Katera živila vsebujejo veliko hranil, ne pa tudi veliko kalorij

NR
19.06.2022 04:45

Ste vedeli, da so na svetu obstajali ljudje, ki celo življenje niso jedli nič drugega kot krompir, pa so vseeno dolgo živeli? Jejte zelenjavo, sadje, kakav, morsko hrano, jajca in jetra, da boste zdravi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ne pravijo zastonj, da je nekdo "imel krompir". Krompir namreč vsebuje vsaj majhno količino vsakega ključnega hranila.
Profimedia

V enem dnevu lahko pojemo samo omejeno količino hrane. Da bi z njo zaužili čim več hranil, vendar ravno dovolj kalorij, je smiselno izbrati živila, ki vsebujejo največ različnih hranil glede na njihovo kalorično vrednost. Med najbolj hranljivimi živili na našem planetu so tudi ta, ki jih povzemamo po spletni strani Healthline.

Losos

Vse ribe nimajo enake maščobnokislinske sestave. Losos in druge vrste mastnih rib vsebujejo največ omega-3-maščobnih kislin, ki so izredno pomembne za optimalno delovanje telesa. Povezujejo jih z boljšim počutjem in manjšim tveganjem za mnoge hude bolezni. Lososa cenimo zaradi njegove odlične maščobnokislinske sestave in ker je bogat z veliko drugimi hranili.

Sto gramov velika porcija divjega atlantskega lososa vsebuje približno 2,2 grama omega-3-maščobnih kislin, vendar je tudi bogat vir kakovostnih živalskih beljakovin ter različnih vitaminov in mineralov, vključno z magnezijem, kalijem, selenom in vitamini iz skupine B.

Če bi radi telo oskrbeli z dovolj omega-3-maščobnimi kislinami, je priporočljivo, da mastne ribe jemo vsaj enkrat ali dvakrat na teden. Študije so pokazale, da obstaja pri ljudeh, ki redno jedo mastne ribe, manjše tveganje za srčne bolezni, demenco, depresijo in mnoga druga bolezenska stanja.

Če le lahko, si privoščite divjega lososa.
Profimedia

Losos je izredno okusen, njegova priprava pa je dokaj preprosta. Poleg tega je zelo nasiten, čeprav ima razmeroma majhno kalorično vrednost. Če le lahko, si privoščite divjega lososa. Ta je namreč v primerjavi z gojenim precej bolj hranljiv, ima pa tudi boljše razmerje med omega-6- in omega-3-maščobnimi kislinami. Hkrati naj bi bil manj onesnažen.

Listnati ohrovt

Listnati ohrovt je kralj zelene zelenjave. Vsebuje ogromno vitaminov, zlasti vitaminov C, A in K1 (filokinon), mineralov, vlaknin, antioksidantov in različnih bioaktivnih snovi (flavonoidov, karotenoidov ...). Bogat je tudi z vitaminom B6, kalijem, kalcijem, magnezijem, bakrom in manganom. Poleg tega ima skodelica listnatega ohrovta samo devet kalorij.

Listnati ohrovt je morda celo bolj zdrav od špinače. Tako ohrovt kot špinača sta izredno hranljiva, toda ohrovt vsebuje manj oksalatov, ki v črevesju nase vežejo minerale, denimo kalcij, in preprečuje njihovo absorpcijo. Ohrovt in druga zelena zelenjava sta bogata tudi z različnimi bioaktivnimi snovmi, vključno z izotiocianati in indol-3-karbinolom, za katere se je v okviru laboratorijskih raziskav in raziskav na živalih izkazalo, da pomagajo v boju proti raku.

Morske alge

V morju raste veliko rastlin. V oceanih uspeva na tisoče rastlinskih vrst in mnoge so izredno hranljive. Tem rastlinam pravimo morske alge. Iz njih pripravljamo jedi, kot je suši. Za zvijanje sušijev najpogosteje uporabljamo algo nori.

Nekatere morske alge vsebujejo celo več hranljivih snovi kot vrtna zelenjava. Še posebno bogate so z minerali, kot so kalcij, železo, magnezij in mangan. Poleg tega so nabite z raznimi bioaktivnimi snovmi, vključno s fikocianini in karotenoidi. Nekatere od teh snovi so antioksidanti z močnimi protivnetnimi lastnostmi.

Morske alge najbolj izstopajo zaradi velike vsebnosti joda, minerala, ki ga telo potrebuje za proizvodnjo ščitničnih hormonov. Če si boste nekajkrat na mesec privoščili morske alge, kot je haluga, boste zaužili toliko joda, kolikor ga vaše telo potrebuje. Če morskih alg ne marate, jih lahko uživate v obliki prehranskih dopolnil. Tablete, ki vsebujejo posušene morske alge, vsebujejo ogromno joda in so tudi cenovno dostopne.

Česen

Česen je res neverjetno živilo. Prav vsaki jedi da izvrsten okus, povrh vsega pa je tudi izredno hranljiv. V njem je ogromno vitaminov C, B1 in B6 ter kalcija, kalija, bakra, mangana in selena. Česen vsebuje tudi veliko zdravju koristnih žveplenih spojin, na primer alicin.

Mnoge študije so nakazale, da alicin znižuje krvni tlak ter ravni skupnega in slabega (LDL) holesterola. Po drugi strani zvišuje ravni dobrega (HDL) holesterola, s čimer zmanjša tveganje za srčne bolezni.

Česen ima tudi protirakave lastnosti. Več študij je namreč pokazalo, da obstaja pri ljudeh, ki pojedo veliko česna, precej manjše tveganje za več vrst raka, med drugim za raka na črevesju in želodcu. Surovi česen ima tudi močno antibakterijsko in antiglivično delovanje.

Lupinarji

Meso mnogih morskih živali je bogat vir hranil, toda največ jih vsebujejo lupinarji. Najpogosteje se na naših krožnikih znajdejo školjke ladinke (dondole), ostrige, pokrovače in dagnje. Ladinke so med živili, ki vsebujejo največ vitamina B12. S sto grami ladink boste namreč zaužili več kot 16-krat več tega vitamina, kot znaša njegov priporočeni dnevni vnos (PDV). V njih je tudi ogromno vitamina C, drugih vitaminov iz skupine B ter kalija, selena in železa.

Ostrige so prav tako izredno hranljive. S sto grami ostrig boste zaužili kar 600 odstotkov PDV cinka, 200 odstotkov PDV bakra ter ogromno vitamina B12, vitamina D in drugih hranilnih snovi. Čeprav so lupinarji med najbolj hranljivimi živili, kar jih poznamo, se na naših jedilnikih na žalost ne znajdejo prav pogosto.

Krompir

Krompir vsebuje ogromno kalija, magnezija, železa, bakra in mangana ter vitamina C in večino vitaminov iz skupine B. V krompirju najdemo vsaj majhno količino vsakega ključnega hranila. Na svetu so obstajali ljudje, ki celo življenje niso jedli nič drugega kot krompir, pa so vseeno dolgo živeli. Krompir je tudi eno od najbolj nasitnih živil. Ko so raziskovalci primerjali različna živila, da bi ugotovili, kako dolgo ostanemo po njihovem zaužitju siti, se je najbolje odrezal prav krompir. Ko se krompir po kuhanju ohladi, začne škrob v njem spreminjati svojo strukturo in se pretvori v rezistentni škrob. Tega telo na more prebaviti, je pa zelo koristen za zdravje, ker v črevesju postane hrana za bakterije.

Jetrca

Ljudje že od nekdaj jemo živalsko meso, jedli so ga tudi naši predniki. Toda zahodnjaški način prehranjevanja daje prednost mišičnemu tkivu in ne notranjim organom. V primerjavi z organi vsebuje mišično tkivo razmeroma malo hranilnih snovi. Najbolj hranljiva med vsemi živalskimi notranjimi organi so jetra. Ta so izjemen organ, ki opravlja na stotine funkcij, povezanih s presnovo. Ena od teh funkcij je skladiščenje pomembnih hranil.

Sto gramov jeter vsebuje 1,176 odstotka priporočenega dnevnega vnosa (PDV) vitamina B12, več kot 50 odstotkov PDV vitaminov B5 in B6 ter niacina in folata, 201 odstotek PDV vitamina B2, 634 odstotkov PDV vitamina A, 714 odstotkov PDV bakra, več kot 30 odstotkov PDV železa, fosforja, cinka in selena ter 29 gramov visoko kakovostnih živalskih beljakovin.

Že če boste jetra jedli enkrat na teden, boste svoje telo oskrbeli z optimalnimi količinami teh ključnih hranil.

Sardine

Sardine so majhne mastne ribe, ki jih lahko jemo kar cele. Glede na to, da so notranji organi običajno najbolj hranljivi deli živali, ni nobeno presenečenje, da so sardine, ker jih jemo cele, izredno hranljive. Vsebujejo majhno količino skoraj vseh hranil, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. Sardine tako kot druge mastne ribe vsebujejo ogromno zdravih omega-3-maščobnih kislin.

Borovnice

Borovnice so res razred zase, ko gre za hranilno vrednost različnih vrst sadja. Ne vsebujejo sicer toliko vitaminov in mineralov kot zelenjava, so pa izredno bogate z antioksidanti. So prava zakladnica snovi z močnim antioksidativnim učinkom, vključno z antociani. Bogate so tudi z drugimi rastlinskimi spojinami, med katerimi lahko mnoge prečkajo krvno-možgansko pregrado in imajo pozitiven učinek na možgane.

Borovnice so dejansko supersadje.
Profimedia

Znanstveniki so že v okviru več študij preučili koristne učinke borovnic na zdravje. Ena od njih je pokazala, da borovnice izboljšujejo spomin pri starejših ljudeh. Druga je potrdila, da so se pri moških in ženskah, ki so se soočali z debelostjo in metabolnim sindromom, znižali krvni tlak in vrednosti markerjev oksidiranega slabega (LDL) holesterola, potem ko so na svoj jedilnik uvrstili borovnice. Ugotovitve teh študij so v skladu s tistimi, v okviru katerih se je izkazalo, da borovnice zvišujejo antioksidativno sposobnost krvi. Več laboratorijskih študij in raziskav na živalih je hkrati nakazalo, da borovnice pomagajo v boju proti raku.

Rumenjak

Jajčni rumenjak je bil po krivici demoniziran, ker vsebuje holesterol. Toda raziskave namigujejo, da nas zaradi prehranskega holesterola ne bi smelo preveč skrbeti. Če holesterol uživamo v zmernih količinah, se ravni slabega (LDL) holesterola v krvi ne zvišajo. Jajčni rumenjaki so zato eno najbolj hranljivih živil na svetu. Cela jajca vsebujejo toliko hranljivih snovi, da jim včasih pravimo kar "naravni multivitamin". Jajčni rumenjaki so nabiti z vitamini, minerali in raznimi drugimi ključnimi hranili, vključno s holinom. Vsebujejo ogromno luteina in zeaksantina, antioksidantov, ki varujeta zdravje oči in zmanjšujeta tveganje za očesne bolezni, kot sta katarakta in degeneracija rumene pege (makule).

Jajca so bogata tudi s kakovostnimi beljakovinami in zdravimi maščobami. Več študij je pokazalo, da lahko pomagajo pri hujšanju. Poleg tega so poceni in izredno okusna, njihova priprava pa je zelo preprosta. Če le lahko, kupite jajca iz proste reje ali taka, ki so obogatena z omega-3-maščobnimi kislinami. Taka jajca so namreč še bolj hranljiva od tistih, ki so na prodaj v supermarketih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta