Športni terenci (SUV) seveda niso zgolj domena ali nalezljiva ljubezen tistih, ki morajo oziroma moramo paziti na položnice, pač pa vse bolj tudi onih, ki so omenjeni v uvodu. Najbolje prodajani lamborghini je bil lani urus, po poreklu športni terenec, za katerega se je odločilo kar 5021 kupcev. Precej je zaostajal kupe huracan (2586), še bolj pa aventador, ki je imel le 798 kupcev. In ker tako kot za vse takšne in podobne tovarne velja, da pri nas nimajo uradnega predstavnika in torej tudi ne cenika, je treba pogledati čez meje. Tam stane urus okoli 200 tisoč evrov, nekaj deset tisoč evrov gor ali dol.

Ferrari še zakrit

Seveda ni mogoče mimo Ferrarija, avtomobilske tovarne, ki v svetu prestižne športnosti dokaj zlahka zasenči vso konkurenco - kot Rolls Royce v drugačni kategoriji. Ta maranellska manufaktura je že od konca šestdesetih prejšnjega stoletja pod pokroviteljstvom italijanskega Fiata (dokončno pa od leta 2008), za seboj ima različne čase, a nikoli tako problematične, da bi se moralo lastništvo iz apeninskega Maranella preseliti veliko bolj severno, kot to velja za številne zveneča avtomobilska imena. Ta hip se še ne ve, kako jim je šlo lani, a nedvomno dobro ali veliko bolje kot predlani in leta nazaj. Recimo, da to potrjujejo podatki za lanskih devet mesecev. Prodali so 8206 avtomobilov, kar je bilo za nič skromnih 27 odstotkov bolje kot leta 2020. Tisto, kar je še bolj pomembno, je podatek o čistem dobičku, saj Ferrari že dolgo časa velja za najbolj dobičkonosno avtomobilsko tovarno na obli. No, ta je v omenjenem času zrasel za 79 odstotkov!

Kako je šlo lani maranellskemu Ferrariju, ta hip še ni znano, a brez skrbi. Menda je bil v ospredju SF 90 spider.

Tovarna

Ko bodo pri Fiatu ali Stellantisu, ki od lanskega januarja drži roko tudi nad Ferrarijem, ki ima znotraj koncerna poseben statuts, sešteli vse, bodo številke gotovo fascinantne v vseh pogledih. Vse kaže, da je šel lani izjemno v promet SF 90 v spider izvedbi. Smo v teh krajih kaj pripomogli k vsej tej maranellski prodajni in gotovo tudi finančni bleščavi? Smo. SF 90 stradale in F8 tributo imata verjetno slovenski registrski tablici. Prvi takole čez prst stane nekako 470 tisoč, drugi je bistveno cenejši - vaš je za le 250 tisoč evrov!

Če je slovenska statistika točna, ima slovenske registrske tablice tudi ferrari SF 90 stradale.

Tovarna
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta