Kolumna Aljoše Stojiča: Ne čakaj na 1. januar

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
03.09.2023 05:00

Večja solidarnost, nižje plače - glede na inflacijo - v javnem sektorju najmanj do 1. januarja 2025.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi tožilci in sodniki se bodo za višje plače obrisali pod nosom še za najmanj leto pol.
Andrej Petelinšek

Lani požar, letos poplave, prihodnje leto nova suša ali nov virus? Sloveniji se ne piše nič dobrega, če podnebne spremembe in z njo povezane naravne ujme tlači v predal s plačami v javnem sektorju. Koliko milijard s(m)o ravnodušno zmetali v nepovrat zaradi covidne panike, v kateri je sicer največ šlo za dodatke zaposlenim v javnem sektorju? Tri, štiri, pet? Številka konec koncev niti ni tako pomembna, presenetilo je spoznanje, da je v Slovenija (in širše v EU) sploh na voljo toliko in toliko nepotrošenih milijard, ki s(m)o jih počrpali iz obstoječih in neobstoječih (kreditnih) virov. Razkorak med stran vrženimi milijardami in plačnimi nesorazmerji bodo v prihodnje najbolj občutili v javnem sektorju. Po eni strani je kar prav, razmišlja del zaposlenih v nejavnih službah, ker so mnogi "njihovi" dobivali covidne dodatke, "mi pa ne". Po drugi strani (ne samo) vlada meni, da je treba najprej nujno pomagati žrtvam poplav (ta pomoč za nikogar ni sporna) in šele nato poskrbeti za višanje plač.

Po predlogu ministrice za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij v javnem sektorju in prehod na novi plačni sistem začeli leto pozneje (1. januarja 2025 in ne načrtovanega 1. januarja 2024) - razlog je sanacija države po uničujočih poplavah - se bodo (tudi) tožilci, sodniki, zdravniki ... za višje plače obrisali pod nosom še za najmanj leto pol. Kaj pa, če bo leta 2024 Slovenijo presekal potres?! Ali bo vlada rok zamaknila na 1. januar 2026?

Zaposleni v pravosodju so izpadli najbolj naivni. Premier Robert Golob jim je v začetku leta, sicer velikodušno, obljubil 600 evrov bruto dodatka k plači (do izvedbe reforme), a je bil zakon kmalu zatem umaknjen iz procedure zaradi neskladja z ustavo. Po novem ministričinem predlogu so se sodniki in tožilci spet znašli na stari listi čakajočih.

Vlada ne miruje, vlada ukrepa. V ponedeljek je prekinila pogajanja s sindikati javnega sektorja, ker "se niso sporazumeli o podpisu dogovora". Da podpirajo solidarnost, so rekli sindikalisti, pričakovali pa so tudi vladno "solidarnost" z najnižje plačanimi v javnem sektorju, po katerih bo najbolj udarila inflacija. Ker je bil oreh pretrd, je ministrica Sanja Ajanović Hovnik (citat STA z dne 28. avgusta) pojasnila, da "bo o današnjih pogajanjih obvestila vlado 'v najkrajšem možnem času', vlada pa bo sprejela stališče, 'kako nadaljevati ta pogajanja, če sploh'." Če sploh še bo ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta