Izjemno, ko je slabo. To potrjuje tudi avtomobilska industrija

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.01.2022 05:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tovarna

Ta hip imamo, se mi zdi, precejšnjo zadrego – niso še zbrani podatki o tem, koliko milijonarjev se je prerinilo med milijarderje, niti o tem, za koliko so ti povečali premoženje. Časi so jim seveda naklonjeni. Še vedno ali vedno bolj velja, da kolikor slabše je, toliko bolje je za tiste, ki so na vrhu ali v njegovi bližini – pa ne le z denarjem. In obratno. To potrjuje tudi avtomobilska industrija.

Rolls-Royce (RR) je kljub vsemu še vedno pojem avtomobilskega prestiža. Naj se konkurenca še tako trudi, ne pride mu do živega. Še posebno pri cenah. In tako se je lahko zgodilo, da v časih pandemije in vsakovrstnih zadreg, ki tarejo velik del sveta, hiša iz angleškega Goodwooda (tam je kljub vsemu ostala tovarna) zabeleži v letu 2021 najboljši rezultat v svoji 117-letni zgodovini. Zgodovinsko leto, je dejal njegov prvi mož Torsten Müller-Ötvös in se hkrati pohvalil, da je knjiga naročil za letošnje leto že precej polna.

Nemški Porsche sicer ni RR, a tisto, kar prihaja iz tovarne v Zuffenhausnu, ni za vsak žep. In čeprav je to nesporno dejstvo, so tam lani naredili in prodali več kot 300 tisoč avtomobilov, kar je rekordna številka. Nekaj malega smo k temu pripomogli tudi na tej senčni strani (lanska prodaja je bila pri nas skoraj še enkrat večja od predlanske), toda porscheji gredo tako rekoč vsepovsod za med – kot da bi si bilo mogoče kakšnega omisliti za recimo 12 ali 13 tisoč evrov, kolikor pri nas stanejo najcenejši avtomobili.

Italijanski Lamborghini je pojem avtomobilske športnosti v kombinaciji z denarjem oziroma cenami. Tudi za to apeninsko avtomobilsko hišo, ki ji že precej časa ukazuje nemški Audi, je bilo minulo leto rekordno. Res je, da se je posel povečal »le« za 13 odstotkov, toda iz tovarne v Sant Agate Bolognese je pripeljalo rekordnih 8405 lamborghinijev. Njihovo najpomembnejše tržno območje je Srednji vzhod, kjer je veliko denarja. In breznjega ni lamborghinija na domačem dvorišču.

Nemški Volkswagen (VW) ima v svojem imenu nekaj, kar nakazuje na avtomobilsko ljudskost – karkoli že to pomeni. Načelno pa naj bi iz spodnjesaškega Wolfsburga, kjer je VW doma, prihajali cenejši, dostopnejši avtomobili. Realnost je seveda že precej časa drugačna, a se ve – večina volkswagnov je kar daleč od porschejev, še bolj od lamborghinijev in vesoljno od rollsov, vsaj v smislu denarja oziroma cen. In? Koncern VW (devet avtomobilskih tovarn) ima za seboj najslabše leto vse od 2011., matični VW pa je tudi imel prodajni minus kot že dolgo ne. Razlog? V glavnem, pravijo, je krivo pomanjkanje sestavnih delov (slovitih čipov). Ampak ni ali skoraj ni avtomobila brez tega usodnega čipa …

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta