Gostil je kraljico Elizabeto, Richarda Nixona, Jimmyja Carterja, Fidela Castra, Che Guevara, in Neila Armstronga

Ob odprtju je bil hotel simbol gospodarskega vzpona države, s katero si je delil ime, a je enako neslavno propadel.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hotel Jugoslavija stoji na obrežju Donave v Novem Beogradu.
Shutterstock

V Beogradu bo 22. marca za 27 milijonov evrov na javni dražbi na prodaj podjetje Danube Riverside, d.o.o., ki se je znašlo v stečaju. Edina lastnina podjetja sta znameniti hotel Jugoslavija in del lastniške pravice na stavbnem zemljišču v izmeri nekaj več kot 45.600 kvadratnih metrov, na katerem stoji hotel, poroča srbski portal N1. Solastnik zemljiške pravice je družba MV Investment iz Beograda, obenem lastnica Danube Riversida.

Isti portal je septembra lani poročal, da je MV Investment financiral izdelavo podrobnega prostorskega načrta za območje hotela, po katerem so predvideli rekonstrukcijo hotela, ob njem pa so želeli zgraditi dva nebotičnika, visoka do 155 metrov. Ker je ves kompleks hotela popolnoma dotrajan in slabo izkoriščen, stoji pa na eni najpomembnejših točk v mestu, so investitorji načrtovali novo zasnovo celotnega zemljišča in objektov, da bi ustrezala sodobnim zahtevam po funkcionalnosti prostora, prometni ureditvi in tehnološki opremljenosti. V zgradbi bi bili poleg hotela tudi lokali, pisarne, stanovanja in parkirišča oziroma garaže. Z nebotičnikoma bi investitor pridobil dovolj površine, da bi se mu gradnja izplačala.

MV Investment je sicer v srbskem registru podjetij naveden kot podjetje za upravljanje in posredovanje pri najemu lastnih in najetih nepremičnin. Njegov stoodstotni lastnik je družba Milenijum tim, znana po pridobivanju poslov v velikih državnih projektih, kakršen je bil denimo Beograd na vodi.

Ohranil je popolnoma enako socialistično podobo.
Shutterstock

Na obnovo čaka že 20 let

Hotel Jugoslavija bo 31. julija dočakal 55. obletnico odprtja. Ob odprtju leta 1969 je bil simbol gospodarskega vzpona države, s katero si je delil ime, a je enako neslavno propadel. Na obnovo pa čaka prav tako dolgo, kot so ga gradili - polnih 20 let. Natečaj za arhitekturno rešitev za objekt na obrežju Donave je bil namreč razpisan že leta 1947, naslednje leto so - tudi z delom mladinskih brigad - v rekordnem času položili temeljno ploščo in celotno armiranobetonsko konstrukcijo. Ker pa se je leta 1949 začela gospodarska kriza, posledica Titovega razhoda s Stalinom, se je gradnja Novega Beograda in z njim hotela ustavila vse do leta 1960. Ponovno so jo zagnali po nekoliko spremenjenem projektu, gradili so šest let, šele leta 1969 pa so dokončali tudi notranjost, da so hotel naposled lahko odprli.

Ob odprtju je veljal za enega največjih in najbolj luksuznih hotelov v Evropi, ponašal se je celo s petimi zvezdicami. Na stropu glavne dvorane je bil pritrjen tedaj največji lestenec na svetu, dolg 30 metrov, širok pet metrov in okrašen s 40 tisoč kristali Swarovski. Hotel je bil opremljen z dragimi umetninami, na mizah se je lesketal srebrn in zlat pribor. V hotelu so v času največjega blišča prenočevala tudi slavne osebnosti: nekdanja ameriška predsednika Richard Nixon in Jimmy Carter, kraljica Elizabeta, Fidel Castro in Che Guevara, Neil Armstrong in številni drugi.

Gostom so v sedmih etažah ponujali 1100 ležišč v 200 enoposteljnih in 400 dvoposteljnih sobah ter 23 apartmajih. V veliki restavraciji je bilo prostora za 600 gostov hkrati, v manjši za dodatnih 200, skupno je bilo v zgradbi 1500 prostorov. Hotel je bil eden prvih pomembnih objektov v četrti Novi Beograd, poleg zgradbe Centralnega komiteja Komunistične partije Jugoslavije in sedeža Predsedstva SFRJ. Kot pomembna modernistična zgradba je tudi na seznamu stavb pod spomeniškim varstvom.

Ob njem naj bi postavili dva nebotičnika

V poznih 90. letih je hotel Jugoslavija prišel na slab glas predvsem zaradi vedno več splavov, zasidranih ob bregu Donave pred hotelom, saj niso bili zgolj ena od osrednjih točk beograjskega nočnega življenja, temveč tudi pogosto prizorišče kriminalnih dejanj, ta pa so se neredko preselila tudi na območje hotela, piše spletni portal Metropolitan. Med Natovim bombardiranjem Beograda leta 1999 je bil hotel huje poškodovan, deloma je bila uničena tudi notranjost.

V letu 2010 je nastal prvi načrt rekonstrukcije hotela, po katerem bi obdržali izvorno podobo, dodali pa bi eno stolpnico. Sledilo mu je še več načrtov rekonstrukcije, po mnenju poznavalcev eden slabši od drugega. Že leta 2014 so srbski mediji pisali o načrtih za gradnjo dveh nebotičnikov, a očitno iz vsega skupaj ni bilo nič.

Hotel so ponovno odprli leta 2013, vendar le okoli sto sob in z zgolj tremi zvezdicami. Za sobo še vedno zaračunajo okoli 100 evrov na noč. V zgradbi je še sedem restavracij, frizersko-kozmetični salon, trgovine in kakih sto pisarn. V sklopu kompleksa so uredili Grand Casino Beograd, veliko parkirišče, avtopralnico, delavnico za tehnične preglede in druge lokale.

Leta 2018 je švicarski režiser Nicolas Wagnieres, katerega mati je Srbkinja, o hotelu posnel celovečerni dokumentarec, v katerem se osebni spomini prepletajo z analizo zgodovinskih dogajanj. Še prej, leta 2014, pa je socialistični mastodont služil za prizorišče akcijskega filma 3 dni za uboj s Kevinom Costnerjem v glavni vlogi.

Mimogrede, tudi slavni lestenec se prodaja na dražbi. Očitno se je kristal izkazal za bolj trdoživega od velikih družbenih idej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta