Intrige in solze so preverjeni recept za veliko gledanost turških telenovel

Ajda Brndušić
30.01.2022 04:25

Turške nadaljevanke spremlja 650 milijonov gledalcev v več kot 140 državah. Ustvarjalci stavijo na kombinacijo sodobnosti in konservativizma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Čedni junaki navdušijo predvsem ženski del občinstva.

Sašo Bizjak

V Sloveniji si veliko ljudi popoldneve krajša z gledanjem turških nadaljevank, ki so bile in ostajajo zelo priljubljene. Po vsem svetu jih gleda neverjetnih 650 milijonov gledalcev v več kot 140 državah. Prav telenovelam, ki s prepletanjem družine, ljubezni in vere prikazujejo univerzalne občutke spoznavanja turške kulture, pripisujejo zaslugo, da je Turčija v Evropi postala še toliko bolj prepoznavna in priljubljena turistična destinacija. Vabljiva je že samo osupljiva panorama Carigrada in okolice.

Televizijske produkcije v Turčiji temeljijo na konceptu družine in ljubezni. Turške nadaljevanke najbolj pritegnejo pozornost občinstva zaradi tega, ker praviloma prikazujejo razmerje med akterji v ljubezenskem trikotniku, ki izražajo tesne odnose in čustva, dogajanje v družbenoekonomskem okolju ter nasprotja med življenjem na podeželju in v velemestu. Največkrat se dotikajo tem, ki so povezane s poveličanjem Osmanskega cesarstva, prikazovanjem nemogoče, a vseeno mogoče ljubezni med pripadniki različnih družbenih slojev, vse pa je začinjeno z mafijskimi zgodbami in državnimi zadevami. Največja posebnost ustvarjanja turške televizijske produkcije je v tem, da ustvarjalci gradijo kombinacijo med sodobnostjo in konservativizmom, ki se izkazuje skozi prizore s številnimi islamskimi rituali. Vse turške nadaljevanke so odraz turške tradicionalne kulture, ki predstavlja most tako do zahodnega kot do vzhodnega sveta.

Pritegne že osupljiva panorama Istanbula.

Reuters

Produkcije na mnogih lokacijah

Večina produkcije se odvija v Istanbulu oziroma Carigradu, ki nam najboljše oriše sliko Turčije. Istanbul prikazujejo skozi prizore vrveža velikega mesta, glamuroznostjo zgradb in znamenitosti, s čudovitimi pogledi na Bospor, ki povezuje življenje v Evropi in Aziji, in s kulturnimi tradicijami. Snemanje serij poteka na različnih lokacijah v Istanbulu, od starih mestnih ulic, zgodovinskih krajev, kamor spadajo številne palače in mošeje, na najbolj turistični ulici Istiklal, pri veličastnem stolpu Galata pa vse do bližine Bosporja ter njegove okolice in razglednih točk. Seveda pa se produkcija odvija tudi v drugih mestih Turčije. Eno od mest je Midyat, ki je najstarejše mesto zgornje Mezopotamije in občinstvu kaže lepote poetičnega in lokalnega mesta. Snemali so tudi v mestu Adana, ki se ponaša s številnimi zgodovinskimi znamenitostmi, pa v počitniškemu kraju Izmir, ki ga zaznamujejo čudovite ulice, in v obmorskem mestu Bodrum. Ena najbolj gledanih serij je bila posneta v regiji Kapadokija, ki je znana po kulturnih, zgodovinskih in naravnih lepotah, turistom pa zagotovo po jutranjem letenju mnogih balonov čez mesto.

Od mednarodnega do svetovnega trga

Prva turška nadaljevanka je dosegla mednarodni trg leta 2005 z delom, ki prevedeno nosi naslov Srebro. Serija je pritegnila arabsko občinstvo, zato so se zanjo vse bolj zanimale arabske nacionalne in satelitske televizije. Posledično je bilo v Turčiji nekaj let kasneje možno opaziti porast števila turistov iz arabskih držav in z Balkana. Zanimanje celega sveta so turške serije pritegnile z najbolj izvoženo serijo do zdaj, ki v slovenskem prevodu nosi naslov Veličastno stoletje. Serija je prikazovala spletke, ki so se dogajale v haremu v času vladavine Sulejmana Veličastnega. Omenjeno serijo so si ogledali v 72 državah sveta. Nekateri države so turške produkcije tudi kritizirale, vendar nobena država predvajanja ni prepovedala, saj je prevladalo navdušenje občinstva. Nekatere države si izberejo le tiste nadaljevanke, za katere menijo, da so najboljše za njihove gledalce. Arabske države imajo najraje ljubezenske vsebine s cenzurirano vsebino, mafijske teme pa so bolj priljubljene na Balkanu.

Turčija zelo močna izvoznica televizijskih serij

Turčija je trenutno ena najhitreje rastočih izvoznic televizijskih serij na svetu. Leta 2017 je postala druga država izvoznica na svetu, takoj za ZDA, in postopoma vstopala tudi na evropski trg. Leta 2008 je izvoz telenovel bil vreden deset milijonov dolarjev, že deset let kasneje pa kar 350 milijonov dolarjev. Istega leta je platforma Netflix predvajala svojo prvo izvirno turško serijo. Netflix nadaljuje predvajanje vedno več turških nadaljevank, ki dosegajo tudi vedno boljšo uspešnost na mednarodni ravni. Turčija si je zastavila cilj, da bi do leta 2023 s tovrstno produkcijo zaslužila milijardo dolarjev. Vedno bolj si prizadeva k nalaganju naložb v digitalne platforme. Digitalna oblika prispeva k ustvarjanju serij, še večjemu izvozu in k boljšim mednarodnim standardom.

Večina podjetij za televizijsko produkcijo je locirana v Istanbulu. Vendar pa turški produkcijski trg zaznamuje velika konkurenca med različnimi lokalnimi kanali. Financiranje vseh turških nadaljevank poteka preko javnih kanalov, različnih studiev, platform, kot je Netflix, ali preko turških lokalnih platform, kot sta BluTV iz Dogan Media ali PuhuTV, ki pripada skupini Dogus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta