Spolni predatorji prežijo na otroke tudi na spletu

Zora Štok Zora Štok
28.06.2020 04:45

Ob vseh težavah, ki so se nad svet zgrnile zaradi novega koronavirusa, je ena še posebno boleča: porast različnih vrst zlorabe najšibkejših, otrok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Imagepower
Otroci se vcasih premalo zavedajo pasti, ki nanje prežijo na internetu. Fotografija je simbolicna.
Profimedia

Podatki organizacij, ki spremljajo problematiko vseh oblik zlorabe otrok, še niso natančni, a je že zdaj jasno, da se je v mesecih, ko so veljali protikoronski ukrepi, zaradi katerih smo bili dalj časa doma oziroma v izolaciji, število spolnih, psihičnih, čustvenih in drugih zlorab bistveno povečalo. Med zlorabami, ki še posebno izstopajo, organi pregona v številnih državah zaznavajo porast zlorab preko spleta. Tudi Europol v teh mesecih ni stal križem rok in v minulih tednih so poročali o aretacijah posameznikov in skupin ter razkritjih različnih mrež, preko katerih so skupine in posamezniki sodelovali pri zlorabah otrok in mladostnikov.
Večja prisotnost otrok na spletu je seveda posledica izolacije in tudi premajhnega nadzora staršev nad uporabo računalnikov in mobilnih telefonov. Zalezovalci otrok so tako imeli lahek dostop do potencialnih žrtev, kar se je po ugotovitvah Europola pokazalo s tem, da se je v času korone po vsem svetu izjemno povečala izmenjava posnetkov s spolnimi aktivnostmi otrok in mladostnikov (ali z njimi), še posebno na tako imenovanem darknetu ali po sistemu peer-to-peer (izraz za med seboj povezane računalnike, ki delujejo kot odjemalec ali strežnik ter si izmenjujejo datoteke in za to ne potrebujejo osrednjega strežnika). Poleg tega so v nekaterih okoljih zaznali bistveno več nagovarjanja otrok k raznim spolnim dejanjem preko spleta kot sicer. Izkazalo se je, da so spolni predatorji, ki prežijo na otroke, v času korone hitro zaznali večjo ranljivost otrok in to izrabili za svoje zle namene. Na nekaterih forumih zaprtega tipa so si predatorji tudi izmenjevali izkušnje in načine, kako otroke pripraviti do določenega početja, ki ga potem zlorabijo za svoje podle namene. Čeprav početje tistih, ki po spletu zlorabljajo otroke, ni vedno motivirano z zaslužkom, pa nekateri s posredovanjem oziroma širjenjem posnetkov ali fotografij zlorabljenih otrok in mladostnikov tudi služijo.

Najmlajša žrtev stara le tri leta

Nevladne organizacije in tudi organi pregona v posameznih državah ugotavljajo, da je med otroki največ žrtev v starosti sedem do štirinajst let. A aprila so v Španiji prijeli moškega, obtoženega spolne zlorabe še ne pet let starega dečka, medtem ko naj bi bil najmlajši spolno zlorabljeni otrok star komaj tri leta. V Španiji prijeti moški je posnetke zlorabe dečka razpečeval po različnih omrežjih, preko katerih komunicirajo njemu podobni, in preko darkneta. Sprva je kazalo, da se primer dogaja v Južni Ameriki, a so preiskovalci z analizo sporočil osumljenca ugotovili, da uporablja besede, običajne za Španijo in ne Latinsko Ameriko (moški je uporabljal več elektronskih naslovov). Ko so strokovnjaki Europola dognali, da gre za Španca, so o tem obvestili špansko policijo in moškega so konec aprila aretirali v Barceloni.

Preko skrivnih internetnih kanalov izprijenci izmenjujejo posnetke zlorabljenih otrok.
Profimedia
Otroci odraslim zaupajo, a nekateri odrasli to zaupanje izrabijo za svoje nizkotne namene.
Profimedia

Ključna je preventiva

Europol, lokalne policije držav ter številne nevladne organizacije po vsem svetu opažajo porast števila prijav in zaznav vsebin spolnih zlorab otrok, zato izvajajo dodaten nadzor. Vendar opozarjajo, da je na tej točki ključna preventiva. Ob oteženem delu služb, ki pomagajo žrtvam, je najpomembnejša vloga staršev ali skrbnikov pri preprečevanju viktimizacije. Svetujejo, da se starši oziroma skrbniki z otrokom pogovorijo o možnih nevarnostih in pri tem upoštevajo, da otroka lahko spolno zlorabi kdorkoli - tujec, spletni prijatelj ali nekdo, ki ga otrok dobro pozna. Žrtve so lahko tako dekleta kot fantje, čeprav je zlorab deklic veliko več. In še en pomemben faktor navaja Spletno oko pri pogovoru z otrokom, za katerega domnevajo, da je bil žrtev zlorabe: med pogovorom na otroka ne pritiskajmo in ga ne strašimo, sploh pa ga ne obsojajmo in prekinjajmo. Spodbujajmo ga, naj spregovori o nevšečnostih, ki jih doživi na spletu, če potrebujemo pomoč, pa preberimo nekaj nasvetov na https://safe.si/starsi. V vsakem primeru pa otroku povejmo, da krivda ni nikoli na njegovi strani, ampak je vedno kriv storilec, in primere spolnega izkoriščanja otrok prijavimo policiji. Posnetke spolnih zlorab otrok na internetu lahko anonimno prijavite tudi na prijavno točko Spletno oko na naslovu https://www.spletno-oko.si/.

Otroci kot ranljiva skupina zlahka postanejo žrtve.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta