Goran Ivanišević: Po osemnajstih letih spet v Wimbledonu

Aleš Mišič Aleš Mišič
07.07.2019 06:33

Hrvaški teniški as Goran Ivanišević je v Wimbledonu leta 2001 slavil svojo edino zmago na turnirjih za grand slam, letos pa je v ekipi Novaka Đokovića, iz katere je pred leti bril norca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos v Wimbledonu: po treningu z Novakom Đokovićem je bila brisača potrebna.
EPA

Najboljši hrvaški teniški igralec, 47-letni Goran Ivanišević, je pred začetkom najprestižnejšega teniškega turnirja na svetu načrtoval pot na Švedsko, a na koncu vendarle pristal v Londonu. V Wimbledonu. Po letu 2001 je letos spet dobil posebno povabilo, tokrat ne organizatorja wimbledonskega turnirja, ampak prvega igralca sveta, Srba Novaka Đokovića.
Povabilo Noleta v ekipo za turnir na sveti travi je sprejel z veseljem, takšnega se ne zavrne, saj je to tako, kot če bi te klicali iz madridskega Reala, je dejal Dalmatinec, ki bo na travnatem grand slamu z Đokovićem za zdaj en teden. Morda se dogovorita za daljše sodelovanje, o čemer sta za zdaj skrivnostna oba. "Zame je bil prvi trening z Novakom nekaj posebnega. Po enem letu sem končno spet užival na teniškem igrišču. To je nivo, ki neverjetno funkcionira, od komunikacije naprej, vse je neverjetno," je bil navdušen Ivanišević.

Zahvala očetu, zmaga pa Draženu Petroviću

Morda Goran Ivanišević tudi leta 2001 sploh ne bi bil prišel v Wimbledon, če ne bi dobil posebnega povabila. Nekdanji igralec številka 2 se je vedno odlično znašel na travi, to je bila njegova najuspešnejša podlaga, na kateri je v Wimbledonu trikrat pred tem igral v finalu, leta 1992 je izgubil proti Andreu Agassiju, v letih 1994 in 1998 proti Petu Samprasu, slasti zmage na največjem turnirju na svetu pa še ni okusil. Pred osemnajstimi leti je pripotoval v London kot 83. igralec na svetovni računalniški lestvici in kljub prejšnjim uspehom, do katerih je prišel tudi po zaslugi izjemnega začetnega udarca, mu niso pripisovali veliko možnosti za visoko uvrstitev. Vanjo tudi sam ni najbolj verjel. Potem ko je v osmini finala izločil Grega Rusedskega, Kanadčana, ki je nastopal za Veliko Britanijo, je pred četrtfinalnim obračunom z Rusom Maratom Safinom dejal: "Ničesar ne morem izgubiti, saj nihče ni pričakoval, da bom drugi teden na turnirju sploh še igral."

Legel je na tla in zajokal. Wimbledonska zmaga leta 2001
Reuters

Trije loparji, dve majici in ene nogavice

Deset let kasneje je poskrbel za veliko smeha, ko je obujal spomine na ta veličastni dogodek v oddaji BBC Radio 5: "Moji sponzorji so bili tedaj prepričani, da bom izpadel v prvem krogu, zato so mi poslali le dve majici. Moj drugi sponzor mi je poslal le tri loparje, saj sem jih v tistem obdobju bolj poredko metal ob tla. Pravzaprav jih nisem imel časa polomiti, saj sem praviloma izgubljal v prvem krogu," se je pošalil popularni Zec. V šaljivem slogu je tudi nadaljeval: "Tako sem imel le dve majici in ju moral po vsakem srečanju prati. Kmalu so mi sponzorji poslali polno torbo majic, vendar sem jo vrnil in jim dejal, da je ne potrebujem. Cel turnir sem tako odigral s samo dvema majicama in z enim parom nogavic. Med obračunom se nisem nikoli preoblekel, čeprav je bila majica preznojena. Skoraj vsi tenisači so se v tretjem nizu preoblekli, jaz pa te možnosti nisem imel. Spraševali so me, zakaj se ne preoblečem, jaz pa sem jim lagal, da tega pač ne maram. Eno od teh majic imam še vedno doma."

Upam, da me ne bo kdo zbudil in mi povedal, da spet nisem osvojil Wimbledona.
Reuters
Več kot 100 tisoč Splitčanov je leta 2001 pozdravilo junaka Wimbledona.
Reuters

Zagledal se je v naslovnico Cosmopolitana

Kar 193 centimetrov visoki Splitčan je bil najprej v dolgoletni zvezi s kraljico sveta Danijelo Gračan. Ko sta se razšla, se je poročil z nekdanjo manekenko Tatjano Dragović, s katero ima sina Emanuela in hčerko Amber Marijo. Po njej je poimenoval tudi svojo luksuzno jahto, vredno dva milijonov evrov, ki so mu jo pred devetimi leti zaplenili, ker ni plačeval mesečnih obrokov. Leta 1998 je Dragovićevo našel na naslovnici ameriškega Cosmopolitana, s pomočjo zvez prišel do njene telefonske številke in jo povabil na večerjo. Tako to delajo teniški asi. Nezvesta naj bi bila oba, njega naj bi nekdanja žena prevarala z nogometašem Markom Šimunićem, on pa je imel zunajzakonsko afero s televizijsko voditeljico Vanjo Halilović.

Goran in Nives Ivanišević sta poročena že šest let.
Instagram
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta