Kraljica kokaina, ki je umrla pred mesnico

Zora Štok Zora Štok
12.07.2020 04:40

Več kot dve desetletji je moškim mamilarskim šefom kljubovala Griselda Blanco, znana kot Botra, Črna vdova in Kraljica kokaina. Umorili so jo na način, ki ga je iznašla prav ona - padla je pod streli z mimo vozečega motorja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor je sicer iz filma, a je enak, kot je bil v realnosti: kokainska botra je umrla pred mesnico, v kateri je za družino kupila za 175 dolarjev mesa. Griseldo je igrala Catherine Zeta Jones.
Profimeda

Čeprav je od njene smrti minilo skoraj osem let, je ime Griselde Blanco nedavno spet postalo zanimivo. Filmska zvezdnica Jennifer Lopez je namreč najavila, da si želi posneti film o ženski, ki je nanjo naredila izjemen vtis. Negativen, pa vendar. Tako naj bi s še enim filmom obudili spomin na eno najbolj zloglasnih žensk v svetu kriminala, proti kateri so tudi proslulega Pabla Escobarja, enega najbolj mogočnih mamilarskih šefov, čigar predhodnica je bila Griselda, nekateri primerjali kot vrabca z orlom. Escobar je bil seveda vrabec.

Prvič morila pri enajstih letih

V življenjepisu leta 1943 rojene Ane Griselde Blanco je zapisanega le malo lepega. Rojena je bila v Cartageni, mestu na severu Kolumbije, mati je bila prostitutka. Ko je bila Griselda stara tri leta, sta se preselili v Medellin. Z enajstimi leti naj bi se bila kasnejša mafijska botra že znašla na ulici, po pričevanju enega njenih zgodnjih ljubimcev, Charlesa Cosbya, je v tistem obdobju ugrabila deset let starega dečka iz bogate soseske, in ker starši niso plačali zahtevane odkupnine, naj bi ga bila umorila. Ker je bila bolj ali manj prepuščena sama sebi, prav tako pa naj bi jo bili zlorabljali materini partnerji, se je Griselda pri 14 letih začela prostituirati tudi sama. Da je nekako preživela.
Še najstnica se je prvič poročila z nepomembnim kriminalcem Carlosom Truillom. V nekaj letih so se jima rodili trije sinovi - Dixon, Uber in Osvaldo, in vsi trije so bili umorjeni v času, ko se je njihova mati ukvarjala z mamilarskimi posli ali sedela v ameriškem zaporu. Pri svojih dvajsetih letih je spoznala Alberta Brava, svojega drugega moža. On je bil znan preprodajalec kokaina, eden vodilnih v medellinskem kartelu, z Griseldo ob sebi je posel samo še nadgrajeval. Ona je zanj sprva kupovala nerafiniran kokain, on pa je poskrbel za nadaljnjo predelavo in prodajo. Kmalu po tem, ko se je Griselda razšla s prvim možem, je odnos z Bravom prerasel v čustvenega, poročila sta se in potem ustvarila izjemno donosen mamilarski posel.

Perilo z žepki za drogo

V Kolumbiji sta živela na veliki nogi, a ni jima bilo dovolj. Zavedala sta se, da je pravi zaslužek v ZDA, predvsem v New Yorku. Kokain je v poznih šestdesetih in v sedemdesetih letih postajal vse bolj iskan, pri oskrbi Newyorčanov pa je imela glavno vlogo v tistem času italijanska mafija. Do prihoda Griselde in njenega moža. V ZDA sta prišla ilegalno, s ponarejenimi dokumenti, nastanila sta se v Queensu. V nekaj letih je Griselda spravila italijansko mafijo na kolena in prevzela večino posla s kokainom. Pri tem ji je bilo v pomoč, da za trgovanje ni potrebovala posrednikov, saj je imela neposredno povezavo s pridelovalci in je lahko kakovostno drogo prodajala ceneje kot preprodajalci, ki so bili zaradi plačila posrednikom ob del zaslužka.

Mož glavne mafijske botre je imel tekstilno podjetje, ki je bilo krinka za izdelovanje spodnjega perila z žepki za tihotapljenje kokaina.
Profimedia

Odvisnica in morilka

V tem času izobilja je postala odvisnica tudi Griselda sama. Kot so povedali, je uporabljala nerafiniran kokain, tako imenovano bazuko. Pod nenehnim vplivom droge je postajala vse bolj paranoična, na koncu je sumila moža, da jo vara na različne načine. Da ji je nezvest in da goljufa pri poslu. V tem času so ji bile za petami ameriške oblasti, a je bila previdna in je imela na letališču zasebno letalo vsak trenutek pripravljeno za polet. Ko je zaslutila, da se je obroč okoli nje stisnil, je tik pred aretacijo pobegnila v Kolumbijo. Tam je potem istega leta, 1975, zaradi očitka, da je zase vzel del dobička kartela, ki sta ga skupaj zgradila, moža skupaj s svojimi stražarji pričakala pred nekim nočnim klubom v Bogoti in ga ustrelila. Preden je padel pod streli, je Albert Brava ustrelil šest njenih stražarjev, Griselda, takrat stara 32 let, pa je bila ranjena v trebuh. A je okrevala in se potem leta 1978 z lažnimi dokumenti odpravila v Miami. Ne sama. Med bivanjem v Kolumbiji se je še tretjič poročila, z Dariem Sepulvedom, proslulim bančnim roparjem. Kmalu se jima je rodil sin, Griselda mu je dala ime Michael Corleone Blanco, po vlogi Ala Pacina v Botru.

Zloglasna Griselda se je v srednjih letih zredila in je bila v primerjavi z videzom v mladosti komaj prepoznavna.
Profimedia

Aretacija in pot navzdol

Droga, orgije, strahovito nasilje (Griseldi so pripisovali krivdo ali neposredno vpletenost za okoli 250 umorov, a dokazali so ji le tri - umore vseh treh soprogov) so bili razlogi, da je Sepulvedo leta 1983 njunega takrat pet let starega sina ugrabil iz krempljev razvratne matere in ga odpeljal nazaj v Kolumbijo. S tem si je tudi podpisal smrtno obsodbo - ni minilo niti nekaj tednov, ko so ga med vojno z avtomobilom, pred očmi sina, ki je sedel na zadnjih sedežih, ustrelili Griseldini plačanci, preoblečeni v policiste. Tako se je Griselda poleg številnih konkurentov z umorom rešila še tretjega moža.

Griselda Blanco se je prva domislila, naj morilci streljajo z motorjev. Na koncu je pod streli motorista umrla tudi sama.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta