(INTERVJU) Mateo Kos: Za ustvarjanje, tako kot za ljubezen, se vedno najde čas

Damijana Žišt Damijana Žišt
12.04.2020 02:10

Umetnina Matea Kosa, ustvarjalca iz Pivole nad Hočami, se je znašla v novi knjigi o slavnem detektivu Sherlocku Holmesu, svetovna promocija bo v Londonu ali New Yorku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na razstavi v Barceloni februarja letos, v ozadju njegova umetnina, konjska glava, ki jo ima upodobljeno tudi na svoji majici
Osebni arhiv

Mateo Kos, 38-letnik iz Pivole nad Hočami, je izjemen umetnik in zelo zanimiv sogovornik. Skozi njegove zvedave, temne, skoraj črne oči lahko začutiš njegovo strast do življenja in veliko ljubezen do umetnosti. Je vesele narave, kar kaže tudi pogost nasmeh na njegovem licu. Zase pravi, da je človek akcije, rad ima pestro in dinamično življenje, vendar vedno najde čas za iskanje svojega notranjega miru, kar je zanj najpomembnejše. Šele ko najdemo svoj mir, pravi, lahko začutimo pravi pomen življenja. Veliko se ukvarja s športom, v naravi si krepi telo in duha. Rad ima pozitivne ljudi in z veseljem pomaga drugim, ker verjame, da se dobro vrne z dobrim. Ne mara pa zahrbtnežev in nevoščljivcev, pove.

V svojih delih umetnik rad upodablja konje, pse, vojščake in druge like, ki izražajo močno energijo in imajo vedno sporočilno noto.
Janez Klenovšek

V knjigi o Sherlocku Holmesu

Letos se je Kosu obetalo izjemno leto na njegovi umetniški poti, ki v Sloveniji še ni prav zaživela. Bo pa, ko bo mimo nevarnost okužbe s koronavirusom, ki je ustavila ves svet, njegova umetniška žilica prišla do izraza v svetovnem merilu. Kot eden izmed petnajstih umetnikov z vsega sveta, in kot edini Slovenec, je bil izbran za sodelovanje pri novi knjigi o slavnem detektivu Sherlocku Holmesu, The Art of Sherlock Holmes, Global Edition 1. Promocija knjige in razstava originalnih umetniških del, natisnjenih v knjigi, sta bili načrtovani maja letos v Londonu ali New Yorku. Dogodek je zaradi svetovne epidemije koronavirusa preložen, vsa umetniška dela iz knjige pa je mogoče videti prek virtualne galerije. Ko je Kos izvedel, da je bil izbran za enega izmed avtorjev v knjigi, je ugotovil, da se mu ponuja izjemna priložnost, da se mu odpre umetniška pot v tujini.

Slika Matea Kosa, ki je v novi knjigi o slavnem detektivu Sherlocku Holmesu z naslovom The Art of Sherlock Holmes, Global Edition 1
Osebni arhiv
Dela Matea Kosa so posebna zato, ker uporablja različno tehniko, kombinira različne materiale in barve.
Osebni arhiv

Kot sedmica na lotu

Vsak od umetnikov, ki so bili v igri, da bodo izbrani, je prejel eno zgodbo, ki je obsegala približno dvajset strani. "Moja naloga je bila, da sem, glede na zgodbo, ki sem jo prejel, opisal svojo slikarsko interpretacijo, Growicku pa sem moral poslati še skice in opise svoje slike. Growicka sem presenetil s svojo interpretacijo in ga zelo navdušil. Zame, kot slikarja, je sodelovanje pri knjigi o slavnem detektivu pomenilo toliko, kot da bi zadel sedmico na lotu. Pri nastanku knjige je bil zelo pomemben tudi gospod Conan Doyle, prvi pisec novel o Sherlocku Holmesu in dr. Watsonu, ki je ustvaril ta izjemna lika. Zato so tudi naša umetniška dela v knjigi The Art of Sherlock Holmes, Global Edition 1 dobila poseben pečat, saj spadajo pod okrilje Doyla in založniške hiše MX Publishing iz Londona, ki ima največjo zbirko knjig o Sherlocku Holmesu na svetu; te knjige so menda druge najbolj prodajane na svetu, takoj za Biblijo. Promocija knjige in naših umetniških del je odlična, zelo profesionalna. Naše umetnine so natisnili na ovitke za telefone, majice, torbe, blazine in na druge izdelke. Na ta način bo naša umetnina prišla v večji krog ljudi," še pravi Kos.

Nabit z vesoljno energijo

O čem govori zgodba, pod katero je v knjigi njegova slika? Kos pravi: "Zgodba z naslovom The Fairy Hills Horror (Groza pravljičnih gričev) avtorja Gerija Schearja govori o gospodu Addletonu, njegovi ženi in štirih otrocih. Addleton je učitelj arheologije v Cambridgeu v Londonu, žena gospodinja. Odvija se v vasi Bartlow, kjer družina živi blizu gomil iz rimskega obdobja. Nekega jutra izginejo Addletonovi žena in otroci. Primer postane zelo odmeven, zato preiskavo prevzameta Holmes in dr. Watson. Zgodba je zelo napeta in polna pripetljajev, a jih, tako kot konca zgodbe, ne bom izdal, da ne razkrijem vsega bodočemu bralcu te izjemne knjige."
In kako je potem nastala njegova umetnina v tej zgodbi? "Ko sem bil izbran, se je začelo moje likovno ustvarjanje. Popolnoma sem bil nabit z vesoljno energijo, tega sploh ne znam opisati. Preden sem se lotil konkretne slikarsko-kiparske umetnine, sem velikokrat prebral zgodbo, ki mi je bila dodeljena, natančno sem jo preučil in jo potem interpretiral na svojstven način. Pri ustvarjanju sem padel v neko ekstazo, porabil sem veliko pozitivne energije. Delal sem nekaj dni, od jutra do večera, med kratkimi pavzami za kosilo; znova in znova sem opazoval sliko in razmišljal, kako naprej. To je bilo posebno doživetje, kot da sem bil v vesoljnem vrtincu z nabitimi atomi. Šele zdaj prav razumem, kako smo lahko bolj dovzetni v slikarstvu, ko nas prevzame ta posebna vnema, energija."
V svoji likovni interpretaciji je umetnik uporabil veliko skritih motivov, ki se nanašajo na zgodbo in nanj osebno. Uporabil je mešano tehniko, od kolaža do akrilne barve in tudi kiparstvo. "Na sliki je podoba Sherlocka Holmesa, kjer sem v bistvu upodobil sebe. Zgodba se dogaja v začetku 19. stoletja, kar je razvidno iz moje slike, na kateri sem upodobil parno lokomotivo, takratno modo in arhitekturo. Na lokomotivi so številke 3007. Takrat, ko sem naslikal sliko, sem bil star 37 let in na dan 30. 07. se je v zgodbi zgodil tragičen konec. V svetilki je vstavljen moj slikarski čopič, s katerim sem naslikal sliko. Na njej sem uporabil tudi kolaž tehniko iz časopisa, v katerem je bil moj intervju." Zelo se že veseli promocije knjige in srečanja z vsemi avtorji, ki so sodelovali v knjigi, in vsemi, ki so zaslužni, da je knjiga ugledala luč sveta. Še posebej s pisateljem Philom Growickom, ki smo ga tudi mi vprašali, kakšno je njegovo mnenje o Mateu Kosu in njegovih umetninah. "Ko sem iskal umetnike po svetu, sem v spletni galeriji odkril umetniška dela Matea Kosa, ki so izjemna, lepa in skrivnostna hkrati, zame nekaj zelo posebnega, unikatnega. Zato sem vedel, da bo ustvaril nekaj posebnega, kar je tudi storil. Njegovo delo je zame kombinacija abstraktnega in nadrealističnega z veliko noto skrivnostnosti in lepote. Vse umetnike, ki so bili izbrani za sodelovanje v omenjeni knjigi, sem izbral zato, ker so nekaj več. Vendar pa je Mateo oziroma njegova umetnina res nekaj zelo posebnega, o čemer se boste lahko sami prepričali v knjigi - takoj vam bo jasno, zakaj je tako posebna."
Na vprašanje, kakšno prihodnost napoveduje Kosu, Growick dodaja: "Čaka ga zelo uspešna umetniška kariera, saj njegove slike izražajo njegove misli in občutke, njegova kiparska dela pa so takšna, da nas kar nagovarjajo, da bi se jih dotaknili, jih občudovali in cenili."

Upodablja močne like, konje, bike, vojščake

Mateo Kos išče nove izrazne poti. Začel je z abstraktno umetnostjo, dodajal je 3D-pridih k sliki, uporabljal je žive barve, zadnje čase pa bolj poenostavlja like, figure, linije in v samo sliko vključuje kiparski del. Rad upodablja močne like, kot so konji, biki, vojščaki, "saj se v njih skriva veliko energije in imajo močno sporočilo". Konji, ki jih je jezdil že kot otrok, so zanj prečudovita bitja, ki poosebljajo veliko stvari, kot so eleganca, lepota, moč, energija. Morda opisuje njega samega, v smehu doda Kos.
"Za ustvarjanje, tako kot za ljubezen, se vedno najde čas. To je nekakšna višja sila, energija, ki me popelje v svoj svet. Motivi za umetnine pridejo iz glave, kot da mi nekdo narekuje, nekakšna energija obstaja v meni. Navdih pa črpam povsod, tudi na različnih likovnih razstavah, predvsem pa v naravi, ko sem sam s seboj in najdem svoj notranji mir. Pri svojih delih rad kombiniram tople in hladne barve in različne materiale, kot so žgan les, beton, kovina in ostalo," še pravi umetnik, ki je bil letos februarja na mednarodni razstavi v Barceloni, kjer je na ogled njegovo umetniško delo Horse Spirit. V Barceloni je svoja dela razstavljal že v letih 2017 in 2018 na umetniškem sejmu Art Baho in v umetnostni galeriji Aragon 232. Letos februarja so ga v tej galeriji vključili v skupinsko razstavo v galeriji Art Nou Millenni Gallery. Letos maja bi sodeloval tudi na razstavi Art Revolution of Taipei, ki pa je odpadla zaradi koronavirusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta