Kolumna Aljoše Stojiča: Lep, lepši, jaz

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
13.08.2023 05:00

Ne pravijo zaman "če bi molčal, bi ostal modrijan". Kolikokrat se vam je pripetilo, da vam je bilo žal, ker je bil jezik hitrejši od misli. Nešteto je primerov v življenju, ko bi se bilo bolje ugrizniti v jezik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej?
Profimedia

Molčati je zlato. Sploh v primeru, če se odločite nekomu izreči lepotno opazko, ki je sicer povsem resnična, a dotičnemu ni povšeči, ga razjezi ali užali ali spravi v nelagoden položaj. Ne pravijo zaman "če bi molčal, bi ostal modrijan". Kolikokrat se vam je pripetilo, da vam je bilo žal, ker je bil jezik hitrejši od misli. Nešteto je primerov v življenju, ko bi se bilo bolje ugrizniti v jezik.

Če ima nekdo preveč kilogramov in je zaradi tega nesrečen, že v sanjah trepeta pred trenutkom, ko ga bo prvič po srednji šoli na ulici srečal znanec in mu navdušeno zaklical: "O, zdravo! Madonca, kako si se pa ti zredil! Pravi debeluh si postal. Ma, debel si ko svinja, ti rečem. Sem pa vesel, da sem te srečal po sto letih. Pridi, greva na pir!"

Da se o ženskih letih nikoli, niti v najbolj blaženem trenutku ne govori, ni fama, ker vam bo gospa ali gospodična zamerila že, če boste ob omenjanju njene starosti zgrešili za mesec dni. Če se vseeno ne morete upreti svojim čarom vizionarskih sposobnosti in radi ocenjujete ljudi tudi po starosti, že iz previdnosti neznani ženi odmerite za deset let manj, kot predvidevate. Če pa se še takrat usodno zmotite, potem je jasno, da obema - ne vam, ne njej - ni pomoči.

Danes so v modi lepotne operacije. Vse Korejke si delajo okrogle oči, pol Slovenk si poveča prsi, zmanjša nos ali v glavo "nabuta" botoks (da o moških lepotcih niti ne govorimo). Vseeno je treba biti s tako občutljivo osebo previden v komunikaciji in ne trobezljati neumnosti v slogu "vau, ustnice imaš našobljene kot Severina" ali pa "opa, super, kožo na obrazu si si nategnila kot Miša" ...

Včasih je res bolje biti tiho, ampak v dobi nedružabnih družbenih omrežij je nemogoče ostati - tiho, čeprav je komu potem že v naslednji sekundi žal, da je svoje mnenje delil z vesoljem. Ker ga drugi vpleteni takoj razcefrajo, sploh v primeru, če jim stopite na žulj. Nihče nima rad, da o njegovih napakah in zablodah kdorkoli javno podvomi. Če kaj, je človek mojster sprenevedanja in potvarjanja resnice. Če laž vztrajno ponavljate, bo postala bolj resnična od resnice same. Še grdi postanejo lepi.

"Zrcalce, zrcalce na steni povej, katera najlepša v deželi je tej?"

In zrcalce je odgovorilo: "Ti, kraljica naša, najlepša v deželi si tej."

Tedaj je bila kraljica zadovoljna, saj je vedela, da čarobno zrcalce nikoli ne laže.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta