Kaj za Rolling Stonese in za glasbo nasploh pomeni slovo Charlieja Wattsa?

05.09.2021 03:00
O njegovi zapuščini smo se pogovarjali s poznavalci Stonesov in glasbenimi uredniki.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
epa09427878 (FILE) - file picture dated 13 January 2010 shows drummer of British band The Rolling Stones, Charlie Watts performing with the band 'The ABC and D of Boogie Woogie' at the Casino in Herisau, Switzerland 13 January 2010 (reissued 24 August 2021). The Rolling Stones drummer Charlie Watts died at the age of 80. EPA/ENNIO LEANZA *** Local Caption *** 56927018 Foto: Ennio Leanza
Ennio Leanza

V 81. letu se je poslovil Charlie Watts, bobnar največje rock skupine na svetu The Rolling Stones. Watts je v bandu veljal za uglajenega gospoda iz ozadja. Ni bil znan po škandalih in razuzdanem življenju kot njegovi kolegi Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood in pred tem še nekdanji člani Bill Wyman, Mick Taylor in Brian Jones. Kaj bo torej ostalo za Charliejem?

Nenadomestljiva le Jagger in Richards

Tadej Košmerl, lastnik podjetja Koncerti.net, ki organizira aranžmaje in prevoze na koncerte, je pojasnil, kako pomemben je bil Charlie za band, saj je bil bobnar "kotalečih se kamnov" od samega začetka leta 1962, torej 59 let.

Karavana gre naprej tudi brez Charlieja. V bandu ostaja nezamenljiv dvojec Keith RIchards in Mick Jagger. Foto: Reuters
REUTERS

"Njihov vpliv na celotno svetovno glasbeno sceno je neizmeren. Generacije ljubiteljev glasbe so rasle ob njihovi glasbi in to se je videlo tudi na njihovih koncertih, ko so skupaj z ramo ob rami vse njihove pesmi prepevali tako najstniki kot stari očetje. Spomnim se, ko sem enkrat na njihov koncert peljal sina, očeta in starega očeta, skupaj so šli na koncert Stonesov," nam je povedal Concert freak, kakor kličejo Košmerla zaradi njegove obsedenosti s koncerti. Prepričan je, da se bodo kamni še naprej kotalili tudi brez Charlieja: "Ne nazadnje so že pred njegovo smrtjo napovedali ameriško turnejo 2021 brez njega zaradi zdravstvenih težav. Bobnar je nadomestljiv v vsakem bandu, tudi v Stonesih, pa tudi če si Charlie Watts. Nenadomestljiva sta edino Mick Jagger in Keith Richards, in dokler bosta onadva pri močeh, se bo kolesje Stonesov vrtelo."

Od leta 2003 so Koncerti.net obiskovalce peljali na 13 koncertov Rolling Stonesov. Najmnožičnejše gostovanje je bilo 16. septembra 2017 v avstrijskem Spielbergu, kamor so iz Slovenije peljali 49 avtobusov. Košmerl, ki je prav tako fan Stonesov, je bil na 21 njihovih koncertih.

​Ni želel, da zaradi njega prenehajo igrati

Govorili smo tudi s Slavkom Franco, največjim fanom Stonesov v Sloveniji, ki ima v Luciji pri Portorožu urejen njihov muzej. Pojasnil nam je, da to ni prvi odhod iz te legendarne skupine. "Rolling Stonese spremljam od samega začetka, se pravi od prve plošče iz leta 1963 naprej. Prvi je skupino leta 1969 zapustil njen ustanovitelj Brian Jones, zatem Mick Taylor, leta 1992 še basist Bill Wyman. Zdaj je na žalost za vedno odšel še Charlie Watts," pove Franca, ki je prepričan, da bo band nadaljeval delo in koncerte, ker so se tako dogovorili še pred Charliejevo smrtjo.

Slavko Franca je ustvaril muzej Rolling Stonesov. Foto: FPA
Zdravko Primožič/fpa

"Charlie je za nadaljevanje in svojo zamenjavo na turneji, ki se bo začela 26. septembra letos, priporočil bobnarja iz Keithovega banda," še razloži in nadaljuje, da bo band, četudi nikoli ne bo več isto, tolkel naprej. "Tisti, ki mislijo, da bo band s Charliejevim odhodom propadel, se krepko motijo. Mašinerija Glimmer Twins (Jagger & Richards) ne bo odnehala, dokler eden od njiju ne bo umrl. Tudi Charlie je pred smrtjo izjavil, da ne želi, da bi zaradi njega prenehali koncertirati. Naj mu bo lepo, kjerkoli že je, njegov duh bo vedno prisoten na vsakem koncertu, tako ali drugače," je strnil misli Slavko Franca.

​Spremenilo se ne bo nič

Andrej Karoli, glasbeni urednik in voditelj na radiu Val 202, meni, da Charliejeva smrt za Rolling Stonese - razen na ravni (javnega) sočutja in obžalovanja ob izgubi - ne pomeni skoraj nič. "Za jesen napovedana turneja banda ima, kar se Charlieja tiče, še vedno zeleno luč. Bosta pa verjetno scenografija odra in dramaturgija koncertov prirejeni. Dvomim, da se bo kaj spremenilo," je dejal Karoli in dodal, da bodo verjetno posegli po novih ljudeh, ki bodo stregli viziji njihove glasbe, ko ali če bodo šli v studio snemat novo glasbo. "Ljudem bodo ostali posnetki in sentiment. Za vedno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta