Gola rit in Heil Hitler ali žrtev se opravičuje rablju

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
05.07.2020 05:00

… in to še ni dno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Prejšnji teden je na tako imenovani alternativni, protestni proslavi ob dnevu državnosti nekdo od udeležencev pokazal rit. Gesta je bila eksplicitno namenjena provladnim neonaci bednikom v rumenih jopičih, ki so prišli motit in provocirat levičarske demonstrante in terjat svobodo govora še zase.
Normalen človek bi pomislil, češ, pa kaj. Kot da nismo videli že kaj veliko hujšega. Ampak ne. Danes to ne gre tako zlahka. Nosilec spuščenih hlač je bil kmalu identificiran in tako rekoč moralno linčan. Osramotili so ga kot zakrknjenega zločinca.
In kar je še najbolj neverjetno: človek, ki je pokazal rit, jo je odnesel veliko slabše kot tisti, ki mu jo je pokazal. Javnega moralnega linča ni fasal rumeni jopič, ki se je spozabil in iztegnil desnico v nacistični pozdrav. Ne. Javni moralni linč je fasal človek, ki je neonaciju pokazal rit.

Doksanje

Človek bi si mislil, da v tisti gneči, kaosu in hrupu na Prešernovem trgu nihče ne bo opazil ali vsaj ne dokumentiral za nekaj trenutkov razgaljene zadnjice niti za trenutek v nacistični pozdrav iztegnjene roke.
Ampak ne. Dandanes je lahko vse zabeleženo. Če je bilo prejšnjo sredo na Prešercu nekaj tisoč ljudi, jih je od tega v vsakem trenutku zagotovo nekaj sto fotografiralo in/ali snemalo. Zato ni čudno, da tako rekoč vse pride v javnost - in da ta javnost potem svobodno izbira, na kateri domnevni ali dejanski škandal se bo obesila.
Če še ne veste, kaj je doksanje (angleško "doxing" ali "doxxing"): gre za maliciozno, sramotilno internetno prakso identificiranja in denunciranja posameznikov, ki so storili domneven prekršek, z objavljanjem njihovih osebnih podatkov in drugih, ne nujno neresničnih informacij o njih.
Tako so za tega človeka, ki je pokazal rit, desničarski mediji ugotovili, da gre za profesorja oziroma učitelja na neki srednji in osnovni šoli. Kot da jim ne bi bilo dovolj že to, da si je ta moralna propalica privoščil izraziti posmeh do neonacistov - ki po mnenju desničarskih ritoliznikov to sploh niso, temveč mirovniki, ki so prišli zaščitit Prešernov spomenik pred podivjanimi levičarji -, je za nameček in v resnici še pedagog in torej neprimeren za delo z nedolžno mladino.

Otroci in mladina

Kot oče dveh šoloobveznih sinov moram pripomniti, da me ne moti, da njuni učitelji ne izražajo svojih političnih stališč. Pa tudi če bi jih, me to ne bi motilo. Prepričan sem, da se otroci in mladina lahko sami znajdejo in si ustvarijo mnenje - ali magari vse skupaj ignorirajo -, če do kakih učiteljskih političnih manifestacij že pride. (To se po mojem dogaja sicer silno redko.)
Prepričan sem tudi, da bo med odraščajočimi generacijami približno enako število janšistov in antijanšistov. In če bo že kdo imel za to zasluge, si jih bodo lahko pripisali današnji janšisti in antijanšisti kar počez. Ta delitev bo obstajala, dokler bo obstajal Janša. Zato se ni treba zgražati nad redkimi učitelji, ki si drznejo opredeliti za eno ali za drugo stran.

Dno dna

A kakorkoli že, incident z razgaljeno zadnjico sam po sebi ni bil tako grozen in skrb vzbujajoč in že kar naravnost gnusen kot reakcije tistih, ki so se pri tem v imenu ljudstva začutili prizadete.
Provladna Nova24TV je učitelja doksala in trolala do te mere - češ, glejte ga, pripadnika "večine protivladnih skupin na facebooku", "tudi tiste najbolj zloglasne v podporo Ivanu Galetu", ki "ljudi redno poziva k udeležbi na protestih" -, da se je učitelj, prikazan kot terorist z mednarodno tiralico, dobesedno zlomil.
Da je na facebooku objavil opravičilno pismo, samo po sebi še ne bi bilo tako nerazumljivo. O njegovi stiski priča to, da je to opravičilo poslal tudi na uredništvo Nove (s prošnjo, naj ga objavijo) in da v njem svoje rablje "roti" - to je citat! -, naj "po številnih grožnjah s smrtjo", ki jih je bil deležen, prizanesejo z nadaljnjimi članki o njem vsaj njegovi ženi in otrokoma!
Nova24TV.si je nesrečnikovo pismo objavila. Z nekakšnim zadržanim zmagoslavjem, kot da bi bilo celo njim samim nerodno, da so iz senzacionalistične, moralizatorske objestnosti - in iz uslužnosti do predsednika vlade, ki je v skrajni fazi in v bistvu tisti, ki mu je rit bila namenjena - človeka pripravili do takega samoponižanja.
Bojim se, da dna še nismo videli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta