Kaj se z ženskami dogaja v času menopavze?

Kako ustaviti ali vsaj omiliti vročinske oblive in nočno potenje?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ženske bi se morale veseliti zdravega staranja.
Profimedia

Intenzivno in pogosto nočno potenje mi je med menopavzo oziroma prehajanjem v meno vzelo precej življenjske energije. Velikokrat sem se sredi noči nenadoma prebudila. Preplavila me je tesnoba in potem me je oblila vročina, zaradi česar sem se v trenutku tako spotila, da sem bila vsa mokra. Vse, kar sem potrebovala, da sem te simptome končno spravila pod nadzor, je bil hormon progesteron. Z njim sem se zdravila kar sedem let. Zelo mi je pomagal in prepričana sem, da z njim nisem škodila svojemu zdravju.
Kot ustanoviteljica Centra za raziskave menstrualnega ciklusa in ovulacije sem več kot 30 let preučevala, kaj se z ženskami dogaja v času perimenopavze in menopavze. Med študijem medicine in poznejšim strokovnim usposabljanjem sem izvedela, da sta perimenopavza in menopavza povezani z upadanjem ravni hormona estrogena in njegovim pomanjkanjem. Pozneje sem v okviru svojih raziskav nasprotno spoznala, da so ravni estrogena v obdobju perimenopavze pogosto povišane in da so nepredvidljive. Pomembno je, da ženske vedo, da so mnoge težave, ki jih pestijo med perimenopavzo, posledica previsokih ravni estrogena in njihovega močnega nihanja in ne prenizkih ravni tega hormona.

Kdaj nastopi menopavza

Pri meni se je stanje precej izboljšalo, ko sem prešla v menopavzo. Informacije, ki jih imajo ženske o menopavzi, običajno temeljijo na mitih in marketingu in ne na znanstvenih dejstvih. Povprašajte tri ljudi o menopavzi, pa boste dobili tri povsem različne razlage. Mnoge ženske vam utegnejo povedati, da se je med menopavzo zanje vse spremenilo, da so se v tem času počutile obupno in da so pred tem izkusile prehodno obdobje, poimenovano perimenopavza. Za ginekologa pomeni menopavza konec menstrualnih ciklusov in s tem tudi konec rodne dobe ženske, medtem ko utegne epidemiolog reči, da se menopavza začne leto dni po zadnji menstruaciji.

Suhost nožnice in težave s spanjem

Menopavza je nekaj popolnoma normalnega, naravnega in neizogibnega. Perimenopavza se začne med 35. in 57. letom starosti, medtem ko menopavza pri večini žensk nastopi okoli 52. leta starosti, običajno pa med 45. in 60. letom starosti.
Ženske v menopavzi ne morejo več zanositi in mnoge so celo vesele, da so se znebile nepredvidljivih in včasih zelo močnih mesečnih krvavitev, s katerimi se med perimenopavzo sooča vsaj tretjina žensk. Nočno potenje in vročinski oblivi, ki se začnejo pojavljati med perimenopavzo, lahko trajajo tudi deset do dvanajst let. Med menopavzo ženske na splošno poročajo o tem, da se čez dan močneje potijo, kar je precej manj moteče. Ženske v menopavzi, ki nimajo rednih spolnih odnosov, pri sebi pogosto opažajo suhost nožnice, nekatere poročajo o težavah s spanjem, spet druge o nenadnih pozivih k uriniranju, zaradi katerih morajo včasih teči, da pridejo pravočasno do kopalnice.

Perimenopavza se začne med 35. in 57. letom, medtem ko menopavza pri večini žensk nastopi okoli 52. leta.
Profimedia

Pozabite na pomanjkanje estrogena

Nekateri promovirajo idejo, da so ženske v menopavzi stare, zgubane, neprivlačne in povrh vsega še senilne. S tem poskušajo ženske prepričati, naj prosijo zdravnika, da jim predpiše estrogen ali hormonsko nadomestno zdravljenje. Toda upadanje ravni estrogena ne nakazuje na njegovo pomanjkanje, kot bi nas rad prepričal estrogenski marketinški lobi.
Raziskave so pokazale, da ženske potrebujejo premor od estrogena, ki spodbuja celično rast in povečuje tveganje za razvoj različnih vrst raka. Ker so ženskam v menopavzi predpisovali samo estrogen brez progesterona ali njegove sintetične kopije progestina, so se v 70. letih preteklega stoletja precej povišale stopnje raka maternične sluznice.
V medicinski literaturi še vedno prevladujejo izrazi, kot so pomanjkanje estrogena in nadomeščanje estrogena, čeprav je obsežna randomizirana študija, poimenovana Pobuda za žensko zdravje (WHI), pred sedemnajstimi leti pokazala, da je zdravljenje s kombinacijo estrogena in progestina povzročilo več škode kot koristi (vse udeleženke študije so bile starejše od 60 let). Enako je veljalo za ženske, pri katerih so opravili histerektomijo in so zato prejemale samo estrogen (vse udeleženke študije so bile starejše od 50 let, več kot dve tretjini jih je bilo starejših od 60 let).

Zdravljenje z estrogenom in tveganje za raka na dojki

Ali to pomeni, da morajo ženske v menopavzi trpeti in mirno prenašati simptome, kot so vročinski oblivi in nočno potenje? Z estrogenom, bodisi samo z njim ali v kombinaciji s progesteronom/progestinom, lahko te simptome sicer omilimo. Toda zdravljenje na osnovi estrogena ima tudi slabe strani. Med drugim lahko poveča tveganje za raka na dojki.
Ko ženska preneha hormonsko nadomestno zdravljenje, se menopavzni simptomi pogosto znova pojavijo. Približno četrtina žensk meni, da zdravljenja zaradi hudih odtegnitvenih simptomov ne morejo končati.

Koristi progesterona

Izkazalo se je, da je za vročinske oblive in nočno potenje odgovoren upad estrogena. Z drugimi besedami bi lahko rekli, da se možgani, navajeni na višje ravni estrogena, na njihovo znižanje odzovejo s sproščanjem stresnega hormona norepinefrina (ki ga poznamo tudi pod imenom noradrenalin), kar vpliva na odziv organizma na spremembe temperature.
S progesteronom je mogoče ta odziv omiliti. Poleg tega, da lahko z njim odpravimo vročinske oblive in nočno potenje, se ti simptomi, potem ko ga nehamo uporabljati, ne bodo vrnili. Še bolj pomembno je, da ženskam v menopavzi precej pomaga pri težavah s spanjem. Čeprav učinkov progesterona še niso testirali v okviru kakšne obsežne kontrolirane študije, pa kaže, da ne povzroča tvorbe krvnih strdkov, srčnih bolezni ali raka na dojki, ki jih povezujejo z menopavznim zdravljenjem z estrogenom ali estrogenom in pregestinom.

Nasveti za zdravo staranje

Ženske bi se morale veseliti zdravega staranja. Perimenopavza je morda res težko obdobje, vendar jo tako ali drugače vse preživimo in na koncu preidemo v menopavzo. Tedaj si lahko končno oddahnemo od vsega, kar se je med 30. in 45. letom starosti v naših telesih dogajalo zaradi reproduktivnih hormonov. Ženske v menopavzi, ki jih ponoči več kot dvakrat na teden prebujajo vročinski oblivi, lahko te učinkovito omilijo z zmerno telesno aktivnostjo (hitra hoja vsaj 30 minut na dan), raznimi metodami za obvladovanje stresa (sproščanje, čuječnostna meditacija, kognitivna vedenjska terapija) in opustitvijo kajenja.
V primeru, da se nočno potenje vseeno nadaljuje, lahko svojega zdravnika prosite, da vam predpiše zdravljenje s progesteronom. V telo ga vnesite pred spanjem. Če vas kljub rednim in nežnim spolnim odnosom pesti suha nožnica, si lahko pri tem uspešno in varno pomagate z nizkimi odmerki estradiola v obliki vaginalnih tabletk.
Najbolj pomembno je, da se ženske v perimenopavzi in menopavzi še naprej učijo novih stvari, ostanejo aktivne članice družbe in prispevajo k skupnosti.
***
Jerilynn C. Prior je profesorica endokrinologije in metabolizma pri Univerzi v Britanski Kolumbiji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta